Ett flertal hittills okända bilder från Andrées legendariska polarexpedition har hittats i källaren på Grenna Museum. En tidningsartikel från 1936 ledde fram till fyndet.
Strax för jul bläddrade Håkan Jorikson, chef för Grenna Museum Polarcenter, i ett nummer av Gränna Tidning från 1936. I en artikel omnämndes att apotekaren C G Roos af Hjelmsäter hade skänkt ett 80-tal bilder tagna av ingenjören Axel Stake till dåvarande Andréemuseet i Gränna.
Det visade sig att bildsamlingen funnits i museets källare sedan 1936.
– Det är lite genant. De fanns i en liten svart låda i källaren, men den var inte märkt Axel Stake utan C G Roos af Hjelmsäter. Och när vi tidigare kikat på någon enstaka bild så har vi oturligt nog lyft upp en bild vi redan har, varför vi trodde att lådan bara innehöll dubbletter. Men nu kan vi konstatera att minst 20-30 av de 76 bilderna är helt nya för oss, berättar Håkan Jorikson för TT.
En tidigare okänd bild från ballonghusets uppförande i Virgo hamn på Danskön 1897. Foto: Axel Stake/Grenna Museum
Axel Stake hade ansvar för vätgasproduktionen till ballongen Örnen på Dankön på Spetsbergen. Ballongen användes för vid försök 1897 att nå först till Nordpolen. Ballongen kraschade redan efter några dagar. 1930 hittades kvarlevorna av expeditionsmedlemmarna på Vitön.
Efter den fiaskobetonade expeditionen emigrerade Axel Stake till USA. Var hans bilder tagit vägen har varit höjt i dunkel tills nu.
Fotografierna är så kallade skioptikonbilder. Det är positiv, ungefär som diapositiv (dia), fast av glas. De nyfunna bilder visar bland annat hur ballongen fylls och hur landskapet på Danskön såg ut.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera