Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

den externa blixten i motljus

Produkter
(logga in för att koppla)

mejaaa

Aktiv medlem
Kan nån vänlig och hjälpsam förklara för mig hur jag bäst använder min externa blixt Canon 580ex. Jag tycker bäst om att fota i naturligt ljust, men har nu köpt en begagnad sådan för att lära mig använda den, men inte lyckats förstå mig på den än. Kan någon förklara i vilka ljusförhållanden jag har mest nytta av den? Tex i motljus- hur använder jag den bäst?
Finns det någon standardinställning på den som jag kan använda mig av, tyvärr följde ingen bruksanvisning med.

Alla tips mottages tacksamt!
 
glömde även fråga, utomhus? kan man ha användning för blixten vid porträtt utan att man riktar den på personen? alltså upp i luften? blixten har ju inget att slå emot?

dum fråga kanske..men skulle vilja veta :)
 
Jag famlar också med detta. Vad jag brukar göra äger att köra blixten i ETTL läget och kameran på Av. Sedan drar jag ner exponerinskompensationen en bit för att lyfta fram motivet. I motljus får jag ibland problem eftersom slutartiden blir kortarecän 1/250 som är kortaste tid för synk på min 60D
 
Här finns manualen till 580EX blixten
http://downloads.canon.com/cpr/software/camera/580EX.pdf

En blixt kan användas i alla typer av ljusförhållanden. De flesta blir förvånade när de ser en blixt på den finaste sommardag med solen strålandes för fullt, men då är den mycket användbar som upplättningsblixt.

Som David2799 skiver så är det enklast att använda ETTL (kameran räknar själv ut blixtens styrka) och att du gör finjustering med exponeringskompensationen.

Nej, riktar man blixten rakt upp i luften så kommer inget ljus att reflekteras tillbaka - precis som du misstänkte.

Ett bra mål att eftersträva är att försöka använda blixten på ett sådant sätt att det inte är uppenbart att man använt en blixt.

Naturligt ljus (befintligt ljus dvs ljuset som finns på platsen) som tex dagsljus är ofta en väldigt fin ljuskälla. Man ska dock skilja mellan "hårt ljus" (molnfri dag med en stark sol skinandes) som ger hårda skuggor och stora kontraster och "mjukt ljus" (molntäckt himmel) som ger mjuka skuggor och mindre kontraster. Ibland behöver man dock lägga till lite eget ljus med tex en blixt. Men man ska inte glömma bort att (om möjligheten finns) det ibland kan räcka att flytta personen ett par meter eller in i ett skuggigare område för att få ett bättre utgångsläge (att låta en person ha solen rakt i ögonen är tex sällan ett bra utgångsläge).

Går man sedan vidare så börjar man sedan experimentera och lära sig hur man balanserar det befintliga ljuset (tex dagsljus eller lampor) och eget ljus (tex blixt eller studiolampor). Då kan man gå från ena extremen (endast använda befintligt ljus) till den andra (endast använda eget ljus) och allting däremellan.

@David2799 : Sätt blixten i "high speed sync" läge så kan blixten hantera vilken slutartid som helst. Den tillgängliga blixtstyrkan reduceras dock i "high speed sync" läget men det ska inte vara några problem alls när man använder den som en enklare upplättnadsblixt.
 
Grunden för blixt är såhär.

Bländare styr ljuset, så är blixten för svag behöver du en större bländare och är den för stark en mindre. Förutsätter dock att man inte kör automatik för annars kompenserar blixten själv.

Slutaren styr det övriga ljuset, alltså inte blixten. Lång slutartid ger mycket bakgrundsljus. I ett vanligt rum med en slutartid på 1/100 sekund eller lite lägre, får du ett ljust rum med blixt som lyser upp motivet lite extra. Skruvar du upp slutartiden till 1/200 sekund får du istället ett mörkt rum, men samma ljus på motivet.

Du kan även använda ISO för att ljusa upp omgivningen. Tänk dock på att detta även påverkar blixten.

Så är du inomhus, runt 1/100 slutartid, iso 200 och riktar blixt mot taket (eller en vit vägg) så det reflekteras därifrån, så kommer du ha ett mjukt ljus som känns naturligt. Sen kan du skruva upp slutartiden för att isolera motivet, men då känns bilden mer "blixtig".
 
Den första ansatsen tycker jag borde vara att låta kameran bestämma! Prova att ta några bilder i fullautomatläge med blixten monterad. Åtminstone Nikon har gjort ett bra jobb med blixautomatik.

Men det kanske du redan har provat?

Per.
 
Tog dessa bilder med 580IIEX och softbox utomhus.
Börja med blixten avstängd. Se till att du får bakgrunden så ljus eller mörk du vill med bländare, slutartid och ISO. Slå därefter igång blixten och lys upp ditt motiv. Skulle ljuset i bakgrunden förändras ändrar du enbart slutartiden för att korrigera detta. Bländare och ISO ändrar nämligen både bakgrund och det blixten belyser.
 
Oj vilken bra tråd (för mig)!
Jag har en extern blixt liggande men har inte begripit mig på hur den fungerar utan alltid kört med fullautomatik på både blixt och kamera. Idag är det solsken, nu ska det ut och testas!
 
Oj vilken bra tråd (för mig)!
Jag har en extern blixt liggande men har inte begripit mig på hur den fungerar utan alltid kört med fullautomatik på både blixt och kamera. Idag är det solsken, nu ska det ut och testas!
Vid soluppgång och solnedgång har blixten bättre förutsättningar att kräma på.
 
Extern blixts styrka är klart bra för upplättning av skuggor. Men inget slår en enkel liten reflektor som har den fördelen att studsa befintligt ljus istället för att blanda naturligt och blixtljus.
 
Tack för infon Henrik.

Jag kör som sagt med bländarautomatik och använder exponeringskompensation för att inte få för lång slutartid och lyfta fram motivet. Finns det något annan strategi som man kan prova? Typiskt tar jag bilder på människor inne och ute i svagt ljus och vill få en lagom blandning mellan blixt och naturligt ljus. Ett annat typfall är motljus under varierande ljusförhållanden. M läget där man sätter den bländare man önskar och en slutartid som inte ger oskärpa i kombination med ETTL kanske? Jag gillar inte att prova mig fram eftersom "motivet" dvs familj och vänner hinner ledsna :)
 
Extern blixts styrka är klart bra för upplättning av skuggor. Men inget slår en enkel liten reflektor som har den fördelen att studsa befintligt ljus istället för att blanda naturligt och blixtljus.

Ja, fördelen med detta är att ljuset man reflekterar in får rätt färgtemperatur (förutsatt att reflektorn inte bidrar med något färgstick). En fyllnadsblixt i en skymmningen avslöjas lätt av att ljuset blir för kallt. Om man använder fyllnadsblixt i sådana situationer kan det därför vara en god ide att använd färgfilter framför blixten så att blixtljuset matchar det naturliga ljuset
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar