Jag brinner för svartvitt och för tidlösa bilder. Men också "riktig" fotografi där fotografen tänker till och utrycket är det viktiga och inte tekniken och skärpan.

Analog sommar Del 2: Konica pearl 4.

Så då var det dags att göra ett litet inlägg igen med en analog favorit kamera och lite tankar och ordbajseri om varför.

Detta mekaniska under på bilden ovan är alltså en Konica pearl 4, en mellanformat folder kamera med 645 format på negativen. Det innebär ca 16-17 bilder om allt går vägen vilket är rätt trevligt om man är van vid 6x6 eller likande då man får lite färre bilder i slutändan.

personligen har jag inget problem med 645 formatet, men jag vet att många som plåtar just mellanformat föredrar kanske 6x6 tex.

Men det man får istället med en sådan här liten och smidig kamera är ofta värt det man eventuellt tycker att man "förlorar" i det formatet.

Den här lilla underbara kameran har snabbt blivit en favorit för mig när det gäller kameror, inte bara för jag tycker att bilderna verkligen har en speciell känsla och blir bra, men också för kamerans väldigt trevliga bygge och känsla när man fotograferar med den. Det känns som ett stycke foto historia och byggkvalitet och konstruktionen när man manövrerar reglagen och öppnar och stänger kameran är verkligen sinnrikt utförd på ett sätt som ger en fantastisk känsla.

Den är så pass smidig att få med sig i kamera väskan att den ofta glider ner tillsammans med en annan slr eller kanske en digital spegelfri kamera eller liknande.

Alltid kul att kunna ha med sig en mellanformat kamera OCH en 35mm och kanske välja två olika filmer för att få med sig lika olika typer av bilder hem för att framkalla.

Hur fick jag tag på denna? Jo, som vanligt blir det oftast lite tur och också sedan en trevlig upplevelse med ett möte där man möter en annan foto intresserad nörd av film kameror eller fotografiska prylar. Och så var det också i det här fallet. den låg utlagd på blocket för 5000 nyservad och med en del av texten som berättade lite om kameran. 

Jag hade aldrig fastnat för en folder kamera tidigare, utan tänkte alltid att de såg lite krångliga ut och också sårbara med sin bälg och andra delar då de blev blottade och letade oftare efter andra typer av mellanformatare  som jag riktade in mig på.

Den ända mellanformat kameran jag har annars är en Rolleiflex, och det är helt klart också en av mina favorit kameror. Det är ju som bekant för vissa just 6x6 format, och tar också i mitt tycke en annan typ av bilder med en annan karaktär. Därför tar de inte tid från varandra eller överlappar varandra i min utrustning känner jag. Utan fyller snarare sin funktion på olika sätt. de tar båda bilder jag gillar, men den ena kommer fram vid "speciella" tillfällen medan den andra följer med väldigt ofta när jag dokumenterar min omgivning.

Konica pearl4, Ilford HP5 film

Konica pearl 4 är alltså den fjärde och sista kameran i en serie med "Pearls" och den mest sofistikerade. "Konishiroku" eller Konica producerade denna i skymningen av välbyggda folder kameror i metall December 1958. Ett par månader senare släppte tex Nikon sin Nikon F och fotografer och entusiaster gick snabbt över till SLrs från andra tillverkare som var tidigare med dessa. Fuji släppte även sin Fujica GS645 som tog död på 120 folder kameror med väg med sin plast kropp och smidiga design.

Men Pearl 4 var en topp i historian av deras egna folder kameror och andra kameror och det finns få konkurrenter från den tiden som kan mäta sig med kvalitet och prestanda från Konica Pearl 4. den som kommer närmast är kanske Zeiss Super Ikonta A, men det finns finesser och kvaliteter som trumfar även denna kamera hos en Konica pearl 4.

Kameran var till och med så väl ansedd att Konica planerade en jubileums kamera år 2000 då Nikon hade gjort sin Nikon S3, men då de inte hittade ingenjörer till att sätta ihop en Konica pearl 4 igen så gick planerna i stöpet, men bara att tankarna fanns där visade hur högt dom värderade den i deras historia.

Konica Pearl 4, Kodak Gold 200. Drottningholm.

Lite om själva designen. Objektivet är ett Konishiroku Hexar 75mm f3,5. Det är ansett som ett av de bästa fasta objektiven som finns, och är av tessar typ med fyra element i tre grupper. Ger väldigt skarpa bilder ( när man sätter skärpan! ) och rika fina färger. På en 35mm kamera motsvara det ca 45mm med f1,4 i bländare för att få ett hum om vad för typ av bilder man kan förvänta sig.

En annan sak som de som känner till denna kamera har läst om och söker upp den för är dess sökare som är otroligt fin och ljus att titta igenom, något som just folder kameror från den här eran inte kunde skryta med. Så har man glasögon är den ett utmärkt val för de som har detta.

Slutaren är en "seikosha" leaf shutter och är även den väldigt avancerad och en av de bättre gjorda för den här typen av kameror. Och förutom att vara väldigt tyst har den också ett skydd som gör att man inte oavsiktligt får dubbelexponering och är stängd för damm och annat och ska vara väl skyddad mot detta. och du kan vara lugn med att plåta med tider ned till 1/15 utan stativ och ändå få till skarpa bilder.

Filmen matas fram semi automatiskt. Och du använder en av hjulen på ovansidan för att hjälpa till med frammatningen.

Laddningen av kameran är väldigt enkel och intuitiv och görs genom att vrida på de två hjulen på undersidan för att öppna luckan och sedan dra fram filmen med hjulet på ovansidan tills ett rött märke markerar innan  ruta nr 1.

Den kan användas med blixt som precis hade börjat bli populärt på den tiden, och det finns några enkla inställningar för detta.

Ett selfie stand finns på framsidan av kameran att fälla ut om du vill ta en bild av dig själv.

Avtryckaren på pearl 4 sitter på själva "dörren" du öppnar för att fälla ut objektivet och bälgen, och det kan kännas lite ovant att trycka av och hålla kemarn samtidigt innan man vänjer sig. och att plåta horisontellt känns även det lite skumt då du måste vrida den åt andra hållet och komma åt avtryckaren. Men det är en vanesak även om det kanske kunde ha lösts på ett annat sätt.

Konica pearl 4, Kodak Gold 200 vid Sergels Torg Stockholm.

Att välja exponering med kameran kan vara lite märkligt i början, men det görs med ett såkallat LV system där du drar ett litet reglage på framsidan av objektivet så att du samtidigt ställer både bländare och slutare samtidigt. Vill du lösgöra dessa från varandra gör du det på ringen runt objektivet. men kan sedan använda LV reglaget för att flytta om så tid/bländare synkar i olika ljusförhållanden, något som när man lärt sig gör det hela lite snabbare att ställa rätt exponering.

När man sedan valt rätt exponering "laddar" du slutaren med en spak på ovansidan av gluggen och kameran är redo att avfyras.

Skogskyrkogården, Pearl 4 Kodak Gold200 film.

När man lärt sig att använda kameran är den otroligt rolig att plåta med. Jag äskar denna kameran. Och när man är ute med den är det en kamera alla lägger märke till fast på ett roligt sätt. Ingen verkar bry sig om det blir fotade, och om de är intresserade har det alltid varit positivt bemötande.

Negativa saker med kameran, hmmm för mig i min mening inte många ( om man bortser från att det är en film kamera utan automatik år 2022).

Den är lite klurig att lära sig, och det finns inte mycket info om kameran på nätet, men den finns. Något enstaka klipp på youtube, det är en ganska ovanlig kamera och det tillverkades runt 4000 exemplar så den är inte så lätt att få tag på heller. men den finns på Ebay men är rätt så dyr och lär inte bli billigare.

Olika miljöer runt Stockholm, alla tagen med Kodak Gold200.

Det finns även lite olika accessoarer till kameran. jag fick ingen väska till den men det ska finnas en fin väska som iof även den är extremt svår att få tag på.

Jag använder en handleds rem som jag satt i stativ fästet och eftersom kameran är relativt liten och lätt funkar den rätt bra att hålla och gå runt med så.

Det finns ett motljus skydd att få tag på, jag har dock inte sett något här i sverige, men finns på Ebay, annars duger ett 30,5 mm andrahands motljusskydd fint. Man måste dock ta av det varje gång man stänger kameran.

Finns även en del filter på nätet att få tag på.

Kan jag rekommendera denna kamera? det kan jag verkligen med råge. Hittar ni en Pearl 3 eller helst 4 för ett ok pris, köp den. det är en kamera ag kommer behålla tills den stupar.

Om ni är ute efter en kul, vintage kamera smidig nog att ta med sig överallt som ger fina bilder så är den given.

Ha en fin höst nu så ses vi på Fotosidan eller på gatorna med en kamera i handen!

/over and out...

Inlagt 2022-09-01 18:00 | Läst 937 ggr. | Permalink

"Verkligen trevliga bilder!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder och intressant kamera.
Det är kul att fotografera analogt!
Svar från rikitikitavi 2022-09-01 18:35
Tack Ulf! ja det är det verkligen :) Hoppas på många många år med film för oss som tycker om det framöver.
/Mvh Martin.
Verkligen trevliga bilder!
Svar från rikitikitavi 2022-09-02 15:09
Tack Tack Stephen, va roligt att du gillade dom! :)
Mvh Martin.
Många fina bilder med bra känsla.
Vitagekameror visar att det funkar fint och håller nutid. Blir klassiskt
Mvh N
Svar från rikitikitavi 2022-09-02 15:10
Tack så jättemycket Nini, ja det tycker jag dom dom gör, blir verkligen något annat :)
tack och ha en fin helg!
Mvh Martin.
Intressant kamera-fakta, och sköna bilder.
Svar från rikitikitavi 2022-09-02 15:12
Tackar så mycket Johan :) för att du läste och tyckte om bilderna!
Ha en fin helg, Mvh Martin.