Hallå där
Inför SM-finalen i undervattensfoto hade Peter Segerdahl och hans parkamrat Ulf Gingsjö tänkt ut flera bildidéer. Den mödan gav utdelning: Ett SM-guld.
Är uv-foto verkligen en sport?
– Det kan man ju diskutera, men det här är i alla fall ett riktigt SM inom Riksidrottsförbundet. Att placera sig bra på SM väger tungt när de två lagen som får tävla i VM utses. VM anordnas vartannat år, berättar Peter Segerdahl.
De båda tävlingarna har samma upplägg. Det görs två dyk på fredagen och två dyk på lördagen.
– Efter fredagens andra dyk är det väldigt stressigt att gå igenom sina bilder. Välja ut de bästa och göra en lite uppfräschning i datorn. Det är tillåtet att göra viss redigering i datorn, men ingen i kameran, inte ens dubbelexponering (som faktiskt är tillåtet på VM).
Det som får göras i datorn är sådant som påverkar hela bilden, som ändring av exponering, vitbalans och färgmättnad. Men att klona bort partiklar, ljusa eller mörka enskilda partier, göra linskorrigeringar och liknande är inte tillåtet.
Dyktiden är maximalt 60 minuter per dyk. Drar man över det blir man diskad. Man blir också diskad om man tappar bort sin parkamrat.
SM-finalen hölls i Hamburgsund och arrangerades av Svenska Sportdykarförbundet och firman Dyk-Leif. Tolv fotografer med tillhörande parkamrater kom till start. Alla bor och äter under samma tak.
Det blir mycket utrustning när tolv uv-fotografer bor under samma tak.
En uv-kamera med tillbehör är skrymmande.
– I år var det extra tuffa förhållanden. Det hade blåst rejält i veckan och första tävlingsdagen blåste det ännu mer. Det gjorde att vi inte kom över Väderöfjorden till Väderöarna utan fick nöja oss med relativt tråkiga inomskärsdykplatser med väldigt ont om motiv. Vinden hade även gjort att sikten var usel och det var massor av partiklar i vattnet. Tänk dig att fota i sand eller snöstorm. Men, på något sätt så skall du lyckas trolla bort alla partiklar från snön/sanden. Inte helt lätt!
Peter Segerdahl och hans parkamrat Ulf Gingsjö hade tänkt ut några bildidéer inför tävlingen, men några var svåra att genomföra.
– Så sent som på genrepet, dagen innan SM, så misslyckades vi totalt. Den ena ideen lade vi ner men den andra satt perfekt på tävlingen. Vi kallar den bilder för Ängelsmannen.
*Ängelsmannen" i klassen "Vidvinkel med dykare". Foto: Peter Segerdahl.
– I makrokategorin körde vi med en idé som jag i hemlighet hade övat på innan. Kanske inte det vackraste motivet men vi kunde inte sluta skratta och jag vet att min 8-årige son blev väldigt glad att vi valde den.
Peters bild i makro-klassen.
En av kategorierna i tävlingen heter Tema. I år var temat läppfiskar.
– Tänk att du har en timme på dig att få ut i skogen och fota räv. Lycka till! Det gäller att hitta motivet och att lyckas komma nära det. Sedan skall man få till en bra bild också. Inte helt lätt!
Tema Läppfisk. På en timme ska fotografen hitta en läppfisk och ta en bra bild på den.
Peters bild i klassen "Vidvinkel utan dykare".
Berätta mer om dig själv!
– Jag är 48 år ung och tog dyk-cert 1989. Fotade sporadiskt analogt under 90-talet och fick en nytändning 2006 när jag köpte min första digitalkamera med undervattenhus och blixt. Somrarna har i generationer spenderats på en liten ö i norra Bohuslän (Rundö) så närheten och kärleken till vattnet har alltid varit stark. Resten av tiden bor jag med familj i västra Göteborg.
Peter Segerdahl njuter av segern tillsammans med parkamraten Ulf Gingsjö.
Peter understryker att man inte får förringa parkamratens roll.
– Det skiljer sig naturligtvis väldigt mycket mellan dyk-paren. Vissa dykpar tar in en ny godtycklig parkamrat varje gång de är med. Ulf Gingsjö och jag har däremot dykt och fotat ihop sedan 2006. Ulf är också en mycket duktig fotograf väldigt är en stor fördel då han förstår kompositionen och är duktig på att hitta motiv. Vi har gemensamt planerat flera av bildideerna. Ofta går det till så att jag presenterar en idé och så utvecklar vi den tillsammans.
1 Kommentarer
Logga in för att kommentera