Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Favorit i repris: att fotografera andras verk

Produkter
(logga in för att koppla)

afe

Aktiv medlem
Börja med att läsa de 284 sidorna i den här PDF-filen ;) http://data.riksdagen.se/fil/CEB04176-E642-4FD6-95E8-FD4E4200388E

[quote}När verket överförs till allmänheten. Detta sker när verket på trådbunden eller trådlös väg görs tillgängligt för allmänheten från en annan plats än den där allmänheten kan ta del av verket. Överföring till allmänheten inne-fattar överföring som sker på ett sådant sätt att enskilda kan få tillgång till verket från en plats och vid en tidpunkt som de själva väljer.[/quote]

När vi tar en bild av någon annans verk och publicerar det här har vi alltså gjort det allmänt tillgängligt. Vi får spara bilden på vår egen dator (förstås), men bloggar vi om det kan det bli problem.

Fast ..

Var och en får, med undantag för filmverk och sceniska verk, framföra offentliggjorda verk offentligt

men ...

Offentliggjorda konstverk får återges
1. i anslutning till texten i en vetenskaplig framställning som inte framställts i förvärvssyfte,
2. i anslutning till texten i en kritisk framställning, dock inte i digital form och
3. i en tidning eller tidskrift i samband med en redogörelse för en dagshändelse, dock inte om verket har skapats för att återges i en sådan publikation.
Första stycket gäller endast om återgivningen sker i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet.

och angående den nu pågående isfestivalen i Uppsala:

Konstverk får avbildas
1. om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus,
2. om syftet är att annonsera en utställning eller försäljning av konstverken, men endast i den utsträckning som behövs för att främja utställningen eller försälj-ningen, eller
3. om de ingår i en samling, i kataloger, dock inte i digital form.

Det är en diger lunta detta pdf-dokument, men kontentan verkar vara att det är ganska mycket vi inte får fotografera och publicera på nätet :)
 
Och så alla dessa uttryck som används: överföra, framställa, framföra... Hur ska man förstå vad som egentligen menas?
 
Är orden krångliga finns det något som heter ordbok ;) Men visst är lagtexter krångliga att läsa om man inte är van.

Det mesta där kände jag till, men i kontext som med isfestivalen eller dyl hade jag faktiskt inte tänkt på. Man kan kanske "komma undan" genom att göra reklam. Sen tror jag inte att arrangörer och polis bryr sig.

Mycket behöver göras med våra lagar, framför allt när det kommer till det digitala. Oftast passar inte lagarna in med hur vi lever i samhället idag.
 

Det du har länkat till är proppen. Det är inte säkert att URL slutligen blev så. Men proppen är intressant eftersom när lagen sedan ska tolkas så tittar man i förarbetena för att se hur man tänkte då lagen skrevs.

Här finns en version av URL med kommentarer som är uppdaterad tom SFS 2011:94 och sedan har det nog inte hänt så mycket.
< https://lagen.nu/1960:729 >
 
Och isskulpturerna i Uppsala får nog betraktas som stadigvarande uppställda på allmän plats. De är ju inte tillfälligt uppställda där, även om de inte kommer att vara för evigt. De har skapats för att stå där så länge de finns, och därmed är det fritt att fotografera dem och att publicera bilderna man har tagit.

Tillfällig placering på eller vid allmän plats är exempelvis vid flyttning från en plats till en annan, där verket inte är placerat stadigvarande där det för tillfället står.

I väldigt många fall är lagen ganska lätt att tolka, även om det ofta görs försök att vränga den intill oigengkännlighet:

Upphovsrättslagen 24 §:
  • Konstverk får avbildas
    1. om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus,
 
Det du har länkat till är proppen. Det är inte säkert att URL slutligen blev så. Men proppen är intressant eftersom när lagen sedan ska tolkas så tittar man i förarbetena för att se hur man tänkte då lagen skrevs.

Här finns en version av URL med kommentarer som är uppdaterad tom SFS 2011:94 och sedan har det nog inte hänt så mycket.
< https://lagen.nu/1960:729 >

Det var jag som länkade till den från början i en annan tråd och juridik fungerar på så sätt att så kallade förarbeten också utgör rättskällor. En av poängerna med dem är att man där ofta kan utläsa vad som var syftet med viss lagtext och vilken verkan den tänkt att få. Alltså utmärkt att använda sig av då det dyker upp osäkerheter för att försöka förstå vad som egentligen menas. Domar i frågan från högre instans är förstås också i allra högsta grad användbara, men det är inte alltid sådana finns. Meningen är att man tittar i lagen först och sedan relaterar till vad som skrivits i förarbetena. Man kan förstås inte göra tvärtom och börja läsa sådana förslag som inte alls gick igenom och tro att de är gällande lagtext.

Att jag valde ovanstående proposition beror på att paragrafen som diskuterades ändrades senast just i och med den. Om man har energi kan man börja gräva i utredningar och bakåt i äldre förarbeten också.
 
Fast det är väl i sig en tolkning. Jag skulle inte se isskulputurerna som stadigvarande. Lika lite som en turnerande utställning som kanske befinner sig 1-2 månader per stad.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar