Sticans Fotoblogg
Morgonpromenad vid Lindesjön
Morgonsolen är på väg upp över Lindesjön klockan är 6:46 det är -4 grader och frost på ängen.
Vy mot Lindesjön
Trädet 30 mars 2017
Kanotbryggan och Lindesjön
Sångsvanar som lyft från Lindesjön
Bottenån och höghuset
Det var allt från Lindesberg
Ha det gott
Stig
Fortsättning på Vintern
Dennis tar en av sina många pauser
Av okänd anledning så tryckte jag på publicera i stället för förhandsgranska när jag skrev förra bloggen "Vinter igen". Så kan det gå när man inte är så alert på nattkröken. Men det hindrar inte att jag skriver en ny blogg om vår vinterpromenad efter den pausen.
Ta en paus du också husse det har andra gjort här ser du.
Kanothuset, bryggan, Lindesjön och en ensam betraktare.
Bottenån bildar en liten lagun innan utloppet i Lindesjön, till höger flyter en vedeldad bastu.
Bottenåns andra gren som mynnar ut i Lindesjön till vänster om Loppholmen
Bottenån och Loppholmsbron i bakgrunden, den här vyn har jag fotat många gånger men det här är första gången med snöklädda träd, så det blev lite annorlunda ändå.
Bottenån och småbåtsbryggorna som byggdes under förra året. Bottenån kommer från en större sjö som heter Råsvalen.
Nu återstod bara att gå hem för lite vila och börja förbereda middagen. Nästa dag provade vi att gå till ett ställe som heter Parkudden, det är en rastplats på vägen runt Lindesjön, som är en populär träningsrunda på c:a 7 km. oavsett om man springer eller går, Dennis och jag sprang inte, och vår promenad fram och åter var väl c:a 2-3 km. men det var på knagglig och frusen issörja.
På väg till Parkudden som börjar här med en ganska lång trädkorridor.
Dennis framför den för tillfället insnöade friluftsscenen
Lindesjön och kyrkan från Friluftsscenen
På skogsvägen till Parkudden var det relativt lätt att gå. Här verkar det vara enbart barrskog men på vägen hit var det mer blandskog och där hörde jag en Hackspett som frenetiskt trummade på en Asp tror jag, men hen var ganska osynlig.
Här visar en skylt att Parkudden är till vänster
Framme vid Parkudden med utsikt över Lindesjön och Lindesbergs Kyrka.
Det blåste en kall nordanvind så vi beslöt att gå tillbaka.
Dennis vid gångvägen hem.
Hemma var det dagsmeja, och här hoppade Droppen Dripp från sin isetapp.
Dennis på vita vidder vid Lindesby Sjöängar
Dagen därpå så gick vi samma promenadstråk, men vi vek av efter Loppholmsbron till höger och gick en bit på Strandpromenaden en populär promenadväg.
Här är en bit av Strandpromenaden vid Lindesjön
Avslutar med lite gatufotografi av Kungsgatan i Lindesberg
Vår Kungsgata har ett Bibliotek som ibland har konstutställningar sedan finns det en ICA-butik, men det finns naturligtvis många andra butiker, det är inte samma trängsel som i Huvudstaden.
Det var allt för tillfället.
Ha det gott
Stig
En lördag i Januari
Våra morgonrutiner börjar mellan 5 och 6 på mornarna, då orkar inte min kropp ligga kvar i sängen längre även om mitt huvud vill något annat, men Dennis är glad som en lärka och proppsar på att det är hög tid att stiga upp. Motvilligt gör jag som Dennis och min ömmande rygg vill, sätter på en kopp te och brer mina 2 smörgåsar tassar in i morgonrock och sätter mig i läsfåtöljen och äter min frukost till lite musik från radion, det är nattprogrammet Notturno i P2, som står för underhållningen.
Lördagsmorgon i Lindesberg 21 jan 07:41
Efter frukosten blir det att klä sig och ta dagens första promenad med Dennis, och den blir inte så lång, men nödvändig om jag vill slippa torka upp på golvet. Det är ganska behagligt att gå ut så tidigt för vi är ganska ensamma och Dennis kan uträtta sina behov i lugn och ro.
Hemma igen så ser jag genom fönstret en blodröd himmel sedan upptäcker jag nästa himlafenomen en måne, som är i "nedan" tror jag att det heter, och jag hämtar kameran med mitt Tamron 150/600 mm. går ut på altanen och tar några bilder på den röda himlen och månen.
Månen den 21 jan 07:42
Efter fotosessionen så är det dags att fixa Dennis frukost, som består av en djupfryst "köttbulle", som innehåller malda inälvor och formade som köttbullar, det luktar inget vidare, men det tycker Dennis för han äter med god aptit. Själv lagar jag till en kopp kaffe och värmer en bulle i "mikron" sedan kopplar jag av en stund till i min fåtölj, och lyssnar vidare på P2 som nu har bytt program till Klassisk förmiddag.
Morgon har nu övergått till förmiddag och efter en del göromål och en lättlunch, som är hälsofil och müsli, så är det dags för nästa promenad med Dennis och den brukar bli något längre, men det är halt ute, så vi går försiktigt på de isiga vägarna ner till Lindesby Sjöängar. I dag har jag plockat fram min lilla Panasonic LX3 som är lagom att hänga runt halsen så den får hänga med på promenaden.
Vyn över Lindesjön bjuder på ett annorlunda ljus i dag, men jag har inte kollat vad kameran har för inställning. Men som tidigare så blir det lite blåstick i den vita snön.
Nu blir det ett dacapo på några bilder som jag tagit tidigare, men som jag sa i ett tidigare inlägg så blir bilderna aldrig riktigt desamma utan de skiljer sig åt beroende på ljuset bland annat.
Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på f.m.
Vi fortsätter på den isiga vägen med viss försiktighet för det går snabbt när man halkar omkull och det har hänt en gång för några veckor sedan, men då klarade jag mig utan några blessyrer.
Dennis på lördagspromenad
Dennis har inga problem med halkan för han har naturliga dubbar och för övrigt så har han andra intressen. Nu är vi framme vid kanothuset och bryggan som löper ut i Lindesjön och det är is på sjön men den är säkert inget att lita på. Det blir en bild i dag också.
Kanotbryggan och Lindesjön
Nu närmar vi oss Bottenån och den förändrar sig ständigt med snö och is och nu är det inte mycket kvar av den varan
Bottenån vid Lindesjön
Vi hälsar på några Gräsänder som vilar vid Bottenån
Sedan går vi hemåt för att ta en liten men nödvändig vila och efter den lilla siestan så ser jag att solen har tittat fram och då är det synd att inte ta vara på den. Så på med jacka och mössa igen men nu väljer Dennis att gå en annan väg och det är bara att följa med, men vi kommer så småningom tillbaka till Bottenån och Lindesjön.
Nu ser man en bit av en bastu som flyter i Bottenån och kyrkspiran speglar sig i ån
Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på e.m.
Vi återvänder till det ensamma trädet som får ett annat ljus liksom vassen av den lågt stående solen. Åter en dag att minnas, det blev en fin dag för våra promenader trots det hala väglaget, och det blev ändå några bilder i nytt ljus och det är alltid något. Nästa gång kanske det blir några andra bilder.
Ha det gott
Stig
En eftermiddagspromenad
I lördags efter lunch tar vi vår vanliga promenad, och jag tar med mig min Panasonic GX7, vi väljer vägen förbi Lindesby Strandängar som vi ofta brukar, kanske är det Dennis som drar oss dit möjligen på grund av att det finns spännande dofter där.
Här luktar det något spännande husse
Medan jag väntar på att Dennis skall lukta och fundera vad det är för doft, och det kan ta sin tid, så vänder jag blicken mot ett träd som står ensamt i kohagen, det blir bara som en silhuett mot den ljusa himlen och jag tar några bilder på trädet. Det är inte första gången som jag tar bilder på det trädet, och jag har funderat många gånger vad det är för träd.
Det ensamma trädet på Lindesby sjöängar
Nu är jag klar husse så nu kan vi gå vidare och vi fortsätter vår promenad till nästa uppehåll, och det blir många sådana.
Kom nu husse så går vi
Vi passerar Lindesbergs landmärke Kyrkan som ofta syns på våra promenader och det blir ofta ett fotoobjekt men det blir kanske inte alltid samma bildutsnitt, och i dag lyste inte solen, men molnen ger också lite annan karaktär på bilden. Som säkert en del märkt så syns kyrkan hemifrån mig också, jag brukar testa mina långa objektiv och kolla vad klocka är. I dag är det svårare.
Lindebergs Kyrka och Lindesjön
Nästa kisspaus blir framme vid kanothuset och då tar jag en bild ut mot en liten ö mitt i Lindesjön som heter Trallingen, och den utsikten har jag fotat lite då och då under alla årstider tror jag.
Lindesjön och Trallingen januari 2017
Lite längre bort så kommer vi fram till Bottenån, som flyter fram genom stan, men som håller på att isbeläggas, men det tar nog lite mer tid än Lindesjön för i ån så rör sig vattnet ständigt.
Loppholmsbron och Bottenån
Medan Dennis undersöker någon ny kissfläck så vänder jag mig mot Bottenåns utlopp i Lindesjön och ljuset är väldigt vackert (i mina ögon förstås) så det blir en ny bild på ett motiv som jag fotat tidigare här också, det blir ständiga upprepningar, men motivet ändrar sig lite ibland så det blir en ny bild. Den här gången tog jag bilden från bron.
Bottenåns utlopp i Lindesjön
Efter vi gått över bron så hör vi ett väldigt tjattrande från stans alla Gräsänder och Kajor som blir utfordrade med bröd från någon förbipasserande dam med barnvagn.
Fågelmatning vid Strandpromenaden i Lindesberg
Vi stannar en stund och tittar på skådespelet med alla fåglarna men Dennis är mest intresserad av nyheterna i form av kissfläckar.
Några Gräsänder och Kajor vid Strandpromenaden i Lindesberg
En Gräsand och några Kajor och Kråkor på Strandpromenaden
Nu återstår bara att traska hemåt och det går om än motvilligt för det finns ju så mycket mer att kolla, men det blir ändå som husse vill och hemma är det ändå ganska skönt med lite värme och kanske en godbit. Husse sätter på vattenkokaren för en god kopp te och en liten skön paus i läsfåtöljen.
Senare på kvällen när vi tar vår kvällspromenad, så sjunker temperaturen till under 10 minusgrader, och det är stjärnklart så när vi är hemma igen efter kvällsrundan så plockar jag fram min Nikon med Tamron 150/600 mm. och går ut på altanen och tar några bilder på månen som är något mer än halv.
En dryg Halvmåne den 7 januari 2017
Jag har inte blivit mångalen, men det har blivit lite intressant att testa Tamronobjektivet för att se vad det är kapabelt till, eller rättare vad jag kan åstadkomma med det. Månen är ett kul testobjekt så därför har det blivit några mer eller mindre bra bilder på sistone. Nu ändrade jag tiden till 1/800 sek. F/8 , ISO-1000 och 600 mm.
Övriga bilder är som jag nämnt tagna med Panasonic GX7, och jag har märkt att det är ett blåstick i snöbilderna och det är ju inte kul, vet inte om det beror på att det var halvmulet väder.
Det var väl allt för nu.
Ha det gott
Stig
En tur till Järleån
I söndags så åkte Margaret och jag till Naturreservatet Järleån som ligger i Nora kommun, och då hade jag med mig min Nikon D7200 och ett Nikkor 18/200 mm. Samtidigt så provade jag min nya bärrem, en Peak Design Slide, och det var en ny upplevelse att bära kameran på, så den kan jag rekommendera. Min egentliga avsikt var att rekognosera, för jag hade läst att det skall finnas Strömstare där. Något fågelliv upptäckte jag inte men det kanske kommer. Jag tog ganska många bilder och här är några av dem.
Margaret med hundarna vid Järleån 1 januari 2017
Järleån 1 januari 2017
En del av Långforsen i Järleån 1 januari 2017
Långforsen i Järleån 1 januari 2017
Har nu haft min Tamron 150/600 mm. 1:5-6,3 i en dryg månad och jag har inte varit helt nöjd med resultatet alla gånger, för det har varit lite si och så med skärpan. Det kan man ju skylla på att bildstabiliseringen kanske inte fungerar till 100 %. Sedan tyckte jag att det blev onödigt höga ISO-tal, jag lade märke till det första gången när jag lyckades ta en bild på en Talgoxe vid fågelautomaten.
Testar Tamron (2016-11-23) på en Talgoxe vid fröautomaten 1/160 sek. F/6,3 ISO-1250
I måndags så var det alldeles klart när Dennis och jag tog vår kvällspromenad, och nymånen lyste så klart att jag plockade fram kameran och Tamronobjektivet och tog en serie bilder men det var ingen som jag tyckte var OK.
Nymåne den 2 januari 2017 på stativ 1/1000 sek. F/6,3 ISO-8000
Två dagar senare den 4 januari 2017. Nymåne Handhållen 1/1000 sek. F/8 ISO-1000. Felet med de höga ISO-talen var att jag hade ställt känsligheten på max. Som vanligt så är det nog bra att läsa på i menyn och bruksanvisningen. Nu är det ändrat till max 1000 ISO, och resultatet blev mycket bättre med en skarpare bild. Båda bilderna är något beskurna, ingen annan justering.
Tack Jan Ehrsson för tipset om en bättre bärrem.
Det var allt för tillfället.
Ha det gott
Stig