Pergamonaltare

Mikael Good visar fina bilder och en intressant text från de antika ruinerna av Pergamon.

1870 hade tyska arkeologer hittat omfattande och spektakulära fynd i dåvarande Osmaniska Riket, nuvarande  Turkiet.

I staden Pergamon (latin: Pergamum, turkiska: Bergama) hittade man delarna till ett stort altare. Den osmaniska regeringen tillät att dessa fynd fick exporteras  till Berlin.

I Berlin monterades delarna ihop.  Altarbyggnaden var dock i kolossalformat  att den fick inte plats i ett befintligt museum utan man fick bygga en provisorisk byggnad som så småningom revs och ersattes av det som idag är Pergamon Museum.

Altaret är dess attraktion, men i muséet visas även andra antika byggnationer. 

Det är Tysklands mest besökta museum med 1,4 miljoner besökare varje år och jag är en av dem varje gång, när jag är i Berlin.

Bilden har jag fotograferat analogt och den är ganska gammal. På den tiden fick man inte gå på trapporna, vilket man får göra nu.

.

Inlagt 2021-07-20 22:33 | Läst 1482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tänk att detta klarat sig genom 2000 år utomhus och sen några år inomhus medan Berlin bombades! Mäktigt! Den där frisen med figurer i så hög relief att de nästan blir fristående skulpturer måste kännas väldigt starkt på plats! Redan fotot ger såna vibbar!
Svar från Wolfgang 2021-07-21 17:16
På plats i Pergamon har det ju inte klarat sig utan det var sönder och bitarna fick grävas fram. Det är ett enormt konstverk som har sammanfogats och restaurerats i Berlin och fick ett eget hus. 1939 stängdes muséet och under kriget har man skyddat det med sandsäckar. Vissa ömtåliga delar hade dock monterats ned i god tid och förvarats i en bunker. Byggnaden fick dock stora bombskador. Mvh Wolfgang
Måns H 2021-07-21 23:18
Tack för info!