Sticans Fotoblogg
Ett nedslag i den svenska Fjällvärlden
Här kommer ett nytt avsnitt på min fotoresa under de senaste sextio åren. Att det blir lite fram och tillbaka i tiden, har bara råkat bli så, för Stig har blivit lite till åren, och då sker inte allt i kronologisk ordning. Det bara poppar upp händelser ur minnet, och då är det bäst att pränta(printa) ner det så fort det går innan det försvinner. Apropå försvinner så har jag inte hittat negativen, utan det är scannade foton från album som visas i den här bloggen.
1977 arbetade jag i Luleå och på hösten det året fick jag besök av mina döttrar Susanne och Heléne och vi gjorde en del utflykter bland annat till Storforsen som är ett av Sveriges största vattenfall. Det var kanske där som mitt intresse för den svenska naturen i allmänhet föddes. Bilderna nedan är tagna med Canon FT obj. 50 mm. 1:1,8 och Kodacolor II.
Storforsen 1977
Susanne och Heléne grillar korv vid Storforsen
Heléne och Susanne poserar vid Storforsen 1977
Senare under hösten sade min hyresvärdinna att jag borde åka upp till Jokkmokk, och eventuellt till Kvikkjokk, för att det är mycket vackert där sade hon. Jag kom till Jokkmokk och skulle fortsätta mot Kvikkjokk, men jag gjorde fel vägval och hamnade i en liten by som heter Karats invid en sjö med samma namn och där tog vägen slut. Därifrån såg jag långt bort i fjärran vad jag trodde var fjäll, där och då väcktes nog nyfikenhet och intresse för den svenska fjällvärlden. Men det skulle dröja till 1985 innan jag kom dit.
Karats
Under några år så försökte jag övertala min hustru Lena att vi skulle gå en bit på Kungsleden, mellan Abisko och Nikkaluokta, men hon var inte intresserad, om det berodde på rädslan för myggbett eller att bära en tung packning vet jag inte, men det blev aldrig av.
Så en dag sa hon att om jag ville så fick jag följa med Gunvor och Carl-Magnus Ryberg till Padjelanta på en veckas vandring. Självklart tackade jag ja till erbjudandet. Med på resan följde även Carl-Magnus syster som jag tyvärr glömt namnet på.
Gunvor hade gjort en detaljerad färdplan hur vi skulle vandra och det blev från Ritsem, Vaisaluokta, Kutjaure, Lådejåkka, Arosluokta, Staloluokta, Staddajåkka, Sårjusjaure Sorjushytta, över Sulitelma till Fauske i Norge, därifrån med buss till Narvik sedan tåg till Riksgränsen i Sverige, buss till Kiruna och slutligen flyg till Arlanda.
Områdeskarta över Padjelanta
Den 30 augusti 1985 flög vi från Stockholm till Luleå och där bytte vi till ett mindre propellerplan som tog oss till Gällivare, och därefter blev det postbuss till Ritsem.
Vårt flyg som skall ta oss till Gällivare
Här lastas våra ryggsäckar på flyget till Gällivare . Med mig hade jag förutom packning, min Canon FT och två objektiv, ett 35-70 mm. och ett 8o-210 mm. båda Tamron, och vad jag trodde massor av film, Kodacolor II. Det skulle visa sig att mina filmer tog slut innan vi hade kommit halvvägs. Men turligt nog så träffade vi ett par i Staloluokta som kunde sälja några rullar Fujifilm till mig. Det skall samtidigt sägas att en del bilder är lite oskarpa tyvärr. Tidigare så fotograferade jag nästan alltid med dia film, men av någon anledning så övergick jag till neg film i stället.
Från Gällivare tog vi postbussen till Ritsem en tur på drygt 2 timmar. Av de långa skuggorna verkar det som vi åkte sent på eftermiddagen.
Ritsems fjällstation 1985
Här har vi anlänt till Risems fjällstation som ligger i Stora Sjöfallets nationalpark. Efter middag och nattvila så blev det båtfärd till Vaisaluokta den 1 september. Vår båtförare sa att Akka hade tagit på sig vintermössan, och topparna var alldeles vita av snö. Den fösta snön hade kommit.
Vy över Akka och Akkajaure den 1 september 1985. Nedanför Ritsem i förgrunden ligger båten som skall ta oss över till Vaisaluokta.
Här ombord på båten Storlule, och i bakgrunden syns Akkamasivet med toppar över 2000 m. Nu är vi på väg mot Vaisaluokta och Padjelanta.
Efter båtresan så började en "klättring" ett par hundra meter uppåt från båtlänningen tills det var dags att ta en paus, och då blev det i samband med lunch. Första dagen bjöd på solsken och allt verkade lovande. Visst var det jobbigt att gå uppför med c:a 15-20 kg. packning på ryggen, men det var bara att bita ihop.
Efter ett par timmars vandring så var det dags för den första lunchen på vår Padjelantavandring 1985
Äntligen ser vi dagens första etappmål Kutjaurestugan
Efter första dagen var jag ganska trött, för sträckan vi gått var c:a 18 km. Men efter en god middag, som antagligen bestod av någon frystorkad delikatess från Blå Band, så stöp man antagligen i säng.
Nästa dag så hade vi c:a 19 km. framför oss innan vi skulle nå Låddejåkka, som var nästa stopp, och vädret verkade vara på vår sida även denna dag. Låddejåkkastugan ligger vid älvstranden.
Det blev många broar som vi gick på under veckan i Padjelanta och de flesta var i gott skick men när det var långa hängbroar över större vattendrag var de ganska svajiga, men den här var kort och stadig.
Vi kom fram på eftermiddagen då vidtog de vanliga bestyren att göra eld i spisen och bädda sedan var det dags för en bit mat och kaffe och en stunds prat om dagens etapp och kanske något om morgondagens, efter det blev det god natt. På morgonen efter frukost innan avfärd så fick vi städa efter oss, bära in ved och skriva in i gästboken vilka vi var som varit där.
Efter Låddejåkka så blev det en kortare etapp till Arasluokta c:a 13 km. och efter gårdagens 19 km. så kändes det mycket kortare. Det var stora nivåskillnader mellan stugornas placering som ofta ligger vid något vattendrag och vandringsleden, det kan handla om från femtio till några hundra höjdmeter. Efter en jobbig vandring uppför, så blev det relativt lättgånget på plan mark och utsikten var ibland strålande vacker, vädret spelade förstås sin betydelse.
Vi passerar flera vattendrag som till exempel Vuojaätno och på långt håll syns ett Sameläger i bakgrunden.
Fotograf är Gunvor Ryberg
Här står en lycklig man och ser ut över det vackra landskapet i Padjelanta.
Vänder man blicken mot öster så syns Sarek i fjärran med många fjälltoppar, och då började hjärnan drömma om att någon gång få göra en vandring där också. Men det stannade vid det en dröm kanske. Här använde jag mitt 80-210 mm. zoom objektiv och Sarek såg ut att vara närmare än vad det var, men det var inte ofta jag använde det.
Som jag skrev tidigare så passerade vi många vattendrag från större och mindre sjöar till strida forsar som Miellätno här en vy från bron 1985
Här går Carl-Magnus på hängbron över Miellätno.
Nu syns Arasluoktastugorna lång i fjärran så vi har en bit kvar att gå, och nu syns lite av nivåskillnaden mellan vandringsleden och stugorna. Om det var jobbig att vandra uppför så var det påfrestande för fötterna att gå utför. Fötterna trycktes framåt i stövlarna och mina stortår ömmade ordentligt på kvällen.
Carl-Magnus i samspråk med några samer vid Arasluokta i Padjelanta 1985
Inte så lågt från stugorna såg vi ett sameläger och vi såg att det fanns folk där så vi beslöt att gå över och fråga om de hade någon fisk att sälja. Men det hade de inte, däremot fick vi köpa älgkött och det tackade vi inte nej till så till middag den kvällen blev det kokt älgkött och kokt potatis det blev riktig fest med en liten snaps till.
Fotograf Carl-Magnus Ryberg
Festmåltid på älgkött och en "lille" till i Arasluokta den 3 september 1985 runt bordet sitter jag, Carl-Magnus syster och Gunvor Ryberg.
På kvällen kunde vi se genom fönstret ut över sjön Virihaure med en vacker färgsprakande himmel, men det det förebådade sämre väder tyvärr, jag öppnade fönstret och ställde kameran på fönsterkarmen och tog bilden på c:a 30 sek. Det var första gången jag testade att använda så lång tid och bilden blev nog inte rätt exponerad, men den duger åt mig.
Nästa dag regnade det mycket riktigt så det blev att sätta på sig regnkläder och dra på ett regnskydd på ryggsäcken också. Nästa etapp gick till Staloluokta c:a 12 km. och det var ju inte så avskräckande långt, men att gå i regn var ju inte så uppmuntrande.
Kameran var ju inte vädertätad så det kom in en del fukt på spegeln, men det blev inga bestående men som tur var. Sedan är det skillnad på regnkläder också, mitt var av den billigare sorten, för det läckte in lite grand så det skyddade inte så mycket.
Vi vandrade på Padjelantas högplatå som ligger omkring 800 meter över havet och där stötte vi på en raukliknande sten som hade fått lite mänskliga drag. Padjelanta är inte något högalpint område de flesta bergstopparna når något över 1400-1500 meter över havet.
En Rauk på Padjelantas högplatå 1985
Man är ganska liten i det enorma landskapet och här kämpar vi oss upp vid en ny brant mellan Arasluokta och Staloluokta i Padjelanta. Väl framme så var det att torka kläder så fort vi fått eld i kaminen. Men med lite varm mat så mådde man ganska bra och så hoppades man på bättre väder nästa dag.
Nästa dag då skulle vi till Staddajokkå c:a 12 km. och tyvärr så var vädret detsamma som föregående dag. Men det var bara att klä på sig regnkläderna igen. Det var förhållandevis ganska lätt vandring , men för att inte utsätta kameran för väta så blev det inte så många bilder tagna.
Följande dag så var det uppehållsväder och vi hade en något längre etapp framför oss, vi skulle gå via Konsul Perssons stuga i Sårjusjaure och vidare till Norge och övernatta i en norsk hytta som jag vill minnas hette just Sårjushytta, det blev en etapp på ungefär 15 km.
Sårjusjåkkå
Här i Konsul Perssons stuga så lagade vi till lunch och det fanns inte en vedpinne att elda i spisen med, men det var ingen överraskning för det står i Svenska Turistföreningens stugförteckning att ved får man ta med sig, men det "glömde" vi. Efter lunchuppehållet så tog vi oss vidare mot Norge, och regnet övergick till snöblandat regn det var ju mindre lustigt särskilt när vi skulle vada över en bäck.
Carl-Magnus och hans syster vadar över en relativt grund bäck i Norge. Så småningom så kom vi fram till Sorjushytta det var en norsk hytta kanske inte lika välordnat som i de svenska fjällstugorna men det gav oss tak över huvudet, vi kunde torka våra kläder, och maten smakade lika bra där.
Fotograf Carl-Magnus Ryberg
Gruppfoto med Stig med kameran, Carl-Magnus syster och Gunvor utanför Sårjushytta i Norge
Efter frukosten började en lång vandring över Sulitelmamasivet det hade ju snöat så det blev halt bitvis så det gällde att gå försiktigt. Från Sorjushytta över Sulitelma var det c:a 7 km. och det var mycket brant uppför till att börja med.
Fotograf Gunvor Ryberg
Jag längst ned, Carl-Magnus syster och Carl-Magnus på väg uppför Sulitelma
Så har vi nått högsta punkten på vandringsleden över Sulitelma tyvärr så har det blivit en vinjettering på bilden.
Gunvor ser på stormbyarna på Suliskongens topp
Åter till civilisationen
Vår vandring börjar närma sig slutet det återstår en bit till Fauske som ligger i närheten av Sulitjelma, och efter en kort promenad så får vi lift fram till Sulitjelma och sedan buss till Fauske Hotell där vi gottade oss åt dusch och god mat.
Efter en god nattsömn i en riktig säng så började vår resa till Narvik med buss en resa som gick på landsväg och genom tunnlar men också på färjor. Avstånd enligt Google 248 km.
Fotograf okänd
Gruppfoto av Padjelantagänget 1985, från vänster Stig, Carl-Magnus syster, Gunvor och Carl-Magnus
Bussresan gick bra men vi missade tåget, som skulle ta oss till Riksgränsen, det hade redan gått och nästa tågförbindelse var först nästa dag. Vi gjorde en kalkyl om kostnaden för en natt till på hotell eller ta en taxi, och utfallet blev taxi så vi fick tag i en taxi som körde oss till riksgränsen och därifrån blev det en ny bussresa till Kiruna, och där blev det en ny hotellnatt. Dagen efter blev det flyg till Arlanda och hem till Täby.
Detta var min första kontakt med fjällvärlden och det gav naturligtvis mersmak, och det blev en resa ett par år senare till Kvikkjokk, men den resan har jag redan berättat om. Nu finns det inte mer att tillägga utan jag stannar här.
Ha det gott och ha en fin sommar.
Stig
Nikon 501 och om en resa till Kvikkjokk
Tidigare så har jag beskrivit några viktiga milstolpar i min fotografiska historia, och Nikon F 501 var en sådan milstolpe, det var 1987 som jag bytte min Canon T70 till denna Nikon F 501 med autofokus. Nikon hade gjort autofokuskameror tidigare men de blev kanske inte den succé vad man hade hoppats på. Men 1986 lanserade Nikon en konsumentkamera som fick modell numret F 501.
Kamerahuset lånade man från en annan kameramodell, F-301, och byggde in en autofokusmotor och en del elektronik, beskrivning av kameran finns i länken( Vikipedia).
Till kamera köpte jag också ett objektiv, och det var ett zoomobjektiv 35-135 mm. 1:3,5-4,5. Till den nya autofokuskameran släppte Nikon ett flertal AF-objektiv. Andra tillbehör var förstås en blixt SB20 och en Nikon Teleconverter TC 16A
I min blogg "Återblick tredje delen" berättade jag om anledningen till att jag köpte den här kameran, det var framförallt på grund av autofokusen, och den underlättade ju ganska mycket. Hur var det nu att fota med autofokus jämfört med manuell fokusering? Jo det gick ganska bra, jag slapp hålla på att ställa in skärpan med fokus ringen på objektivet. Hur blev bilderna då? De blev bra med några få undantag, för ibland så hade kameran svårt att hitta fokus p.g.a. dålig struktur i motivet.
Som prenumerant på tidningen Foto så läste jag en annons om en naturfotokurs i Kvikkjokk, som skulle hållas i Kvikkjokk med fotografen Peter Ugander, medlem i "Naturfotograferna n", som handledare. 1985 gjorde jag en fjällvandring med goda vänner i Padjelanta Nationalpark, och jag tänkte att den där fotokursen vore nog något för mig. Så jag skickade in anmälan och fick efter ett tag besked att jag var antagen.
Mitt stativ Kulleden
En del utrustning hade jag redan och det var bara att se över om jag behövde skaffa något annat och ett stativ var nog något som saknades så jag köpte ett ganska litet men lätt stativ. Det hette BILORA Profilo 75-16. Men det skulle visa sig att det hade nog en del brister, bland annat så var arbetshöjden på tok för låg och kulleden som hörde till var ganska vek, och som helhet ganska vingligt. Kameran F501 vägde med objektiv 1474 gr. med batterier. Det som var positivt var att det var lätt. Sedan var det valet av film också, och det blev Kodak Ektachrome 100 ASA och det visade sig var ett bra val och nu snart 30 år senare så är bilderna fortfarande bra.
Här följer några bilder från fotokursen i Kvikkjokk 1987
Busstationen i Jokkmokk
Resan till Kvikkjokk gick med tåg från Stockholm till en station som heter Murjek en liten ort i Lappland, därifrån gick det buss till Jokkmokk.
Jokkmokks kyrka
Det blev ett uppehåll i Jokkmokk på kanske en timme och för att fördriva tiden promenerade jag runt och gjorde ett besök hos en lokal konsthantverkare som bland annat tillverkade lappknivar och jag köpte en med ett skaft i björk(som visade sig vara made in Finland) . Sedan besökte jag också Sareks "Parkvakt" Edvin Nilssons ateljé och butik där det såldes böcker och foton över Sarek förstås.
Vår stuga med självhushåll i Kvikkjokk
Sedan fortsatte bussresan till Kvikkjokk. Nu var vi mitt inne i den Lappländska fjällvärlden. Vi blev mottagna av Tor Lundberg en ortsbo som numera också är en medlem av "Naturfotograferna n". Tor Lundberg som var vår värd lärde oss dessutom en del om överlevnad i naturen. Inkvarteringen blev i en stugby och jag fick dela stuga med en grabb från Västergötland.
Därefter presenterade sig Peter Ugander och berättade om kursens innehåll.
Interiör från stugan Kvikkjokk och tråkigt nog så har jag glömt bort vad min stugkamrat hette.
Efter ankomsten så serverades det middag och det var säkert något av traktens specialiteter och det bådade ju gott för resten av veckan. Men tyvärr så var det enda gången som det serverades lagad mat i restaurangen, resten av veckan fick vi laga vår mat av frystorkat som delades ut till kursdeltagarna. Det var antagligen därför man blev ombedd att ta med sig ett friluftskök. Det hade jag och det var ett rödspritdrivet Trangiakök, som jag tidigare hade haft med på min Padjelantaresa 1985
Mitt Trangiakök nu fotat i mitt kök med Panasonic GX7
Om jag minns rätt så var vi 7 deltagare på fotokursen i Kvikkjokk 1987
Dagen efter så började kursen med fotografering i omgivningarna och Peter Ugander gick runt bland kursdeltagarna och gav tips och råd. Jag hade ännu inte skaffat mig något makroobjektiv men jag hade en försättslins som hade 2 gångers förstoring, men det var inte att rekommendera till mitt zoomobjektiv ansåg Peter. Men jag provade ändå och ibland blev det bra.
Försök till närbild med min försättslins av Fjällvioler
Efter en kort promenad så hamnade vi i ett skogs område där det fanns gott om vindfällen och avbrutna träd som visade mer eller mindre konstiga former.
Naturkraften som formgivare i Kvikkjokk
Så småningom så tog vi en kaffepaus i en liten koja som fungerade utmärkt som regnskydd.
Paraplyförsedd fotograf i Kvikkjokk
Efter en regnig morgon så tittade solen fram.
Kursledaren visar en klappkamera med dess specifika restutionsegenskaper. Samtidigt så kan vi se här hur riktiga stativ skall se ut.
Vi fick testa att ta närbilder och här ett försök till närbild på Smörbollar.
Smörbollar växte det i tusental och här är en Smörbollsäng i Kvikkjokk
På eftermiddagen så fortsatte vi med fotografering av forsarna i Kvikkjokks närområde och det var framförallt ett vattendrag som heter Kamajåkkå eller Kamajokk som jag tog några bilder på. Vattenfall är ju fascinerande som fotoobjekt stora som små, och det är ett levande väsen som är i ständig förändring.
Forsarna i Kamajåkkå i Kvikkjokk
Biflöde till Kamajåkkå
Kamajåkkå ned mot Miertekjaure
En bild tagen med polarisationsfilter av en liten vik i Kamatjåkkås forsar.
Vy mot Kaskaivo från Kvikkjokk
Förutom Smörbollar så hittade jag en liten Rödblära
Djurlivet var det inte så mycket bevänt med men här är en vit skönhet i Kvikkjokk
Det var efter den första dagen och vi skulle ses igen på kvällen där Peter Ugander hade lite teorilektion med oss när det gäller naturfoto. Efter någon timme så berättade han om sitt möte med en av naturfotos största Ansel Adams. Peter gick på någon form av workshop hos Ansel Adams 1981, och fick lära sig zonsystemet och hur det kunde användas vid t.ex. naturbilder i svart vitt.
Ansel Adams böcker
Ansel Adams skrev en fantastisk serie om bildbehandling från kamera till färdig bild i 3 böcker som behandlar var sitt område Kamera, Negativ och Bild. Som jag nämnt så har jag tragglat mig igenom samtliga böcker och med stor behållning. Sen har jag nog inte kunnat omvandla teorin i praktiken i brist på det mörkrum som aldrig blev verklighet.
Efter kvällspasset så återstod bara att krypa i säng, nästa dag skulle innehålla andra vyer.
Nästa dag så åkte vi med båt över sjön till ett deltaområde som ligger en bit utanför Kvikkjokk, och det regnade hela tiden vi var där så jag fick skydda kameran så gott det gick under regnkläderna. Det blev bilder på växter och de blommor som fanns, för att vi var i Kvikkjokk i juli månad märktes inte så mycket på blommor, för dem var det sparsamt med, men desto mer grönska hittade jag.
Den här dagen så regnade det ganska mycket och regnstället skyddade mig men inte kameran så den fick jag ha under jackan så den höll sig någorlunda torr. Det kanske fanns vädertätade kameror för 30 år sedan, men det var inte min Nikon 501.
Tor Lundberg och båten som skall föra oss över sjön.
Stormhattsblad Kvikkjokk
Någon sorts ormbunkar
Lika vanlig som på mina breddgrader är Kabblekan i Kvikkjokk
Så blev det dags för en kaffepaus och det fanns en lada som blev ett regn och vindskydd med en eldstad mitt i huset och där gjorde vi upp eld som både värmde och kokade vårt efterlängtade kaffe.
Här tänds elden för kaffekokning
Kokkaffe över öppen eld
På kvällen så blev det fortsatt undervisning i konsten att lyckas med naturbilder, Peter visade med diabilder både från Sverige och utrikes, bland annat en resa han gjorde till Indien.
Dagen därpå så gav vi oss iväg, utrustade med tält, på en tvådagars utflykt till "Prinskullen" som ligger på Vallevaare. Vi åkte med två båtar från Kvikkjokk på älven Kamajokk i någon timme, där vi blev i landsatta och sedan blev det en vandring i ett par tre timmar till Prinskullen där vi slog läger.
Med båt på Kamajokk Sarek i bakgrunden
Här har vi blivit ilandsatta från båten på vår väg mot Prinskullen och Vallevaare Och här fixar vi till vår lunch på Trangiaköken.
Sedan fick vi gå några kilometer först efter stranden av Kamajokk. Sedan vek vi av och gick genom skogen och kom så småningom fram till ett nytt vattendrag som heter Tjuoltajåkkå, och där erbjöds nya fotomöjligheter.
Här tas det bilder från alla vinklar
Vattnet forsar på ordentligt i Tjuoltajåkkå
Tjuoltajåkkå från en annan plats .
Tor Lundberg demonstrerar hur man vadar i en jokk, och Tor menade att om man har sina något så när vattentäta regnbyxor och trär de utanpå stövlarna och drar åt med packremmar så klarar man ganska djupa vad. Men det fungerar nog bara i teorin för han blev ganska blöt om fötterna.
Här har vi slagit upp tälten på Vallevaare och det har blivit ganska mörkt så bildkvaliteten blev därefter, det blev sen middag den dagen men den smakade ganska bra ändå.
Dagen därpå så såg området lite annorlunda ut i dagsljus, och man kunde skönja fjälltopparna på andra sidan dalen. Det var bland annat Staikas dubbeltopp som steg fram ur dimmorna.
Tältlägret på Vallevaare 1987
Utsikt mot Staikas dubbeltopp från vårt tältläger
Efter frukost så rev vi tälten sedan började en lång vandring tillbaka till Kvikkjokk och vi kom så småningom ned till Kamajåkkå igen och där fanns förstås motiv att fota lite växter bland annat.
Tuva med Fjällglim
Fjällsippa eller Isranunkel
I brist på annat så tog jag en bild på några kullerstenar vid stranden
Vandringen fortsatte mot Kvikkjokk där vi så småningom blev hämtade med båt. Efter middagen så samlades vi åter för genomgång och någon sorts utvärdering och alla var nog överens om att vi trots regn haft utbyte av kursen.
Personligen så var den här kursen kanske lite för avancerad för mig, jag hade inte så mycket erfarenhet av naturfotografi tidigare, men några tips snappade jag ändå upp, och mina förväntningar var heller inte så stora. Nu c:a 30 år senare så är jag glad att det blev av med den här naturfotokursen, för den har nog bidragit till att ha vidgat mina vyer, så jag ser på fotografering och naturen med andra ögon nu.
Sedan var det dags att krypa i säng för dagen efter så var det dags för hemfärd.
Kvikkjokks Kyrka
När det gäller utvärderingen av min Nikon så var det mesta nog positivt, det saknades spottmätning och nedbländningsfunktion, det var väl det ända negativa, jag tog c:a 100 bilder under Kvikkjokk-veckan och det var inte många som blev dåliga på grund av kameran, utan de dåliga bilderna får tillskrivas fotografen.
Nikon F501 var min första Nikon, fram till idag så har jag haft 5 stycken Nikon-kameror och mina tankar kretsar just nu om en ny Nikon, och funderingarna går just nu till en D7200 som verkar ganska vass jämfört med min D90. Naturligtvis har jag också tänkt på att skaffa en fullformatskamera, men det blir nog en betydligt dyrare historia.
Det var vad jag hade att berätta om en kamera och några bilder från Kvikkjokk med omnejd.
Ha det gott
Stig
Tack för ett trevligt Dagnyfika i Korsheden
Fick ett mail från Gunnar Wesley som jag försökte svara på men det studsade tillbaka när jag upptäckte att det stod [email protected]. men jag bifogar mitt svar till honom här.
Hej Gunnar och tack för mail.
Det är sant att jag inte syns varken på FB eller i Dagnyfikagruppen och förklaringen är att jag är inte medlem där. Vad gäller Dagnyfikagruppen så visste jag inte om dess existens förrän nu.
För många år sedan var jag medlem på "fejan" men i samband med att jag flyttade till Lindesberg så gick jag ur för jag tyckte då att jag inte hade något utbyte av ett medlemskap.
Anledningen till att jag kom till Björns kaffekalas var att jag från början hade tänkt titta på hans utställning på hembygdsgården och då kom en spontan
inbjudan till kaffe om jag hörde av mig.
Sedan kom en inbjudan till Dagnyfika i Korsheden och efter att jag ordnat med hundvakt, så anmälde jag mig också. Men det slog mig inte att det kanske var en inbjudan endast till "Dagnyfikagänget", utan jag tog det som att alla var välkomna.
Men jag såg att utvecklingen stått stilla här i Lindesberg på kamerafronten, det märks ganska väl på alla fina bilder jag sett, både dina och andras, som bloggat på Fotosidan, jag märker att min gamla (8 år) Nikon D90 inte hänger med längre.
Men en förnyelse kostar en del pengar så jag får se när mina vattenskador är betalda om det blir någon ny kamera.
Det var några tankar om min medverkan och några bilder från lördagen.
Ha det gott/Stig
Vår värd Björn
Men nu skickar jag ett tack till framför allt Björn som bjöd på detta trevliga kalas, och det var trevligt att få träffa alla er som jag ofta läst om och av i era bloggar.
Här följer en rad bilder som jag tog med mina kameror.
Gunnar, Marianne, Bengt och Magnus
Torbjörn och Ewa
Lena Marianne och Björn
Ewa och Gunnar
Martin och Torbjörn
Bengt, Magnus och Lena
Marianne
Lena
Torbjörn
Gunnar
Martin
Magnus
Ewa
Bengt och Gunnar försöker fånga regndroppar
Som jag nämnde i början så blev min medverkan i "Dagnyfotofikat" lite av en slump och om det blir någon mer gång det får vi se. Det är lite skillnad på avstånd från Lindesberg till Korsheden (c:a 8 mil) och till Uppsala (18 mil). Men hur som det var trevligt och det verkar ju bli något av en tradition med Dagnyfika i Korsheden. Så om inte det blir någon resa till Uppsala i år, kanske det blir om ett år igen till Korsheden.
Ha det gott
Stig
Några rader från Dennis
Hej igen. Kommer ni ihåg mig? Jag heter Dennis och bor hos min husse som är bosatt i Lindesberg, en liten stad i Bergslagen. Här har jag nu bott i drygt ett år och på det året har det hänt en del jag fyllde till exempel ett år den 5 april, och jag flyttade hit den 4 juni 2015.
Husse har ju varit väldigt upptagen av sitt duschrum så det har inte blivit så många bilder på mig den sista tiden. Men man gör ju allt för att få uppmärksamhet eller hur. När Husses son Peter var här med sin fru Trine och deras son August, då tog jag Augusts napp som föll i golvet, och den passade ju precis i min mun också.
Men under vintern och våren så har vi gått kortare eller längre promenader och det tycker jag är roligt, för då får jag ofta springa lös, det är inte så kul att jämt ha koppel på sig, men husse är lite harig för han tror att jag skall försvinna, och visst det händer väl att jag hittar en kompis som man kan leka med eller hur.
Här pulsar jag i snön på vår skogsväg vintern 2016
Här är det full fart på vår skogsväg 2016
Här har jag träffat en liten Chiwawafröken vid Lindesby Strandängar
Här har jag har hittat en kompis som det var rolig att leka med.
Vi går ofta i skogen och här är vi på skogspromenad i vårt närområde
Andspaning vid Bottenån
När vintern hade givit upp så föreslog husse att vi skulle titta efter blåsippor.
Var finns blåsipporna husse
Här finns det Blåsippor
Och här växer det fullt med Vitsippor
Här står jag bland Vitsippor våren 2016
Det var bra husse nu har vi sett både blå och vita sippor
Se upp här kommer jag
Vad är det här då?
Det är herr och fru Gräsand vid vår skogsdamm, och de brukar komma hit varje år berättade husse.
Då får jag väl titta på änderna i skogsdammen
Det ser ganska kul ut när de stoppar ned huvudet i vattnet. Undrar vad de letar efter?
I bland blir det Kospaning. Nja det är inga riktiga kossor det är kalvar säger husse.
Under våren blev vi bjudna till Hemsjön på middag hos matte Margarets dotter Amie och hennes man Per det var kul så länge det varade för jag fick gå lös på deras tomt, men det visade sig att det fanns mycket som var intressant på andra sidan vägen också. Så jag drog iväg på en egen upptäcktsfärd.
Här får jag sitta bunden för att jag smet iväg
Nu är det snart sommar och förra sommaren var vi och hälsade på matte Margarets dotter Amie och hennes man Per på deras lantställe som heter Hemsjön och det ligger några mil hemifrån mellan Örebro och Karlskoga ungefär. Där fick jag se på när matte badade i sjön, då var jag kanske för liten att bada men kanske jag kan ta ett dopp där i år.
Här badar matte och Sofia sommaren 2015
Här är jag och Amie sommaren 2015
Här sitter jag och husse på altantrappan sommaren 2015
Husse ordnade med en liten hage av kompostgaller på gräsmattan där jag och Margaret kunde sitta och sola oss sommaren 2015
Jag och Nelly svalkar oss i skuggan sommaren 2015
Här tar husse ett självporträtt på oss på midsommarafton 2015
Det var den midsommaren och snart kommer det en ny, och jag undrar hur den kommer att bli, oavsett hur den blir så har det varit ett händelserikt år i mitt liv. Nu börjar både jag och husse bli långhåriga så vi får nog beställa tid hos hårfrissorna. Min frissa heter Ida och hon brukar trimma mig och klippa klorna. Det brukar gå ganska bra det är inte så jättekul, men det är ju nödvändigt om man skall bli fin till midsommar.
Här är jag på trimning hos Ida
Det var lite blandat om mitt första år här hos husse i Lindesberg, det finns ju mycket mer som har hänt men det finns inte bilder på allt, men jag kan berätta att i höstas så gick jag och husse på en valpkurs, så vi har fått lite bildning också.
God natt
Nu har jag inte så mycket mer att berätta än att husse har tagit alla bilderna och hjälpt till att skriva den här bloggen så det får bli sista ordet för den här gången.
Jag säger som husse: Ha det gott
Dennis/Stig
Nu är mitt dusch och toalettrum återställt.
Ja, nu har jag fått tillbaka min dusch och toalett igen och livet kan numera fortsätta som vanligt. Det tog ganska lång tid att få alla bitar att falla på plats, för det var inte lätt att få en golvfirma att börja med att återställa ett vattenskadat duschrum.
Det började i november 2015 att jag upptäckte att det droppade vatten från taket i min tvättstuga som ligger rakt under mitt dusch och toalettrum. Om detta berättade jag i bloggen "Återbesök på försök", men nu i maj så började det hända saker. En golvfirma här i Lindesberg åtog sig att återställa mitt duschrum och jag fick ett anbud på vad det skulle kosta och efter ett samtal med försäkringsbolaget så gav jag klartecken till att börja.
En rörfirma kom och tog bort den gamla golvbrunnen och monterade en ny.
Den nya avloppsbrunnen med nya rör till befintlig avlopp sett från tvättstugan.
Sedan så började golvfirman och lagade hålet runt golvbrunnen med snabbcement, och som synes så har det varit ett mosaikgolv tidigare, och därefter spacklades väggarna.
Efter detta så flytspacklades golvet.
Efter något dygn så lägger Patrik från golvföretaget in den nya våtrumsmattan.
Sedan sätts den nya våtrumstapeten på plats, och rörmokaren återkommer och återmonterar alla badrumsdetaljer som toalettstol, tvättställ, duschblandare och ett värmeelement med all rördragning.
Min son Peter återställer tvättstugetaket med ny isolering
Sedan sätter Peter upp nya gipsskivor i tvättstugetaket.
Tvättstugetaket återställt igen, nu återstår bara ommålning av taket, men det tar vi i höst.
Toaletten , tvättstället och badrumsskåpet åter på plats. Nytt golv och ny våtrumstapet.
Duschplatsen
Den nya golvbrunnen är flyttad c:a 25 cm. in från högra duschdörren.
Efter nära 7 månader så har jag nu ett fungerande dusch och toalettrum igen. Nu när jag har facit så kan jag ju undra om det var så smart att begära kontantersättning och sköta allt på egen hand, kanske hade det gått fortare om försäkringsbolagets entreprenadföretag skulle ordnat det. Kanske det hade varit klart någon månad tidigare, men det får jag aldrig veta och det är lika skönt det.
Nu är det slut på denna bloggen men jag har några andra på gång som handlar om något helt annat.
Ha det gott.
Stig