Kan bara hålla med.
Jag tycker man ska beakta följande lista:
1. Bildkvalitet - inte mycket att tjäna på att gå upp till 5 Megapixlar. Kvaliteten är också avhängig rutinerna i kamerans processor.
2. Zoomomfång - 3, 4 eller 5X, kanske en smaksak, men ju större område så desto fler kompromisser (sämre på lägsta och/eller högsta zoomläget) eller högre pris.
3. Minnestyp - CF och SD de två mest spridda, Olympus Xd och Sonys memorystick de minst spridda. Detta val är väl avhängigt om man har fler kameror och/eller tänker byta upp sig senare. dSLRs använder sig av CF.
4. Möjlighet till manuella inställningar - ett måste om man ska kunna växa med kameran, tycker jag.
5. Möjlighet till att spara i RAW eller TIF-format. Ger också möjlighet att växa med kameran, att jobba mer med efterbehandlingen, men kräver större minnesenheter. Ger också långsammare bildhantering i kameran.
6. Batterityp i kameran - vanliga AA eller speciella batterier. Båda har fördelar och nackdelar. Laddbara AA har fördelen att vara ganska billiga, kommer efter hand med större och större kapacitet (upp i 2-2.5 mAh nu), kan köpas på många ställen. Kan användas i många olika apparater. Speciella batterier, gjorda för en eller flera kameramodeller är smidiga, har ofta god eller högre kapacitet än vanliga AA, men är å andra sidan dyrare och passar inte andra apparater.
7. Medföljande mjukvara. Vettiga filöverförings- och bildsorteringsprogram. Mycket en fråga om tycke och smak, och vad man är van vid. Följer Photshop Elements, eller dylikt med, så är det nog ett plus.
8 . Storlek och vikt - fast de flest kameror i denna klass är nästan alla små och smidiga numera.
9. Andrahandsvärde - kanske inte vad man tänker på direkt, men kan vara nyttigt att ha i åtanke om man tänker sig att köpa ny eller mer avancerad modell om något år.
hils
Mats
ps. Köp A80, som sagt.