Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotoalbum, bodelning vid skilsmässa

Produkter
(logga in för att koppla)

Johan_Hackman

Aktiv medlem
Jag undrar lite hur upphovsrätten ser ut vid en skilsmässa.

Å ena sidan kan man tänka sig att man delar upp fotoalbum mellan sig där fotoalbum är pärmar med hårdkartong där man klistrar in bilder från födelsedagar etc, dvs förvarar gemensamma bildminnen.

Å andra sidan kan det röra sig om en professionell fotografs bilder där fotografen har en stark identitet och har framställt bildböcker som han haft för avsikt att framställa för eget bruk. I det läget kanske han inte vill lämna ifrån sig sina bildböcker bara för att motivet på bilderna (hans förra fru) vill det.

Är det någon som har konfronterats med denna problematik och vill dela med sig av sina tankar?

Johan
 
Upphovsrätten är väl fotografens, oavsett vem som äger den fysiska bilden. Om inte annat avtalats förstås. Eller syftar du på att albumet/fotoboken i sig skulle vara ett enskilt verk?

Personlig tanke – Finns gemensamma barn? Kan dessa få ta över bilderna?
 
Rätten till de fysiska exemplaren vid en skilsmässa har inget med upphovsrätt att göra.

Däremot ingår förstås inte den ideella upphovsrätten i bodelningen, eftersom den inte kan överlåtas.
 
Varför skulle inte rätten till de fysiska exemplaren ha med upphovsrätten att göra?

Fotografen äger ju rätten att göra vad han vill med sina bilder, inklusive framställa kopior för eget bruk. Ska det spela någon roll om bilderna finns i fysisk form eller inte? Skall hustrun kunna få fotoböckerna men inte filerna på hårddisken?

Johan
 
Varför skulle inte rätten till de fysiska exemplaren ha med upphovsrätten att göra?

Fotografen äger ju rätten att göra vad han vill med sina bilder, inklusive framställa kopior för eget bruk. Ska det spela någon roll om bilderna finns i fysisk form eller inte? Skall hustrun kunna få fotoböckerna men inte filerna på hårddisken?

Johan

Men har fotografen väl överlåtit en kopia (sålt den, gett den till sin fru, skänkt den till ortens museum) så är förfoganderätten över den kopian och upphovsrätten till bilden två skilda saker.

Rätten till de fysiska exemplaren styrs av samma regler som gäller all annan egendom som delas, säljs, överlåts, lånas eller vad man nu gör med dem. En förstoring eller ett fotoalbum följer samma regler som för möbler, smycken osv.

Upphovsräten är inte knutet till ett fysiskt exemplar, den ingår ju i det som inte utan orsak kallas "immaterialrätt", rätt för något som inte är ett föremål - som en bild, ett musikstycke, en text.

Tänk att en dyr designersoffa ingår i bodelningen. Då får man gräla om vem som skall få själva det fysiska exemplaret, däremot har ingen av parterna rätten till designen, det är en immateriell tillgång som ägs av designern eller ett företag någonstans.
 
...samma regler som gäller all annan egendom som delas....
OM jag kommer ihåg rätt OCH att det fortfarande gäller så är det inte allt som delas.
OM ena partern har ett intresse/hobby tex jakt/foto/bilrenovering då tillfaller prylarna den part som har den hobbyn.

Jag kan också ha förväxlat/grötat ihop detta med sambodelning.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar