The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1496 / Att sia om framtiden, kan det vara så svårt?

 

 

 

 

Brukar tänka på det här ibland, om man hade förmågan att sia om framtiden, vad skulle man då använda den kunskapen till? Fast å andra sidan, är det så vårt egentligen? Jag menar att veta en del om framtiden. Det är väl bara att tyda de tecken man ser, och se'n dra några slutsatser, å så e de klart.

Jag har ju en ovana, numera så kanske man kan kalla det för en ovana, att ha en pappers-morgontidning att läsa till morgonkaffet. Men jag ser tydliga tecken på att den här möjligheten kanske snart börjar bli begränsad.

 

 

 

Bla via en annonsförklaring i den papperstidning jag prenumererar på!

Nu skall jag inte ge mig in i debatten om papperstidning kontra läsplatta, för det hänger säkert ihop med en annan livsstil såklart. Så vad gäller framtiden i det här fallet, så vet jag nog hur den kommer att bli! ;)


Se'n läste jag nå't annat intressant i papperstidningen, om framtiden alltså,  som bekräftar det jag redan anat, att man i regeringen redan nu vet hur framtiden kommer att bli, därför säger man redan nu att alla måste jobba tills man e 75 år!

För att jag inte skall bli för långrandig i min förklaring till varför Fredrik säger att vi bör jobba till vi e 75, så kan jag rekommendera en bok av Joel Dahlberg, "Pensionsbluffen. Tryggheten som gick upp i rök"  Joel Dahlberg skriver i sin bok tex: "Som Jörgen, född -55.  År 2020 har han jobbat och betalat avgifter i 45 år och inser att han får ut några hundralappar mer i pension än den som inte jobbat alls och får garantipension".
"Nu finns det andra grupper, som riggat sina egna pensioner på ett bättre sätt, och dom behöver ofta bara jobba tills dom e 50 eller så" förklarar Joel Dahlberg också.


Vad gäller den väldigt nära framtiden, så tror jag att det här snöfallet  idag bara är tillfälligt,
och ingen del av någon större klimatförändring, utan våren kommer tillbaka snart!

 

 

Så du kan vara lugn Roffe!

Som sagt, det är inte alls så svårt att sia om framtiden!


/Bengan

 

 

Inlagt 2012-03-31 11:12 | Läst 9993 ggr. | Permalink

"Drömscenariot för samhället vore väl att hamna i kapellet direkt efter sista arbetsdagen."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det här med pension är lurigt. Om pensionsbolagen får som dom vill så lägger dom lejonparten av utbetalningarna efter att Du fyllt 95. Vissa tilläggspensioner har ju det upplägget, har jag läst i papperstidningen.

Annars håller jag inte med Dig. Det är omöjligt att sia om framtiden. Ex.vis hur länge till kommer vi att få leva? Med den utgångspunkten så är min enkla slutsats att man ska ta ut pension så tidigt som möjligt, och göra det man har lust med medan orken och möjligheterna fortfarande finns kvar. Om man nu inte råkar vara av den sorten som gillar att jobba. Man ska helt enkelt frigöra tid, köpa tid inte saker. Tid köper man genom att inte ha så mycket pengar som man skulle haft om man jobbar.
Svar från Benganbus 2012-03-31 15:55
Om jag får sia litet mera ;) så tror jag att de som borde jobba litet längre för att få en bättre pension,
inte orkar att jobba så mycket längre.....
Se de som plockar russinen ur kakan, de e dom har en bra lön under den tiden dom jobbar,
som inte sliter ut sig, för att se'n på ålderns höst kunna jobba litet extra då och då.
/B
Hans Wahlgren 2012-03-31 16:32
Låter som rätt grova generaliseringar tycker jag. Alla som tjänat hyggligt har ju inte varit bankdirektörer. Det finns en hel del jobb med bra lön där man får slita hårt, tro mig. Det finns ofta ett samband mellan bra lön och stora ansvar, svåra uppdrag och långa arbetsdagar, kanske med jobb utanför bostadsorten. Även om det det inte sliter ut axlarna så kan det slita hårt på kroppen ändå.
Hans Wahlgren 2012-03-31 16:49
Men OK, i princip har du ju rätt, inser att mitt tidigare inlägg kan tolkas lite väl fyrkantigt och hårt.
Svar från Benganbus 2012-03-31 17:33
Som författaren säger och även jag tycker, så va den här pensionsreformen inte så väl genomtänkt.
Så summan av kandemumman, de blir att den som inte har så hög lön under "arbetstiden", den måste jobba längre numera för att få en viss pension.
Och den som har en högre lön under arbetstiden, kan såklart då gå tidigare.
Se'n att lägre lön, ofta hänger ihop med en viss typ av arbete, och högre lön hänger ihop med andra typer av arbetet, det är ju så vårt samhälle ser ut.
/B
Jaså, ni har fått snö igen? ;) Gillar översta bilden, Bengan. Men kanske aningen "kall" i färgen? Alltså, lite för mycket blåstick. Blir nog så när man kör dagsljus, inne ifrån. Men hellre det än grönt, gult eller rött.
Svar från Benganbus 2012-03-31 19:53
Snö å snö,
men det kom några centimeter, tillräckligt för att Roffe skulle tyckat att livet va kul igen!
Roffe gillar snö! Men de kanske de flesta hundar gör?
Blåstick...?
De e dom här batterikamerorna som har egna ideér liksom! :)
/B
Drömscenariot för samhället vore väl att hamna i kapellet direkt efter sista arbetsdagen.
Svar från Benganbus 2012-03-31 19:56
Så krasst ekonomiskt kan det nog vara tyvärr...
/B
Vilken Fredrik menar du - Reinfeldt? Han har ju underhålla att betala framöver efter vad jag har förstått!
Så det är bara att axla selen!

För en hund är det enklare - 10 till 15 är med tassarna ner, sen är det tassarna upp och det största problemet man har är om krondiket är fruset eller inte!

Ha de'
Johan
Svar från Benganbus 2012-03-31 19:55
De va ju flera partier inblandade i den här pensionsreformen,
Fredrik får tacka eller klaga hos de andra också!
/B
Dom största fölorarna är vi som är födda på 50-talet. Vi kan inte utnyttja det gamla som var bättre, och vi hinner heller inte anpassa oss till det nya då vi har för kort tid kvar till pension. För min egna del förlorar jag även tre år då jag studerat på folklhögskola och gjort värnplikten. Fritidsledarutbíldningen blev inte pensionsgrundande förrän ett år efter jag slutat. Likadant med värnplikten som heller inte blev pensionsgrundandse förrän senare. Och det nya systemet ger oss mycket mindre för det vi jobbat än vad 40-talisterna och tidigare födda fått. Jag jämförde det jag beräknas få ut med vad min mor fick ut under sina sista levnadsår (hon hade det rätt knapert) och det visar sig att det skulle bli ungefär lika mycket för mig, trots att hon inte arbetat mer än hälften av den tid jag beräknas ha jobbat till min pensionsdag. Sen är det ju också så att de som behöver jobba till 75 (för att få en rimlig pension) inte kan det pga att arbetet är för slitande på kroppen. De enda som kan jopbba till 75 är dom som inte behöver det, då de haft välavlönade yrken som inte sliter ner deras kroppar (och själar).

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Benganbus 2012-03-31 17:44
Jag skötte min mammas pengar de sista åren av hennes liv, och tyckte redan då att hon hade en bra pension.
Och tycker så även nu, när jag tänker efter. Hon kunde spara pengar varje månad.
Hon hade jobbat (låglöneyrken) från 16 års ålder tills hon gick i pension vid 62år.

Tror man i dagens reform inte räknat med att människor kommer in mycket senare på arbetsmarknaden,
och att vissa grupper aldrig kommer in.
/B