The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5625 // Jag undrar hur det här huset skulle se ut i en färg?

Om jag hade ett sådant här hus skulle jag nog måla det med en färg! Vad sägs om blått! Eller tänk på en annan färg! :)

Ok, och en annan sak som vi nog kan vara ganska säkra på det är att vi har ett medvetande! Och det är rimliga är att även våra medmänniskor också har ett medvetande, med tanke på att vi liknar varandra både på utsidan och insidan! Men det är ändå svårt att veta det här säkert, utan man får fråga för att vara litet mera säker! Och numera vet man även att medvetende är aningen litet fördröjt, och det borde då vara så även för andras medvetende, och att medvetendet lurar oss så vi inte upplever den här fördröjningen! Så lycka till med ditt eget medvetandet! :)

Kom in på det här medvetandespåret efter att ha läst Måns Hagbergs blogg på Fotosidan om boken "Märk Världen"! Boken handlar också om medvetandet! Vi har ju numera en ganska bra koll på det "tekniska" vad gäller medvetandet, synapser, neuroner osv, men vi förstår ändå inte hur vi kan "bygga drömhus inne i vårt medvetande, eller måla hus i olika färger!" Mao tex fantisera i bilder! :)

Här är en bra sammanfattning om vad man vet om medvetandet just! (Läkartidningen)

Annars så e det en seg tid just nu, mörkt och nästan nollgradigt hela tiden, och vad gäller fotografering, så räcker en 36-bilders filmrulle nästan hur länge som helst! :) Men jag brukar tänka, det kunde varit värre, och då ljusnar det! :)

Under segtiden så passar vi på att städa i bokyllorna, och slänger en del böcker! Böcker som man såklart kommer att sakna senare! ;) Min fru som e innovativ föreslog att vi skulle göra ett bokbål på tomten, men jag sa, "Bokbål, vad skulle grannarna säga?" (För bokbål e ju aningen litet historisk negativa även om det värmer för stunden)

Ok, nog om detta och nu till en ny dag med nya utmaningar, tex. Contax G2, Planar 2/35:an och svartvitt analogfoto! :)

/Bengan

Inlagt 2022-01-04 08:15 | Läst 1296 ggr. | Permalink

"Bra länk! Personligen lutar jag åt att "magkänslan" ingår i länken mellan omedvetet och medvetet. Då man tar en bild (eller bearbetar en bild i t ex Photoshop) så slår känslan "där satt den" till; det omedvetna har bestämt att "där satt den" och skickar beslutet till medvetandet. ------------ Jag tror huset är urlakat rött med en lite sliten svart färg på taket. Först trodde jag att det var lite snö på marken men sen blev jag osäker, det kan vara kalkgrus. i så fall står nog kåken på Gotland...... där finns det kalkgrus och Bengan är på Gotland ibland. På så lösa boliner får medvetandet till en slutsats som kan vara rätt ibland, fel ibland."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra länk!

Personligen lutar jag åt att "magkänslan" ingår i länken mellan omedvetet och medvetet.

Då man tar en bild (eller bearbetar en bild i t ex Photoshop) så slår känslan "där satt den" till; det omedvetna har bestämt att "där satt den" och skickar beslutet till medvetandet.

------------

Jag tror huset är urlakat rött med en lite sliten svart färg på taket. Först trodde jag att det var lite snö på marken men sen blev jag osäker, det kan vara kalkgrus. i så fall står nog kåken på Gotland...... där finns det kalkgrus och Bengan är på Gotland ibland. På så lösa boliner får medvetandet till en slutsats som kan vara rätt ibland, fel ibland.
Känner igen det där med bokutrensningar. Gjorde en större sådan för några år sedan med utgångspunkt i frågeställningen - "Kommer jag någonsin att egentligen läsa den här boken?". Då var svaret givet för många av böckerna. Idag kan jag dock ibland sakna en del av dem. Det händer att jag tänker - ja, men den boken har jag, men så visar det sig att "hade" är mer på plats att tänka. Nej, att göra sig av med böcker är lurigt.

Hälsningar Jörgen
syntax 2022-01-04 17:13
Jo - därav begreppet "referenslitteratur". Jag har mina böcker kvar längs väggarna – tycker inte att det är missklädsamt (fast somliga tycker att det ser skrytigt ut). Istället när jag skall ha tag i en uppgift som jag vet att jag har bland böckerna, så leder efterforskningarna till: ”Fasen också – den har jag på landet...” Eller: ”Fasen också – den har jag i stan...”
Det blir att titta i Wikipedia. Tyvärr är det en svajig lösning – för där snackas det mycket skit!
TheInvisibleJackal 2022-01-05 16:04
Jag är väl inte helt bokligt utblottad. Har 12 djupa hyllor i källaren där böckerna står i dubbla rader samt att det ligger en hel böcker uppepå hyllorna. Sedan har jag lite andra bokhyllor och dylikt här och var i hemmet tämligen fyllda med böcker. /Jörgen
Måns Hagbergs gotlandsindicie får mig att tänka vitriolgrått, med mörkgröna foder. Det där med om det finns någon samstämmighet vad gäller färgupplevelser är intressant. För samtidigt som NCS-färgskalan bygger på upplevelsen av färg, till skillnad från många andra modeller, grundar sig NCS på varseblivningen av färg. Och man vet att en färgupplevelse är fullkomligt unik och personlig. Något som inte går att mäta. Men överenskommelsen om en viss grön nyans går att mäta. Knepigt det där med färg.
/Gunnar S
Måns H 2022-01-04 19:56
@Gunnar Staland: Då jag växte upp hade vi olika uppfattning om vissa turkosa toner. Jag ansåg att en viss skjorta var grön medan övriga familjemedlemmar sa nä, den är blå! (Eller om det var tvärtom, har glömt.)

Iallafall gjorde det mig osäker på mitt färgseende.

Sen läste jag psykologi i Lund en termin och blev uttagen att kalibrera färg kartor eftersom jag tillhörde de 15 % av befolkningen som hade bäst färgseende! Det stöttade mitt självförtroende i färgfrågor en hel del, en hjälp i arkitektjobbet när man ska bestämma kulörer.

Samtidigt har jag aldrig förstått mig på NCS-systemet. För praktiskt bruk att färgsätta byggnader i stadsmiljö var det undermåligt, alla kulörer för bjärta. Sen lanserade NCS en uppdaterad serie med stillsammare kulörer som var OK. Ändå har jag hållit mig till att välja pigment hellre än kulör där så är möjligt. Numera måste man i så fall blanda själv, vanliga färgbutiker vet inte vad de har för pigment i blandningsmaskinen. .
mombasa 2022-01-04 21:25
Först en rättelse, det sk nog vara röda foder. (Här väntar vi med spänning på facit.)
NCS är ett märkligt system som ju egentligen bara tar hänsyn till den enskildes upplevelse och betraktningsförhållandet. Därför blir det nog väldigt knepigt med olika ljusförhållanden och det måste så klart krångla till det för en arkitekt. Jag har låtit elever som gått kurser i grafisk kommunikation göra många laborationer med färgprover enligt NCS just för att visa hur färgminnet ofta spelar oss små spratt och hur kort färgminnet egentligen är. Sen är en annan sak att man som grafiker sällan använder NCS. Men det är en annan historia.
/Gunnar S