Stefans bilder
1002 - Sölvesborg 4/9
En vacker dag som gjord för utflykt, men med rullstol att köra en person med får jag tänka mig för har jag märkt, är det ojämnt blir det tvärstopp ibland och skumpigt för den som åker. Det fick bli Sölvesborg, där en gång och cykelbana går över en havsvik, till en liten ö och sedan till andra sidan viken.
Ganska nybyggd och i gott skick, med små balkonger på där det går att stanna upp utan att bli träffad av en cykel, bra tänkt.
över på ön med staden där borta
det är byggt spångar över ön med rastplatser anpassat för bekväm färd med rullstol eller liknande, så naturen kan ses från sin fina sida på utkikspunkter, här andra sidan ön
grunt vatten i hela viken, kanske lite för svalt för bad
inte alla blommor hade vissnat
Det var allt, Olympus OMD M1 och Laowa 7,5mm
1001 - söder om Åhus
Nuförtiden blir det små promenader i närmiljö, tar bilder och orken avgör om bilderna publiceras eller blir liggande i hårddisken, samma om de "framkallas" eller ej. Har börjat fundera på att gå över till jpeg direkt ur kameran, tids och arbetsbesparande. Men än så länge är det råfiler. Bilderna här är tagna för ett par dagar sedan i dynlandskapet söder om Åhus, längs med havet. Det är tämligen artfattig tallskog, en gång i tiden planterat för att hindra spridningen av sanddyner. Påminner lite om skogen i Kalixområdet, frånsett att i Norrland är marken täckt med bärris.
det är riktigt inbjudande vägar genom tallskogen, ner mot badstranden med sin fina sand. Förr, när jag var piggare, kunde jag cykla hit till mitten av September och simma längs med kusten eftersom vattnet håller sig varmt till dess. Denna dag fanns inga andra människor på stranden mer än en som rastade hunden, lätt dimma över vattnet.
många fina tallar, hördes små fåglar i kronorna, men det gick inte att ta bild på dem, kunde kanske vara korsnäbb eller liknande.
ljung trivs här, liksom lavar
många överblommade blommor närmare vattnet
en dyn närmast vattnet, stensötan trivs här och där
strandrågen är det som binder sanden närmast havet
ett par minuter senare bröt solen fram. Sen gick vi några steg inåt land, och genast i sanden fann vi internets rötter som trängde sig upp
ett förvånande fynd, men några meter bort, längst upp på sanddynen, var det tillplattat, ett hus var rivet och ett nytt skulle uppföras.
Ja, det var inte mycket, bara lite iakttagelser. Olympus OM-D och Laowa 7,5 mm.
1000 - i kanten av Degeberga 21/8
Det har varit ett rekordaktigt regnande sista dagarna här hemma, upp till brädden av regnmätaren sista natten. Lyckligtvis var det betydligt bättre väder då bilderna togs, även om Augusti varit den kallast på ett antal årtionden i mina trakter. Blir inte samma sötma i frukten, men persikorna som startat nu är rätt goda ändå. Bilderna är tagna under en liten promenad alldeles i kanten av Degeberga, en ort i en vacker trakt just norr om Österlen.
Vi parkerade bland villorna och klev ut i betesmarken. Omedelbart vi klev ur bilen anslöt sig en liten katta, mycket sällskapssjuk och språksam, följde med mest hela vägen.
väldigt söt katt, trevligt sällskap
hoppade över bäcken fram och tillbaka
fin liten bäck, rann ömsom genom skog, ömsom äng
den bjöd på både sol och skugga för vattenlevande varelser, och skydd i kanterna
slingrade sig vackert och hade grusbotten. Såg mycket småfisk i den, en del av den var nog öring. Men fisken gick inte att få bild på, de pilade undan, kan nog behövas då det skall finnas kungsfiskare här.
mycket av de väldigt branta backarna i betesmarken hade blivit terasserad av boskapens vandrande genom många år
det var väldigt mycket hagtornsbär, har sett mycket bär på rönnar också, undrar hur vintern blir
på bilden här under en riktigt stor gråal. Alar är markförbättrare, och står för 1,5% av virkesförrådet i landet, men just gråalens virke används möjligtvis till ved endast.
En fin ask, dock inte Yggdrasil. Karakteristiska blad, sen lövsprickning, kan bli över 30 meter hög. Virket vackert och användbart till mycket.
humle växte här och där längs med bäcken
blekbalsaminen växte i skuggan under träden längs med vattnet. Invasiv art som infördes på 1800-talet, upptäcktes först som ogräs i Lund.
jättebalsaminen ser ju fin ut, stor och ståtlig, men är en invasiv art, etablerad sen 100 år. Kommer från Himalaya.
skatnävan växte i den upptrampade magra marken
att nästa växt hör till potatisfamiljen syns ju tydligt, det är besksöta. Den har lite vedartade stjälkar som kan bli ganska långa. Innehåller alkaloiden solanin.
nästa är äkta (vanlig) förgätmigej
nästa är bäckveronikan, enligt uppgift ätlig. Den växte i bäcken.
triften var överblommad
smörblomman är en ranunkelväxt, korna ogillar smaken
trasig och urblekt i sommarens slut
liknar i viss mån en slåttergräsfjäril, men ändå inte i sista bilden här
Det var allt det, tack för tålamodet
995 - 15 Juli
Blir lite blandade bilder, som det lätt blir vid en promenad i naturen.
Startar med stenhumlan, svart med klart orange bakdel, lätt att känna igen
den fyrbandade blombocken är också vanlig, den är en långhorning, så larven lever i trä, men som bagge på blommor
en korsspindel har levt på samma plats under ett fönsterbleck i 40 år, men jag tvivlar på att det är samma spindel. Just denna måste ha haft ett bra år, för den hade växt till sig betydligt sen försommaren.
en liten, liten padda som lugnt och tålmodigt forcerar livets hinderbana
sedan denna fina Black Angus boskap, en något vild koras
en sävsångare tror jag, den sjöng inget, men liknar sävsångare tycker jag
till sist 2 ungfåglar av ormvråk, rätta mig om jag har fel
för övrigt, när frun och jag idag färdades på motorvägen utanför Helsinborg med vår alldeles nya KIA, svängde en lastbil i vänsterfilen in och drämde oss i sidan, så bilen studsade snurrande mellan räckena på höger och vänster sida, vi klev ur helt oskadda, det var bra. Räddningspådraget var enormt, och de snälla poliserna skjutsade oss till verkstaden. Jag tackade min skyddsängel.
982 - lördagspromenad
Ut på förmiddagsvandring med en god vän, vädret var något kylslaget med tätt molntäcke. Börjar med fåglarna som vi såg
Startar med en hämpling tror jag, lite för långt avstånd, så kraftig beskärning
Fanns också gott om entitor, pigga fåglar
Lövsångare hördes från alla håll
Andra vanliga fåglar också som talgoxen
och bofinken
nötväckan ovan. Sen blev det en bild på en kungsfågel av misstag, tog en på bofinken, den flög iväg och jag tryckte av en sekund efter, fick istället bilden på kungsfågeln.
Det blev en del bilder på växter också
växter som gillar torr betesmark. Gullvivor fanns i mängd, men knappt utslagna
mandelblom här ovan, alltid vacker (som i visan var det också gott om blå violer)
Luddfingerört ovan, en raritet liksom den här under, älväxingen
Sista bilden är på vinterns förtorkade skelett, ett vackert sådant. Det är spåtistel.
Det var allt.