Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

Mellan kråkor eller finbesök på ängarna

Kråka

Semestern är slut för den här gången. Som vanligt går den alldeles för fort. Det har blivit en del bilder från lite här och var ändå. Framförallt ifrån Öland. Där jag och min fru tillbringade nio dagar i slutet av juni.

Bilderna är sorterade i mappar och importerade till LR för bearbetning. Det tar lite tid, men det är ett arbete jag tycker är rätt trevligt att sitta och pula med. Ofta lyssnar jag på någon musik samtidigt. Musiken gör att jag kommer in i någon slags stämning så att bearbetandet bara flyter på. Även om jag ibland känner ett starkt behov av att shaka loss och utföra imaginära stage dives från skrivbordet. Under tiden som jag arbetar med de nya bilderna tänkte jag slinka emellan med lite arkivbilder. 

I arkivet har jag hittat dessa bilder ifrån Trönninge ängar i juni 2018. En dag då fågeltornet var belamrat med kryssande fågelskådare från när och fjärran. En dag då varje sittplats i gömslet var upptaget med en fotograf och bakom stod hugade spekulanter och försökte se ut genom de övre luckorna i gömslet. 

#2

Skärfläcka

Det var inte för skärfläckan alla trängdes och förundrades. 

#3

Grågäss

Det var något helt annat. Något som fick till och med grågässen att böja på nackarna och häpet titta upp i det blå.

#4

Sandtärna

Sandtärna. 

#5

Sandtärna

#6

Sandtärna

#7

Sandtärna

En sandtärna som kör världens flyguppvisning över ängarna.

Ibland är det svårt att hänga  med i svängarna.

Uj, där blev det ett oavsiktlig rim även om jag föredrar fri vers.

#8

Sandtärna

En sällan sedd gäst för de allra flesta som befann sig på ängarna den här dagen. Plötsligt fanns den en som höll sig på plats ett tag, vilket gjorde att kikarfolket drog man ut huse för att få ännu ett kryss. Personligen blev detta kryss det sista. Jag la ner fågelskådandet helt efter den här dagen. I fortsättningen har jag valt att helt satsa på fotograferingen. Visst, det blir fåglar emellanåt som också till och från fångas på minneskortet, men jag jagar inte efter specifika arter längre och jag för inga listor eller känner någon panik om jag inte har möjlighet eller råkar missa den eller den tillfälliga gästen. Numera är det tillfälligheter som avgör vad det är jag fotograferar.

#9

Sandtärna

#10

Sandtärna

Det var inte bara många kryssare på ängarna den här dagen. De kom förvisso och gick såsom kryssare plägar göra. En snabb titt kikaren och sedan iväg mot nästa kryss. Som rastlösa snäppor som kilar runt på stranden och kör näbben i ävjan för sedan ta till vingarna och flyga ett stycke. Det var också en mängd fotografer på plats. Teleobjektiven rörde sig nästan unisont och det var fruktansvärt lätt att drabbas av löst avtryckarfinger. 

#11

Sandtärna

Man skulle nästan kunna likna det vid den smittsamhet som en gäspning medför. Slutare smattrar i seriebildstagning lite här och var där jag sitter. Det är oerhört svårt att inte ryckas med och smattra iväg själv. Jag är en i flocken och följer flockens rörelser och beteenden. Som i en starflock. Smattrar grannen bredvid mig iväg en serie bilder smattrar jag iväg en serie. Vem som var först är svårt att säga. Smattret böljar fram och tillbaka i gömslet. En avtryckarnas musik. Kakafoni skulle en del säga. 

#12

Sandtärna

#13

Grågäss

Efter att kommit till sans efter den första euforin och de första 600 bilderna ser jag att grågässen bryr sig föga om att de för tillfället har sällskap av en sandtärna. De släcker törsten.

#14

Sävsparv

I en buske sitter en sävsparv. 

#15

Bläsand

Två lite luggslitna bläsänder kommer inflygande.

#16

Sädesärla

En sädesärla står på gammal gren,

#17

Sädesärla

böjer sig fram och lyssnar. Undrar om det finns något den kan få i sig.

#18

Hussvala

En hussvala landar hastigt i leran utanför gömslet. Plockar åt sig det den är ute efter och försvinner lika hastigt iväg. 

Ingen bryr sig nämnvärt om att de delar ängarna med en sandtärna. Det är bara ännu en flygande varelse.

#19

Skärfläcka och gråhäger

Skärfläckan har upptäckt att en gråhäger har vågat sig på tok för nära för en skärfläckas själsliga ro. Hägern tycks dock inte veta vad den ska tro om det hela.

#20

Skärfläcka och gråhäger

#21

Skärfläcka och gråhäger

Men tar några kliv åt sidan för säkerhets skull. Man vet aldrig. 

#22

Skärfläcka

Skärfläckan å sin sida har fått fatt i några artfränder att ta i upptuktelse.

#23

Kråka

TheInvisbleJackal

Inlagt 2021-07-20 18:49 | Läst 1368 ggr. | Permalink
Snygg serie med bra text.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-23 11:23
Tack så mycket Stefan!

Hälsningar Jörgen
Kul läsning och man känner igen sig. Historien upprepar sig, det var en sandtärna i området Utvälinge för någon vecka sedan. KOF gick ut med ett meddelande att man skulle parkera längre upp i samhället då det hade blivit kaos nere vid parkeringen. Jag åkte inte på just den, men annars kan jag åka på någon nyhet som är i närområdet, men jag jagar inte kryss, tar hellre en fräck bild på en fågel jag har än får en ny som enbart dokumentation. Jag sorterar fågelbilder i artmappar på det sättet får jag också någon typ av X lista. Du har säkert sett Den stora jakten, den säger ju en hel del :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-23 11:25
Tack så mycket Peter!

Den stora jakten har jag sett. Vet inte om det är jag eller min fru som har roligast åt den.

Hälsningar Jörgen
Det var väl Kråkorna som var på fin besök på ängarna?
Mycket rolig och bra text som man kan applicera på många sammanhang...och fin fina bilder.
Hälsningar Halina
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-23 11:26
Helt klart var det så Halina!
Tack så mycket!

Hälsningar Jörgen
Fin serie, fartfylld! Sandtärnan var ju extra fin att få se. Snyggt fotat. De finns inte här uppe vet jag.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-25 12:07
Tack så mycket Joakim!
Sandtärna är ingen art som har setts särskilt ofta i landet. Jag tror att det rör sig om under 100 tillfällen under 1900- och 2000-talet. Det som var ovanligt med just den här var den att var stationär i fyra-fem dagar, vilket gjorde att väldigt många fick en chans att kunna fotografera den. Oftast ses den bara bara flyga förbi.

Hälsningar Jörgen