Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

857 - kort runda med överraskning

Ute idag, 3 grader och isande vind, enstaka snöflingor,blymoln. Det blev en kort runda, även med varm klädsel gick kölden igenom. Det gick att ta bilder, även om en del av dem kan ge epitetet suddmesarnas konung. 

Gransångaren satt still, sjöng så vackert

Men nästa fågel var mycket överraskande, aldrig har jag sett svalor så tidigt eller i så uselt väder, det kan tyda på att nästa vecka blir högst njutbar i vädret.

På bilden ovan ser jag inget rött, ladusvalan brukar komma nån dag innan hussvalan, men stjärten ser lång ut i vart fall. 

Här under ser det ut som ladusvala. Något suddigt. 

Sen kom nästa överraskning som bara syntes över vattnet, stod i en liten lucka i tjock buskvegetation.

Även om det blev ett något mjukt uttryck i bilden så syns det vad det är. Suddärlor. 

En fågel som invaderat dammarna i trakten är skrattmåsen, väldigt vad den ökat i antal. 

Det är ingen diskret fågel, men kul att ta bilder på. 

När jag tröttnat på dammen så bar det ut på ängarna. Där var kylan väldigt påtaglig, 2 rödfrusna fågelskådare var där att tala med, men inte så länge, det gällde att hålla värmen uppe. En snabb bild, sen hem igen. Fåglarna trycker i detta vädret, det gör de rätt i. En ensam frusen vipa får avsluta. 

Inlagt 2019-04-12 13:54 | Läst 1541 ggr. | Permalink
Det är ingen lätt uppgift att plåta fåglar i flykt när man är stelfrusen om händerna, men du fick några fina bilder ändå på Skrattmåsarna och de första bilderna på Gransångaren.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2019-04-12 15:36
Tack Stig, fick ge upp för trots fotohandskar för vinterbruk så var fingrarna köldvärkande, lika bra att dra hem i värmen.
Det blev en fin serietrots kylan! Svalor verkar extremt tidigt, dom andra är väl lite mer normalt. Hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2019-04-12 16:38
Tack Björn, hade inte väntat mig svalor, de brukar inte komma förrän det är såpass varmt att insekterna är igång.
Det blev ju en härlig blandning av suddisar och vanliga fåglar..Hoppas det blir varmare nu så dom klarar sig..
Mv/Gunte..
Svar från Vibybo 2019-04-12 19:12
Ja men tyvärr utlovas ingen riktig värme så insekter trivs bättre förrän i mitten på nästa vecka, de får det tunt med mat tills dess. Tack Gunte.
Spännande med svalor, att de redan är här. Får ta en titt på mina platser
Svar från Vibybo 2019-04-12 19:14
Ja Peter, det var mycket oväntat, tror det var en 4 till 5 stycken, har aldrig sett dem i sådan kyla och så tidigt förr.
Trevligt med Ladusvala! Det brukar alltid dyka upp några tidiga individer, och som du säger redan på måndag är det betydligt varmare.. Gransångare har också setts här på mina breddgrader, men det tror jag är ganska normalt.. Sädesärla hade jag två individer förra helgen, men ingen var 'fotomässig'.. Skrattmåsar gillar jag, där dom häckar i sina kolonier så brukar ofta många andra fåglar häcka, speciellt olika andarter! Skrattmåsarna jagar ofta iväg ev. 'predatorer', vilket också skyddar andra arter!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-04-12 19:20
Då är de välkomna skrattmåsarna, kunde någon jaga minken också så hade det räddat svarttärnorna, har sett att någon satte ut fällor förra året. Svarttärnorna lägger ju boet på små flytande öar de bygger, mums serverat för en mink. Sädesärlorna brukar dröja några veckor med att visa sig i trädgården hemma efter att den första visat sig ute i naturen.
Hej Stefan.
Vi har vanligtvis också Gransangeren i granngården här vid köksfönstret, men jag har inte sett den än. Jag har faktiskt bara hört Solsorten/Koltrasten hittills. Svalor och Viber är i stark nedgång i DK - ØV.
Med många vänliga hälsningar från Erik i et køligt men soligt Roskilde.
Svar från Vibybo 2019-04-12 20:10
Tack Erik, nästa vecka kommer det igång och vi närmar oss snabbt försommaren sedan, åtminstone hoppas jag det. Blir mycket lättare att ta bilder utan vantar. Sen hoppas jag att vi blir bättre i värmen. Vintern känns lång.
Du har visat många bilder på gransångare tidigare tror jag. Vet inte om jag skulle känna igen den ute i naturen. Har en del fåglar här också men dom har varit långt ifrån så några bilder blir det inte. Hörde första storspoven idag på hundpromenaden.
Sten
Svar från Vibybo 2019-04-13 09:39
Tack Sten, storspoven är tidig och gillar nordligare områden, en väldigt trevlig fågel. Gransångare har jag visat många, det blir så, livets cirklar, årets gång, samma om och om igen. Just detta exemplar gömde sig inte i snårskogen som alla de andra gjorde. Lätt att känna igen, ser ut som en lövsångare men med svarta ben, sången är klart specifik, inte alls som lövsångarens, sen är gransångaren först av de små grågröna spolformade sångarna, väldigt tidig på våren. De flesta småfåglar, minst 9 av 10 får jag inga bilder på, de sitter inne i snåren och döljer sig ofta precis lagom för att kunna ana den men inte kunna ta en bild.
Så kul med både ärlorna och svalorna. Just sädesärlan väntar jag på och lyckade se en från bilen igår så de finns här hos oss nu. Men vi har också kallt och det inbjuder inte att gå ut fast jag är ledig idag.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-04-13 14:36
Tack Lena, också stannat inne, mulet och kallt som ett kylskåp ute, fick slå isen ur fågelbadet på förmiddagen och hälla i nytt vatten. Stamgästerna i trädgården har god aptit, de får påfyllning flera gånger om dagen.
Tidiga svalor, hoppas de inte fryser men skickligt av dig att ta bilder på flygande svalor överhuvudtaget. Testade en gång och inte var det lätt, de är så snabba.
Suddärlor var ju trevligt att se också :)
Vi får hoppas på att värmen är på gång nu, jag längtar så. Fast fotografering får nog vänta för mig. Vet inte vad jag drabbats av, men mi läkare tror på reumatism och i de händerna är det svårt att hålla någon kamera alls.
Svar från Vibybo 2019-04-13 14:43
Hej Margareta, detta kalla sura eländiga väder gör oss dåliga tror jag, värk hos dig, febrar hos mig, hjärtproblem hos frun och så vidare. Tror allt lättar när värmen kommer, vi hoppas på det. Stannar inne idag och lyssnar på vinden ute, läser. Kanske är vi skapta för att vandra längs Afrikas stränder, leta mat, lyssna på naturen och havets vågor.
Fågelfoto är mest tur, men även skicklighet och en rätt inställd kamera. Har man inte bättre för sig är förbiflygande svalor eller måsar bra att öva på. Stillasittande fåglar är ofta lättare, men inte alltid, näktergalen t.ex. är väldigt svårflirtad.