Stefans bilder
Fortsättning från stranden igår
Medan solen ännu var röd och segade sig över horisonten tog jag mig de få stegen till Korran för att titta efter fåglar. Ganska svårt ta bilder på dem innan det vita ljuset kommer, det blir gärna lite för långa slutartider, de rör ju på sig. Gässen hade nu vaknat och börjat ta till väders, runt om hördes mängder med fågel, vadare t.ex.
unga gravänder
tofsvipan
grågässen lyfte och solen steg uppåt lite, vitare ljus nu
vipan tog en runda runt mig
och gravänderna startade dagen
hej då
Tidigt på badstranden
Sommar, semestertid, skollov, badstrand där det brukar vara trängsel när solen står på. Men inte så här tidigt, ensam att promenera på stranden. Soluppgången lockar mig ständigt, det känns så bra när solen går upp, allt är vackert, en ny dag framför, helt fri att göra vad han vill för pensionären, om inte frun säger något annat. Vy åt norr
åt söder
strandråg
marviol
rallarrosen har nästan blommat i topp redan i början av augusti
dramatisk himmel med fågeltornet i Korran
men helt ensam var jag inte, några danska ungdomar (dansk registreringsplåt) sov i gruppens trygghet på sandstranden, ack du ungdom! Mindes min egen där vi gjorde likadant i Europa, t.ex. stranden i Nice. De missade den vackra soluppgången, sov så gott som många tonåringar gör om morgonen.
gässen hade börjat vakna så långsamt
Mer fortsättning från igår
Fortsätter på samma plats, startar med de pyttesmå svamparna, så svårbestämde, kan inte ens gissa den första
förtorkade crinipellis?
kremla med fluga
någon sorts minibläcksvamp
stenar är inte vanliga på Fotosidan, här några vanliga skånska, först flintan den svarta med kalkpålagring och blå nyans, så vanlig
kalk och sandsten också vanligt, den röda ser man då och då, ofta vid Kivik, konglomeratliknande, porfyrliknande, som från kanten av en vulkankägla tror jag, någon som vet?
till sist en mycket sällsynt gäst i trädgården, för 40 är sedan var det några stycken med ungar, sen har det tunnat ut till inget egentligen, denna dök upp i skymningen och försvann lika fort.
Fortsättning från igår
Startar med mindre purpurmätare, andra generationen som sitter på sin värdväxt bergsyra, en riktigt snygg liten fjäril som gillar betade torrängar
första generationen mindre purpurmätare
luktgräsfjäril
sandgräsfjärilen är välkamouflerad med vingarna hopslagna
panterflugsvampen är såklart giftig, samma gift som i röd flugsvamp men mer koncentrerat. Den har ljusa fläckar på mörkare botten, stolt fjällskivling tvärtom.
rödklint
hedblomster räknas som lite sällsynt
bland det växte skatnäva
alldeles intill denna fina blomma - bovete
har nog provodlats här och blivit kvar, släkt med ängssyra och rabarber. Glutenfritt mjöl kan bovete bli, näringsrikt och mycket med antioxidanter. Nu i äppeltider ska det gå att göra en galette av mjölet. I fröskalen finns ett irriterande ämnen som kan göra betande djur sjuka (och jag fann blommorna på betesmark!). Växten kan också odlas som naturligt kvävebindande.
Promenad över sommarfält
Dagens blogg, en promenad i sommartid över ett fält använt till bete, lite tomt och fult, men ser man ner på marken går det att finna en del. Blåklockor t.ex.
Åkervädd gillar torr och mager mark, det stämde väl här
ögontröst är en snyltrotsväxt, finns att få som ögondroppar för en hundring eller två, som hälsokost?
vanlig groda, den var mycket skygg, han få en bild med teleobjektivet innan den for in i grönskan. Den kan vara grön, gul, brun och i parningstid kan hanen bli blåaktig i tonen.
den vanliga paddan höll låg profil
gräshoppa
har sett på många bilder av gräshoppor, och det är vanligt att de har en svart prick i ögat, som en pupill, alltid riktat mot mig, om det är ett optiskt fenomen eller på riktigt vet jag inte, de har ju fasettögon, så något stämmer inte
gräsmott är en fjäril ur crambussläktet, det lilla vita sekundlånga fladder som uppstår i gräset när man går genom en äng
fältgräsmott