Till största delen är det landskapet som fångar mitt intresse. Både i stort och smått. Blommor och träd. Emellanåt blir det även bilder på landskapets invånare. Allt ifrån älgar till blåvingar.

I örnbygder IV

Korp

När örnarna för en stund överger åteln plockar vi fram våra mackor och annan mat. Det gäller att försöka anpassa sin egen mathållning. Antingen äter man på ungefär samma tider som vanligt eller så äter man lite då och då när det passar under sittningen. Jag brukar försöka hålla mig till de tider jag normalt äter. Har märkt att det funkar bäst för mig. Dessutom har jag varm mat med mig i en mattermos. Första dagens lunch och tillika andra dagens bestod av Ravioli. Den tredje och sista sittningen festade jag loss på ärtsoppa. Sitta hungrig i ett gömsle är ingen höjdare. 

Även om det för örnarna skull som man främst har satt sig i en lite småkallt gömsle i skiftet januari/februari finns det annat att fotografera när de inte är där. Korparna är där oftast i stora mängder. De är intressanta att studera. Och vackra. Korp ser jag rätt ofta hemmavid, men det är sällan jag har fått möjlighet att studera dem så här ingående.

#2

Korp

#3

Korp

#4

Havsörn

När så örnarna ånyo stormar in på scenen gör vi oss beredda på nytt att låta våra slutare smattra iväg igen. Mina två fotokompisar hade två kamerahus var. Själv ägde jag vid det här tillfället endast ett. Egentligen kanske man skulle haft tre stycken. Det hände nämligen att en del örnar satte sig i träden alldeles bredvid gömslet. Det fanns gluggar där också för att kunna fotografera dem. Eftersom de där var så pass nära hade säkert en 70 - 200 fungerat ganska utmärkt. Samtidigt kunde jag ha haft fem kamerahus, men inte en enda örn att fotografera. Det går aldrig att styra över naturen. Det blir som det blir.

#5

Havsörn

När så örnarna återvänder till åteln blir de populära pinnarna snabbt upptagna. Många av de återvändande örnarna har suttit träden på andra sidan myren. Förmodligen har de suttit där och smält maten och sedan när de känt sig redo igen för lite mer har de återvänt.

#6

Havsörn

Jag hade ännu inte fått för mig att plocka bort telekonvertern. Det blev inte av att jag plockade av den förr än till den andra dagens sittning. 

#7

Havsörn

#8

Havsörn

#9

Havsörn

#10

Havsörn

#11

Havsörn

Klorna är kraftiga och vassa. Den skarpa, vaksamma blicken, som tycks säga - "Misshaga mig icke."

#12

Havsörn

#13

Havsörns

Havsörn. Detalj.

#14

Havsörn

#15

Havsörn

Det händer att två havsörnar samsas om den lite kraftigare pinnen till höger om gömslet. Tre stycken hade nog varit en omöjlighet, men två verkar kunna tolerera varandras närvaro. Kanske finns det släktskap dem emellan.

#16

Havsörn

#17

Havsörn

Vi hade turen att ha en del snöfall. Snöfallet ger lite extra krydda i fotograferandet. Om och när jag fotar örn igen vill jag göra det i snöfall. Det är förvisso inget man kan beställa sådär bara, men det vore onekligen trevligt.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-01-09 17:42 | Läst 710 ggr. | Permalink
Intressant å se individerna lite närmare och de har olikheter i likheten.
Undrar vad är det för streck i bg på ex 14?

Alla bilder är superfina i snöfall verklugen tur med vädret
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-11 16:09
Tack så mycket Nini!
Sträcken i bakgrunden på bild 14 är tre björkstammar som växte i skogsbrynet på andra sidan åteln.

Hälsningar Jörgen
Hej Jörgen - imponerende ørnefotos - især nummer 11 - super.
Med mange venlige hilsner fra Erik/DK.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-11 16:08
Tack så mycket Erik!
Det var roligt att höra.

Hälsningar Jörgen