The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1950 / Idag blir'e inte ett jota om foto i bloggen, så ni som vill läsa om foto, läs en annan blogg!

 



Men nå'n bild blir det i alla fall som utfyllnad, här från Getryggen/Storulvån! Och så kan det här även vara läsning för känsliga personer, så ni som e känsliga och uppröda om nå'n har en annan religion, läs nå't annat! För mat e också en slags religion!

Nåja, nu kör vi!

Jag har under en lägre tid varit misstänksam mot vårt brödätande! Bröd som bakas på frön! Vi är inga fröätare från början, och vi har inte hunnit anpassa oss till frökosten. Det här fröätandet kom med jordbrukets införande för en 10000-12000 år sedan. Och en del i problemet är Gluten! Ni vet det där som gör brödet så lättbakat! Den som försökt baka bröd på havre vet. I alla fall så vet jag det!

Under åren då man läser så samlar man på sig olika byggklossar, som dyker upp vid senare tillfällen, "Vänta nu, läste jag inte om det här tidigare någonstans....?"

 

Här bodde vi på Lofoten! Avloppet gick rakt ut i "sjön!" Alla svenskar som kom hit va upprörda! Släppa ut avloppet i sjön!!  Norrmännen försökte förklara, de e en stor sjö det här, den går ända upp till Nordpolen och över till Grönland/USA och så är det tidvatten här som spolar liksom... Men till slut sa dom bara, "Vi jobbar på avloppsfrågan!" ;)

Ok, ok, skall komma till saken! :)

Några forskare tror sig ha hittat ett samband med glutenätande (Typ vetebrödsätande) och en minskad förmåga för kroppen att motverka inflammationer i blodkärlen. Mao, kroppen har en egen förmåga att minska plackbildning i kärlen, men den förmågan minskas/hindras till viss del av det gluten man äter. Och det här placket, det som ofta täpper till kärlen hos oss i västvärlden, är inget bra att ha!

Visst e det intressant det här, man har tidigare inte riktigt förstått hela vidden av plackbildningen, nu kommer fler byggklossar!

En källa är Forskning&Framsteg maj-juni 2009. "Vaccin mot hjärtinfarkt"

Som sagt, inget om foto, och nu är det slut för idag! :)

/Bengan

 

Ps. Nu kommer kanske brödinstitutet att ha en annan åsikt, och det får dom ha i ett fritt land! ;)

Kajakpaddling kanske vid Stendörren...? 

 

Inlagt 2013-03-04 08:14 | Läst 3598 ggr. | Permalink

"Man kan säga att vi står inför ett gigantisk paradigmskifte när det gäller vår kost. För det första så har det visat sig att rädslan för fett har varit helt obefogad, ja till och med direkt skadlig. Även mättat fett som finns i smör och grädde är istället bra för oss. Samma sak med ägg. Att något som kanske är det mest kompletta naturen har att erbjuda har ansetts farlig är ett tragisk faktum som till stora delar beror på att man inte har skilt på gott och ont kolesterol utan bakat ihop detta till samma sak (ägg höjer det goda). Sedan detta med mjölmat. Tillsammans med socker kanske det värsta vi kan utsätta våra kroppar för om vi bortser från droger och rena gifter. Även om en del faktiskt menar att mjöl och socker är just det – alltså droger och rena gifter. Och nu snackar jag om professorer som säger det. Om du vill grotta in dig ännu mera i hur vetet skadar våra kroppar kan du titta på den här filmen. Här är det ord och inga visor: http://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man kan säga att vi står inför ett gigantisk paradigmskifte när det gäller vår kost. För det första så har det visat sig att rädslan för fett har varit helt obefogad, ja till och med direkt skadlig. Även mättat fett som finns i smör och grädde är istället bra för oss. Samma sak med ägg. Att något som kanske är det mest kompletta naturen har att erbjuda har ansetts farlig är ett tragisk faktum som till stora delar beror på att man inte har skilt på gott och ont kolesterol utan bakat ihop detta till samma sak (ägg höjer det goda).

Sedan detta med mjölmat. Tillsammans med socker kanske det värsta vi kan utsätta våra kroppar för om vi bortser från droger och rena gifter. Även om en del faktiskt menar att mjöl och socker är just det – alltså droger och rena gifter. Och nu snackar jag om professorer som säger det.

Om du vill grotta in dig ännu mera i hur vetet skadar våra kroppar kan du titta på den här filmen. Här är det ord och inga visor:

http://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw
Joakim K E Johansson 2013-03-04 09:19
Hittade förresten ett betydligt kortare och mer lättillgängligt inslag där mer eller mindre samma sak sägs, fast med färre ord :-)

http://www.youtube.com/watch?v=_F9_UfERo-Y
D76 2013-03-04 10:40
Sluta skada din kropp!
Joakim K E Johansson 2013-03-04 11:01
Precis- det är exakt vad det handalr om :-)
Svar från Benganbus 2013-03-04 11:19
Även här måste jag opponera mig Joakim! (Och har även fått filosofiska funderingar ända från Tyskland, om det här med fettdiet)
Men tänk efter Joakim, tror du man gjorde smör och grädde på den afrikanska kontingenten för nå'n miljon år sedan? Man får faktiskt gå så långt tillbaka för att se vår födoanpassning.

Att börja med "industrifett" i mängder för att man inte ser någon omedelbar skada, påminner mig om brödätandet! Bröd är alldeles utmärkt att äta som överlevnadskost, då man inte har nå't annat, men det sliter på kroppen, det har man numera sett. Och det är samma med de här fettdieterna! Man tycker det går bra just nu, och kroppen har en förmåga att fixa de mesta tokigheterna vi äter under en kortare tid, men sedan kommer notan! Vi ser ju det idag även vad gäller rött köttätande!

Så att äta fett, som e så populärt just nu, det är för mig ännu en genväg, istället för att ta den "naturliga" vägen.
Mera motion, grönsaker/rotfrukter/frukter/nötter/bär och fisk. "Fisken" fanns ganska tidigt i evolutionen som lättplockade musslor bla!
Så tyvärr vad gäller fettdieten, jag tror det bara är ännu en genväg för att slippa ta den naturliga vägen!
/B
Joakim K E Johansson 2013-03-04 12:01
Jag förstår dina tankegångar och håller med om det mesta du skriver, men samtidigt är det nog lätt att vi reagerar negativt på ren instinkt bara för att vi under en så lång tid har fått höra att fett är farligt. Men att fett skulle vara farligt är en 1900-talsuppfinning som på många sätt lyckades slå igenom på grund av ett antal olyckliga sammanträffanden. Det finns helt enkelt ingen seriös forskning som stöder den idén.

Däremot finns forskning på området som tydligt visar att även mättat fett är ofarligt för oss. Det har alltså ingen negativ inverkan på våra kroppar. Läs gärna Ann Fernholms senaste bok där hon förutom sockret även granskar detta med fettets ”farlighet”. Hon har också skrivit om saken i sin blogg.

http://ettsotareblod.se/page/11/

Sedan är detta med fett ingen diet, trend eller genväg – det är en långsiktig livsfilosofi och ett sunt förhållningssätt till vår mat och hälsa.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/24/defence-of-sugar-confection-scientists
Svar från Benganbus 2013-03-04 13:41
Joakim! Jag gillar inte Ann Fernholm för hon tog inte in min insändare i F&F!!! ;)

Men det är en hel mängd konstigheter vi äter som vi av vana tror är bra! Husmanskost! ;)
Alla är vi barn av vår miljö, morsan och farsan och ett samhälle!

Men jag tror att många gånger är det bättre att starta från scratch liksom!
Ta ett omtag som Leif GW säger!
Vad kan vi ha ätit när vi levde de här årmiljonena på den afrikanska stäppen/savannen?
Här tror jag det finns viktiga spår att hitta för ett bra matliv!
Vad för typ av föda har vi anpassat oss för?

Vårt brödätande e för kort tid i evolutionen, 12000 år e som ett loppspott i Mississppi! ;)
Och fett som smör och grädde e ännu kortare!!
Men kan kanske funka på kort sikt om man vill försöka chansa på en genväg!?
Facit kommer sannolikt om ett tag!
/B
Joakim K E Johansson 2013-03-04 13:51
Som sagt, jag håller med dig i grunden och är inne på samma linje som du. Att gå tillbaka till ursprunget är nog det bästa :-)

Samtidigt säger en hel del forskning att exempelvis smör och grädde är en bra näringskälla för oss. I sämsta fall är det neutralt för kroppen, i bästa fall kan det till och med skydda mot vissa sjukdomar (läs länken till The Gaurdian som jag postade tidigare).

Oavsett vad gör den som ersätter kolhydrater och socker med fett garanterat en ordentlig hälsovinst.
Svar från Benganbus 2013-03-04 18:09
Kommer ihåg att min fru berättade att henns pappa fick åka på bondgård som liten för att äta upp sig i sju, åtta-års åldern. Och det va mycket smör och grädde bla. Och en del annat också såklart.
Och vet att han gick upp i vikt i alla fall.
En parentes!
/B
Det här inlägget har en av de bästa rubrikerna du satt bland dina tidigare inlägg. Du skriver med sådan mognad och anpassat för den höga nivå du håller, så att man häpnar. Jag är väldigt imponerad. Du bör inte ta åt dig av mitt smicker, om du inte vill. :-)
Tja, bra kost, bra motion, god sömn och minskad stress gör oss starka mot västvärldens sjukdomsepidemier.
Ett ökat intag av Omega 3 fettsyror som DHA och EPA minskar också inflammationsbenägenheten och ökar elasticiteten i cellväggarna. Det är bra.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AwkBB2Z6914
/H
Joakim, nu får la du änna ge dej, som vi säger i Göteborg. "...mättat fett som finns i smör och grädde är i stället bra för oss". Detta påstår en del forskare, betydligt fler påstår motsatsen. Jag tror som Bengt att en allsidig kost med betydligt mindre kött än vi äter idag är att föredra. Och mjölk smör och grädde, hur naturligt är det för vuxna människor? Du mår säkert jättebra på den kosten du förespråkar, nu alltså, men om du håller på så till du blir lika gammal som jag (63) eller äldre så tror jag inte du mår så bra, om du överhuvudtaget mår.
Joakim K E Johansson 2013-03-04 12:09
Jag kommer inte att ge mig eftersom jag är från Blekinge ;-)

När jag säger bra för oss så menar jag att det är bra energi som kroppen har nytta av utan att det skadar oss, vilket däremot kolhydrater och socker gör. Jag länkar gärna till Ann Fernholms blogg igen:

http://ettsotareblod.se/page/11/

Varför länkar jag till just hennes blogg? Jo, hon är disputerad i molekylär bioteknik, hon är prisad vetenskapsjournalist och har skrivit boken "Ett sötare blod” där hon har sammanställt och gått igenom de senaste decenniernas kostråd, framförallt till diabetiker och överviktiga.
Bengt, intressant det där med gluten, hade jag ingen aning om. Men jag börjar fundera, är det inte så att i medelhavsländerna, som ju är typiska brödkulturer, är hjärt-kärlsjukdomar mindre vanliga än här? Fast det kanske beror på vinet, en del påstår ju detta, och det är den typen av kunskap man gärna tar till sig.
Svar från Benganbus 2013-03-04 13:20
De här e intressant, för det är som du säger att det även är en brödkultur där nere. Har läst litet om det här, även talat med några grekiska vänner om den här kosten. Men kosten håller på att förändras där nere också, man går ifrån en del av det ursprungliga sk "medelhavsmaten" och går över till en med "västerländsk" kost när man får det bättre ställt. Men det verkar som att äta mycket grönt, frukt toch så olivolja, har en stark nyttoeffekt även om man äter en del bröd. Men det skulle nog bli ännu bättre utan gluten-bröd?

Och tidigare så va det mindre hjärt-kärlsjukdomer runt medelhavetsområdet, i alla fall där man hade en hyffsad levnadsstandard, och kunde köpa, odla mycket grönt, olivolja osv. osv.
Men man får inte ha för mycket, eller för litet pengar, då verkar allt gå fel av olika orsaker!
Och så är det här ätande såklart en vana, och en del av kulturen.

Det här med vinet är intressant! Man har funderingar på att jästa frukter och bär har ju funnits under årmiljoner, och djur, schimpanser och även människor har upptäckt vissa fördelar! ;)
Även där en lång anpassning. Däremot e jag mycket tveksam till starksprit av förklarliga själ! ;)
Eller ska kanske förklara, jag tror inte att destilleringsapparater fanns förr i Afrika! ;) :)
Även om jag själv tar en Bäska till sillen!
/B
Joakim K E Johansson 2013-03-04 13:42
Förutom att de dricker en del vin äter de mycket fett också - det som brukar kallas för den "franska paradoxen". Trots "dåliga" matvanor är de alltså smala och friska. Detta till skillnad från engelsmännen som är fetast i Europa och som äter lågfettsmat med mycket socker och kolhydrater.

För övrigt har man traditionellt inte ätit så mycket kolhydrater (bröd) kring medelhavet som vi lätt tror – det är snarare vi i Skandinavien som har en brödkultur. Däremot har detta ökat de senaste decennierna kring Medelhavet, vilket också har ökat fallen av fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Tyvärr.
Svar från Benganbus 2013-03-04 13:56
Lägger till en länk till en tidigare blogg som nästan handlar om det här.
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1926-vad-skall-man-ata.htm

Men det här e svåra saker, vanor! Och även känsliga saker, som berör uppväxt och kultur.
Jag är en köttätare och mjölkdrickare från början såklart, de va bra husmanskost fram till jag va trettiofem år, sedan så lade vi om rodret! Och det har gott bra hittils! Så vi fortsätter på den här grönsaks/rotfruktslinjen och håller tummarna att det funkar ett tag till! :)
/B
Marie_1 2013-03-04 14:20
......"Dåliga matvanor och dricker en del vin".....?
Frankrike har en "matkultur" som är sund jämfört med många andra länder. "De" dricker ganska måttligt jämfört med vissa andra.......sedan äter de för det mesta hemlagat mat med normalfet.
mvh/marie
Mycket vackert!
Ha det gott!
ewa
I Italien inledes oftast måltiden med en hyfsad portion pasta, oftast också med lite bröd till. Pasta gjord på durumvete - där kan vi snacka gluten.
Svar från Benganbus 2013-03-04 17:17
Bra fråga och ett tungt motargument!
Va tvungen att gå ut med Roffe en timme och fundera litet!
Nu har jag funderat klart! :)

Och jag har inget riktigt bra svar! Men kan tänka mig att den här gruppen, som vi ser då vi e i Italien numera ingår i den grupp som liknar den hos oss, som också äter pasta, bröd och kött. Man äter gott och mår bra! En tid i alla fall! ;)

Medelhavsmat kallas den mat eller diet som åts mycket på Kreta och delar av Italien på 60-talet, och är intressant eftersom människorna i dessa områden drabbades av betydligt färre hjärt- och kärlsjukdomar än genomsnittet i andra delar av regionen. De e väl så man kan sammnfattat det hela. Numera slarvar nog även Greker och italienare med maten! ;)

Här finns mer att läsa om en senare undersökning om den sk Medelhavsdieten.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303
"The risk of stroke was reduced significantly in the two Mediterranean-diet groups"

/B
Intressant! Undrar vad som gäller om 10-20-30år;) Själv äter jag lite av varje dock ìnget´ socker samt lite försiktig med fett. Mycket grönsaker men mindre frukt. Regelbundna måltider, små portioner och regelbunden motion.
Sedan har jag tagit en amerikansk läkare på orden och äter tre (3) oliver per dag året om. Alltså 1095 oliver per år;)
Detta upplägg och utan försyndelser (viktigt) har jagat min diabetes på flykten. Tråkigt?? Nej..att må bra är inte tråkigt;);)

/Stephan