Sticans Fotoblogg
Helt apropå
Kebnekaise från Tarfalladalen 1997
Lite om ämnet fotobok
Nu blir det som omväxling några skärmklipp och lite vanliga bilder
Presentation och förord till min första Fotobok Landskap
Min förra blogg handlade inte så mycket om innehållet i boken "Landskap" utan det var mer om en del landskapsbilder som dels finns i boken men också finns publicerade på FS.
Men nu skall det handla om några andra bokprojekt jag håller på med.
Här är ett skärmklipp på den nya bok jag håller på med, men det kommer väl att ta ett tag innan den är klar för tryck, så mycket kan jag ändå avslöja att den bygger på de fyra bloggar som varit publicerade här på FS för tre år sedan. Den handlar förstås om mina vandringar i den svenska fjällvärlden, och titeln blir liknande som på en av bloggarna "Några nedslag i den svenska fjällvärlden". Nu är det faktiskt snart tre år sedan jag började på den här boken i augusti 2016 så det är väl hög tid att avsluta projektet. Den här boken liksom de tidigare har jag gjort med förlaget Blurbs hjälp, men trots att förlaget påminner om att kolla stavningen så smyger det in några fel ändå. Nedan följer några bilder från de olika resorna och mellan bilderna för den som är intresserad så finns det länkar till de fyra resorna.
Båtresan från Ritsem till Padjelanta Nationalpark 1985
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/ett-nedslag-i-den-svenska-fjallvarlden.htm
Med båt på Kamajokk i Kvikkjokk och Sarek syns i bakgrunden 1987
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nikon-501-och-om-en-resa.htm
Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/kebnekaise-den-10-till-15-juli.htm
Kebnepakteglaciären och den delvis isbelagda Tarfallasjön 1997
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/sista-resan-till-kebne.htm
Här ovan syns det jag kallar för arbetsfältet och till vänster kan jag välja olika sid-layout och där under laddar jag upp bilder från min dator och texten kopierar jag från bloggen och klistrar in under eller över bilden. Verkar det krångligt? Det var det i början men efter ett tag lär man sig de olika arbetsmomenten. Tidigare har jag berättat att mina kunskaper i engelska är rätt begränsade så det har ibland vållat lite bekymmer men det har ändå på något sätt fungerat.
Läser ju i bland om andra FS-kollegor som gör fotoböcker och bland andra Bob Bovin, som jobbar på ett mycket proffsigare vis, med ISBN-registrering, verkar på mig som lite krångligare och kanske dyrare, eftersom man måste beställa en viss mängd böcker, och jag har inte tänkt att sälja mina böcker. Björn Thundal har också gjort ett antal fotoböcker på ett mycket proffsigt sätt, med ISBN-registrering och jag hade förmånen att köpa en mycket fin bok av honom vid ett besök i Korsheden för ett par somrar sedan. ISBN Sverige - en del av Kungliga biblioteket här är en länk för den som vill vete mer https://isbn.kb.se/
Hjärtats röst av Björn Thundal
Men den som inspirerade mig från början var Bernt Carlzon när han presenterade sin första fotobok så tänkte jag att kan han så kanske jag också kan, och på den vägen är det.
"Några bloggar från Fotosidan" är en bok som redan ligger hos Blurb för tryck. Så vad väntar jag på? Bättre tider??
Sångsvanar på Tysslingen 2015
Den här boken finns inte som någon blogg här på FS
Nej, det finns en förklaring förstås, och det är att av någon anledning så kunde jag inte göra beställningar på grund av att jag inte hade uppdaterat programvaran och där jag slutligen gör beställningen av boken, blev det stopp, men efter ett antal mail med Blurbs tekniker så fick jag rätsida på problemet.
Nu kanske jag får skämmas ett tag igen, för jag upptäckte att det finns ytterligare en bok som ligger klar för beställning till Blurb, och jag har ingen bra förklaring till varför jag underlåtit att låta beställa den. Den heter "Nya rader från mig", och är den senaste fotoboken av fyra jag skrivit, den handlar om en brevväxling med mail, som blev ett mailprojekt mellan mig och Inga-Lill en kvinna i Stockholmstrakten, och jag känner att jag är nog skyldig henne att låta trycka boken och leverera ett exemplar till henne. Bättre sent än aldrig.
Brandgul-lilja 1988
Den här boken finns inte heller som någon blogg här på FS
Just nu har jag inte så mycket att tillägga men om det visar sig så får det bli en ny blogg.
Ha det gott
Stig
Om en fotobok
Landskap
I bland så står det still i mitt huvud när det gäller nya blogguppslag, men så plötsligt väcks hjärnan till liv, det är klart att jag kan berätta om mitt första bokprojekt, och det handlar om en fotobok som jag gjorde 2012, och den kallar jag för "Landskap", nog delvis som terapi efter min hustru Lenas bortgång. Som titeln anger handlar det uteslutande om landskapsbilder både från Sverige och våra resor utomlands, det blev både analoga och efter millenniumskiftet digitala bilder. Totalt innehåller boken 170 bilder men så många tänker jag inte visa här, utan det blir ett litet urval analoga bilder från Sverige som alla finns i "Mina bilder" här på FS. Om man klickar på bilderna så visas lite teknisk information.
Utsikt över Färila från Vallåsen 1965
Min bror Lasse kommer från Lillåkern 1966
Infarten till Lillåkern 1965
Vedboden och hemlighuset på Lillåkern i bakgrunden syns Vallåsen 1965
Västerbron Stadshuset och Gamla Stan 1972
Vår vandring i Padjelanta började här i Ritsem med utsikten mot Akka 1 sep. 1985
En bild från min vandring i Padjelanta 1985 Vuojaätno och Sameläger i bakgrunden
Vy från bron över Miellätno i Padjelanta 1985
Virihaure i Padjelanta 1985
På kvällen kunde vi se genom fönstret ut över sjön Virihaure med en vacker färgsprakande himmel, men det förebådade sämre väder tyvärr, jag öppnade fönstret och ställde kameran på fönsterkarmen och tog bilden på c:a 30 sek. Det var första gången jag testade att använda så lång tid och bilden blev nog inte rätt exponerad, men den duger åt mig.
Täby Höstbild från Ullnasjön 1987
Vy över Ullnasjön en vacker höstdag 1987
Höst vid sjön Hersen 1987
Här är jag på väg med båt på Kamajokk, en del av Kvikkjokks floddelta. I bakgrunden syns Sarek 1987
Ljusnan och Laforsen i Hälsingland 1988
Vandring uppför mot Tarfala 1991
Kebnekaise Kebnepakteglaciären och Tarfallasjön 1991
Stenstrand på Öland 1992
Ale-stenar i Kåseberga 1992
Stockholms-skärgård Nortäljeviken 1995
Senaste Nytt från Lindesberg
Dagen började bra med en vacker soluppgång
Soluppgång i Lindesberg 6,56
Dennis och jag tog vår sedvanliga morgonpromenad och därefter blev det frukost för Dennis och en kopp kaffe med bulle för mig. Efter att ha kollat hur det står till i världen och om det hänt något positivt i skid VM på TV så tog vi en välbehövlig napp.
Men vid lunch så höll jag på att sätta filen i halsen
Tidningen T- bladet utkommer 4 gånger om året med nyheter och information till länets innevånare, i måndags så fick jag den i brevlådan, men jag tittade inte i den förrän i går. Det står ofta mycket läsvärt i tidningen och så även i detta nummer. En artikel handlade om den utmärkelse, som regionsjukhuset USÖ fått, att det har utsetts till Sveriges bästa Universitetssjukhus. Det är väl gott och väl, till jag läste om motiveringen och där kunde jag läsa bland annat att de ser klara förbättringar i väntetider. Då undrar jag hur långa väntetider det var innan. Nu har jag väntat i snart 1 år på behandling av mina "hängande ögonlock" så kallad ptos.
Nu har jag efter flera samtal med Ögonkliniken på Lindesbergs Sjukhus och USÖ fått till svar att jag står på kö för operation, jag tröttnade på dessa svar så jag vände mig till Vårdslussen, som efter en tid har över fört mig till Capio Läkargruppen, så nu hoppas jag att det inte tar så lång tid till operation. Det finns ju en tremånaders- regel, och den har man följt till viss del, så jag har fått träffa läkare som undersökt mig.
I maj 2018 drabbades jag av ett ljumskbråck som en läkare på vårdcentralen i Lindesberg skickade en remiss till USÖ som överförde mig till Karlskoga Lasarett, och dit fick jag komma i september för undersökning där en läkare kort och gott kunde konstatera att jag hade ett ljumskbrott som skulle opereras, men det kom en ny kallelse om en ny undersökning på Karlskoga Lasarett i slutet av januari 2019.
En ny undersökning av en annan läkare som kom fram till samma resultat att en operation skulle göras om c:a 2 månader alltså någon gång i mars. Då har jag fått vänta i ungefär 10 månader snacka om förbättringar av väntetider.
klara förbättringar i väntetider, jo pyttsan det gäller nog inte alla tyvärr
Nu har jag gnällt färdigt för i dag och hoppas kunna skriva om något roligare nästa gång
Det Ensamma trädet på Lindesby Strandängar
Ha det gott
Stig
Kan man älska sin kamera?
Nu blir det lite gamla bilder igen och några nya
Solnedgång på Lillåkern 1969 taget med Minolta- ER för 50 år sedan, som jag tyckte mycket om
Under de c:a 12 år jag varit medlem på Fotosidan så har läst bloggar många gånger om gamla kameror, och det verkar aldrig bli uttjatat, och det är företrädesvis ett visst kameramärke som ofta varit i fokus och nu är det sedan en tid även gamla objektiv som diskuteras av samma märke. Nu har jag inget emot att några medlemmar framhåller den här kameran som något enastående, var och en blir väl lycklig p å sitt vis. Som sagt. Här är en länk till min första blogg där jag berörde ämnet: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/premiar-for-min-fotoblogg.htm och där nämnde jag min första Panasonic, Lumix DMC-LX3 som jag gillar än i dag. För en tid sedan skrev jag en blogg om en gammal ryss och om en gammal Canon, men vad jag minns så blev det inte någon tittarstorm då, men Peter Hennig gav mig flera intressanta kommentar: https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/zorki-4-nagra-gamla-objektiv-och.htm
Västerbron Stadshuset och Gamla Stan 1972
Ovanstående bild tagen med en Canon FT med original gluggen, det var min första systemkamera, den kameran tyckte jag om
I dag fyrtiosju år och ett antal kameror senare så har jag en modernare kamera, Panasonic Lumix DMC-GX8, men jag vet inte om bilderna med den är bättre trotts alla finesser, och jag kör fortfarande med jpeg rakt ut från kameran och jag har noterat att det är fler och fler som gör det samma.
Baksidan av en liten sol
Att jämföra kameror är inte lätt, men jag har tagit hjälp av Google förstås och det blir säkert inte helt objektivt det heller. Men jag slukar nästan allt som skrivs här på FS och en blogg triggade igång min nyfikenhet. Så jag ville naturligtvis ta reda på vad t.ex. Olympus Pen F har, som inte min GX8 har, jag har aldrig haft möjlighet att "klämma" på en Olympus Pen F så jag överlät det till den här testsidan: https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://bestmirrorlessblogs.com/comparisons/olympus-pen-f-vs-panasonic-gx8/&prev=search
En blomfluga bland Rudbeckior
Vad jag förstår av den här jämförelsen så är Olympusen något vassare på några punkter, men min Lumix kommer inte långt efter. Nu har jag haft min Lumix i två och ett halvt år och jag är nog på det hela taget mycket nöjd med den så här långt. Men det som har en kanske avgörande betydelse är valet av objektiv , vad det har för ljusstyrka. men jag är nog inte rätt person att avgöra det
Lena midsommar i Runborg 1978 med en Canon FT och Canon 50 mm 1:1,8
Ta en paus du också husse Lumix DMC-LX3
Acueducto del Aguila i Spanien en Romersk Akvedukt 1979
Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar tog jag med Lumix DMC-LX3
Lättlunch på sniglar i Lissabon 1982
Blåmes vid foderautomaten taget med en Panasonic GX8 2019
Jag och Dennis
Slutorden får nog bli, jo jag tycker mycket om min kamera
Ha det gott
Stig