ANNONS
Annons

Billig mattskiva/mattglas till hemmabygge?

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej!

Jag håller på att bygga en adapter till en videokamera som använder sig av vad jag tror kallas mattskiva eller mattglas. Om jag har förstått det hela rätt är detta en glasskiva vilken har en matt sida.

Jag vill använda ett vanligt 35mm objektiv och projicera bilden på skivan.

För närvarande använder jag en sandpapprad genomskinlig cd-skiva som roterar för att eliminera repor. Denna lösning är klumpig och plast har ju inte heller samma egenskaper som glas.

Jag undrar därför, vad kostar en mattskiva och vad används de normalt till? Finns det något speciellt man bör tänka på vid köp?

Storleksmässigt rör det sig om ca 40*30 mm

Tack på förhand
 
Med 3x4 cm så räcker ju en mellanformatsmattskiva. Många ägare av bladare och dylikt har ju bytt till ljusstarkare eftermarknadsskivor och har säkert ingen användning för sin gamla. Prova att lägga ut en köpesannons bland radannonserna, där får du säkert napp.

En sak som begränsar ditt urval lite är ju att du knappast vill ha stödlinjer eller fokuseringshjälpmedel i skivan. Många, kanske de flesta, mellisskivor har något av det.
 
Gå till glasmästaren och kolla på deras matta tavelglas.
Jag köpte lite sådant när jag byggde om min negativhållare för att kunna kopiera 6x7 med svart kant.
 
Galaxens President skrev:
Två glasskivor lite vatten emellan och fint karborundum (kiselkarbid). Så brukar Storformatshemmabyggarna göra sina.

Kolla under de här länkarna. Här finner du mer om hur du gör dina egna mattskivor (ground glass)
http://home.online.no/~gjon/large_format.htm

Jag vet att en del som gör samma typ av adapter som mig använt sig av aluminiumoxid (tror jag det var), men de hävdar att det är svårt att få bra.

Hur mycket kostar karborundum och var får man tag på det?

En sak som begränsar ditt urval lite är ju att du knappast vill ha stödlinjer eller fokuseringshjälpmedel i skivan. Många, kanske de flesta, mellisskivor har något av det.
Exakt! Donatorkameran till mitt projekt hade dessvärre detta.


Gå till glasmästaren och kolla på deras matta tavelglas.
Jag köpte lite sådant när jag byggde om min negativhållare för att kunna kopiera 6x7 med svart kant.
Är dessa tillräckligt finkorniga?

Tack för alla hjälpsamma svar, jätteschysst verkligen!
 
Pink Pornostar skrev:
Jag vet att en del som gör samma typ av adapter som mig använt sig av aluminiumoxid (tror jag det var), men de hävdar att det är svårt att få bra.

Hur mycket kostar karborundum och var får man tag på det?

Jag skulle tro att aluminiumoxid och karborundum är sak samma. Man använder väl det till att slipa ventiler i motorer men då kanske det alltid är uppbundet i någon pasta. Jag är lite osäker.

Kolla med "Brummelisa" (Marcus Carlsson) här på fotosidan. Han byggde sig en storformatare, men jag är osäker på om han gjorde mattskivan själv eller inte, men jag tror det.


Can I make my own ground glass?

Commercial ground glass for 4 x 5 cameras is fairly inexpensive. For larger formats it is pretty expensive. However, for any format you can make excellent ground glass yourself at hardly any cost. Get some # 600 carborundum or # 500 corundum. Put a piece of glass on a flat surface. Mix about a teaspoonful of carborundum/corundum with water to make a paste. Put the 2 mm piece of glass which is going to be your ground glass on top and move it in small circles as you exert some pressure. Grinding a 4 x 5 ground glass may take 5-10 minutes. An 8 x 10 ground glass may take 20-30 minutes depending on your experience.


Ett alternativ är ju att skaffa en mattskiva för 4x5" kamera (borde finnas utan stödlinjer också, www.dito.se tog 410:- för en 4x5" med rutnät, när förre ägaren bytte på min kamera) och be en glasmästare skära ut lämplig form.

Gör du glaset själv kan du kanske göra ett lite större, säg 4x5", och välja ut den bästa ytan och få den utskuren då du inte skulle ha så stor skiva.
 
Någon som vet var man får tag på aluminiumoxid eller kiselkarbid? Jag har efter mycket googlande kommit fram till att de faller under kategorin blästermedel. De företag jag får upp tycks bara sälja 5 kgs-säckar vilket är något mer än vad jag lär behöva...
 
Blästermedel är på tok för grovt, åtminstone de sorter jag har haft.

Funkar inte vanlig ventilslippasta? Det finns nog på Ok.
 
En idé förresten; Kan man inte använda sånt där etsmedel som man etsar in registreringsnummer i bilrutor med?
 
Slipmedel

Jag skulle välja det slipmedel man hr för att slipa stenar i trumlare.
Det finns exvis hos Clas Olsson.
Brukar var en sats med flera grovelkar.
De grövre ger stenarna en yta som liknar den man vill ha på en mattskiva.
Den finaste av alOxid ger stenarna glasklarhet.
Så i en sådna sats får man hela registret
 
Nix. Däremot har jag testat blästersand. Det funkade för den tillfälliga skiva jag beövde så men är för grovt för en riktig skiva.
 
Sanden på sandpapper är ju ofta aluminiumoxid..
Köp det finaste sandpappret du kan hitta, och slipa med vatten.
Kostar så lite att prova.
 
Var tvungen att testa....

Hittade bara 320 papper (finns mycket finare)

lite vatten på en glasbit och så slipade jag på några olika håll.

Blev matt och fint och man kunde inte se några ränder..

mvh
Martin
 
Mina försök med slippapper har gått åt skogen. Hur är det med vignettering, uppstår sådan på mattskivor?

Funderar på att köpa en mellanformatsskiva och använda kanten där inte fokuseringshjälpen finns. Skulle detta funka?
 
Jag var ju också tvungen att försöka eftersom det verkade svårare i tråden än vad det borde vara.
Jag tog ventilslippasta Göta nr 3 (karborundum + olja, minst 35 år gammal) och tog ur glasen ur en gammal diaram, smetade lite pasta mellan, lade glasen på en diskbänk och rörde det övre glaset i små cirklande rörelser. Jag bytte pasta två ggr (den blir kletig och tappar skärpan efter en stund) och efter 7-8 minuter så hade jag en mattskiva med måtten 27 x 41mm och mindre än 1 mm tjock. Bara att tvätta av kletet med lite diskmedel. Det ena glaset gick av på mitten efter en stunds slipande men det var bara en fördel eftersom det blev lättare att gnugga med den resterande biten. Jag har provat att fokusera en bild på den med en glugg och det ser bra ut. Den ser väl inte ut som en lasermatterat precis men är jämnt matt. Det finns finare pastor än den jag har, den är avsedd för lite större motorer. Är det någon som behöver mattskivan så säj till så skickar jag den.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.