Vi kommer nog få se alltfler funktioner i både programvara och kameror som gör både bildskapandet och efterbehandlingen effektivare framöver. Det kommer också vara ett viktigt sätt för tillverkarna att motivera fotografer att uppgradera både kameror och fotomjukvara på en annars mycket pressad marknad.
En funktion som denna är väl ett bra exempel på det. Trycket på yrkesfotograferna har ökat och många komner säkert ta emot den typen funktioner för att bli effektivare med glädje. Produktivitet är i allt att få mer gjort per tidsenhet och Daniel/Sportskjutaren pekar väl just på att en funtion som denna visst kan användas just för att hjälpa professionella mäklarfotografer att spara tid när man jobbar mot verkligt tighta deadlines.
De fotografer som bäst förstår att utnyttja smarta funktioner och ren automatik istället för att fastna i ineffektivt duttande i Photoshop eller fastna bland alla lager i RAW-konverterare som Capture One kommer få mer tid till att sälja sig på en allt hårdare marknad och det är nog många gånger viktigare om man ska överleva ekonomiskt än att tillfredställa sig själv som fotograf. Sånt har bara amatörer tid till.
Fotografi är precis som allt hantverk. Det gäller att lära sig att leverera precis vad som krävs för acceptans och inte mer som ingen ändå vill betala för idag. Det är ju inte länge sedan vi hade en tråd här där fotografer vittnade om att de numera har svårt att överhuvudtaget ta betalt.
Jag är ju lite yrkesskadad efter att ha jobbat i många år med att effektivisera både affärsprocesser i IT-system och rationalisera fotoflöden i bildcentrerad verksamhet och jag tycker det har varit konstigt att se hur litet intresset ofta verkar ha varit genom åren här på Fotosidan bland yrkesfotografer för att effektivisera de egna fotoprocesserna. Det brukar mest låta som grafikerna på DN som ända in i kaklet hävdade att rationaliseringen på DN skulle komma att gå ut över texternas kvalitet, innan DN gjorde sig av med hela grafiker skrået. På samma sätt fortsätter många fotografer att lyfta fram kvalitetsbegreppet, ett begrepp som väl ingen ännu lyckats definiera entydigt en gång.
Är ni intresserade av en verklig filosofisk diskussion om kvalitetsbegreppet, så kan jag rekommendera Robert M Piersigs klassiker från 1977, "Zen och konsten att sköta en motorcykel". Den handlar till stor del just om begreppet "kvalitet". Jag har just läst om den av ett helt annat skäl. En varning dock: Den boken är skriven för en helt annan tids läsare och att ta sig an den boken är som att rådbråkas genom att läsa 10 artiklar av Sveriges vassaste penna Lena Andersson på DN, när hon verkligen sätter igång, Hon slarvar heller inte vare sig med begrepp eller filosofi.
Pirsig hamnade tydligen själv en sväng på hispan efter att ha stångat sig blodig både mot Zen, vardagsfilosofin och begreppet "kvalitet". Det var så illa att han var tvungen få elchocker innan han kom på banan så pass att boken blev färdigskriven. Boken blev rätt otippat en verklig storsäljare som lästes av många studenter och intelleketuella i hela världen i slutet av 70-talet och början på 80 -talet.