Diversefotografen
Den utslängda handsken... sommarchock
Får väl hänga på temat för stunden här på FS - sommar och sommarkänslor - inför den stundande vintern. Snön ska ju börja falla vilken sekund som helst även på dessa breddgrader, har det lovats/varnats för i väderprognoserna. Efterlängtat fast ändå inte. Denna känsla "inte" har smugit sig in i mitt liv ett par år sedan, lite lite, sakta sakta. Men när väl snön är där, vet jag att allt blir så mycket trevligare. Uppväxten med riktiga vintrar gör sig då påmind, vilka härliga vintrar!
Livet är fullt av kontraster och därför får det nu bli en riktigt sommarchock med bilder norrifrån.
Vid sjön Pöyliöjärvi, Kemijärvi, finska Lappland. Där finns de härliga vintrarna! Och just här har jag skidat över sjön många gånger, särskilt minns jag de fina soliga marsdagarna.
Det finns playor även vid polcirkeln. Stadens badstrand ligger intill centrum, helt osannolikt lik hur den såg ut redan under min barndom. Vad annat...? Det regnade överallt i Norden i juli i år, men inte just dessa dagar och här (inte heller i svenska Lappland hörde vi). Sol och värme (23 grader) var man ju inte bortskämd med annars denna sommar.
En traditionell undangömd stuga vid sjön Kitka i Posio kommun, den sydligaste delen av Lappland. Lokal kulinarisk upplevelse är muikku. Det handlar om småfisk som äts hela, med hull och hår, allra bäst blir de om man kan steka dem i en panna över en öppen eld, på plats förstås. Egentligen är fisken den vanliga sorten siklöja (= mujka på finlandssvenska), men i Kitkasjön blir de inte stora. Ju mindre desto godare (och dyrare)! Köp en burk muikkuja om du hamnar i Finland, finns i välsorterade butiker och även på flygplatsen i Helsingfors.
Hittar ingen info på svenska så det får bli engelska; Vendace is a small fish related to salmon, found in the countries surrounding the Baltic Sea. The fishermen usually aim to catch large fish, but the smaller the vendace the better. The small 5-7cm vendace are called “needle vendace”. The most famous of them – the “Wise Fish of Kitka” (“kitkanviisas”) – lives in the big, clean Lake Kitkajärvi in Kuusamo. Why is it so wise? It faithfully stays in its home lake, even though it could freely go off to Russia for a holiday. Best deep-fried or fried on a pan. - Obs! En del av Kitka ligger i Posio, en del i Kuusamo kommun.
Har sett bilder från Fotomässan - en gullegris siktades!
Nej, ingen fotomässa för min del i år. En svensk storstjärna anlände till stan och han skulle höras på, i sällskap med gäster som övernattade och så var helgen plötsligt över, samtidigt som Fotomässan.
Har förstås sett en hel del rapporter från årets fotografiska händelse (?) här på FS och tycker mig se att allt var sig rätt likt från tidigare år. Inte har man väl gått miste om något oumbärligt? Kan i alla fall inte tro det.
Ett flertal av blogginläggen från mässan har visat ett foto där en samojed (=gullegris) poserar tillsammans med sin (kändis)husse. Här ett par av mina gullegrisfoton + en bild med flera gullisar, den bilden är tagen av "fotografens" dotter. Och inga kändisar i sikte...
Fotograf: Fotografens dotter.
Här nedan mina bilder fast inte på min hund.
Ett veckoslut i stan
En mörk kväll i stan.
Inget folk ska befolka mina bilder, men han brydde sig inte om mina avsikter (det blev en bild till, utan honom, men den bilden saknade liv).
Resterande delen av ljusinstallationen vid Vaksalaskolan (den andra halvan fanns med i förra inlägget).
Rådhuset är numera ett centrum för mammon. Annat var det förr i tiden när bl.a. föredömlig konsertverksamhet huserade här.
Den mörka kvällen och natten gick över till en grådissig dag med moll. Här vid Gustavianum.
Domkyrkan skymtar också fram bakom grenverket med sina tegelprydda fasader och torn.
Gluggen ner till ett välkänt sällskap.
Om det mesta i bildserien har gått i moll så får jag väl avsluta med riktig dur - färger i överflöd!
Några ljusinstallationer i novembermörkret
Den underbara novembermånaden inträffar vartannat år i Uppsala - staden lyser upp av konstnärliga ljusinstallationer i kvällsmörkret. Uppskattat! Man möter under sin vandring glada stadsbor som är ute och flanerar i mörkret. Lite ovant att träffa glada människor i november...
En del av installationerna ackompanjeras av ljudslingor, tyvärr får jag inte med sådant till fotona här.
Vid Vaksalaskolan.
Klosterparken, pelare med färger som tonar fram i olika skalor, fågelkvitter och andra naturljud.
Över Islandsfallet.
Fyrisån, i vanliga fall en installation med häftig musik som följer verkets färgförändringar. Ingen musik denna gång; grannarna har klagat? Eller så var klockan slagen så mycket att ljudet hade stängts av.
Titta gärna på Sven Tegelmos vackra dimmiga foton på några av verken - här.
Den färglösa bokskogen
Höstens bokskog erbjuder härliga färger (vilket ni kanske såg i mitt förra inlägg ), men en bokskog är inte att förakta ens i lite mer färglösa varianter.
.
.
.
.
.
Hade ursprungligen hanterat dessa bilder i mitt "reseredigeringsprogram", dvs Picasa. Ville dock göra om dem i PSE, dels för att eventuellt få bättre kvalitet i bilderna, dels få samma typ av sepiaton, kontrast etc i dem. Utgick ifrån RAWfilerna, tog dem till PSE för att kunna hantera dem tillsammans, men jag fick aldrig till den där sepiatonen jag var ute efter! Varför? Att konvertera till svartvitt kan man ju göra på olika sätt i PSE, men hur gör man för sepia?
Fick alltså ge upp. I stället tänkte jag utgå ifrån de redigerade bilderna från Picasa för att eventuellt kunna förbättra dem (vet; tveksamt med förbättringsmöjligheter kanske när man hanterar bilder i flera program med åtföljande försämringsrisk, testa vill man ju ändå...). Skulle ta in dem en och en som Camera Raw vilket fungerar bra för JPG i vanliga fall och ger lite större redigeringsmöjligheter, men då säger PSE: "Kunde inte fullfölja din begäran därför att gränssnittsmodulen för dokumentformatet inte kan analysera innehållet." - Uppfattar detta som att PSE inte godtar en bild som har redigerats i ett annat program tidigare. Har för mig att jag har tidigare lyckats göra detta, till exempel med bilder som jag hade hanterat i Pixlr-o-matic. Någon där ute som har en uppfattning om det hela? Något man kan göra för att kringå problemet?
TILLÄGGSTEXT: Bilderna i storformat ovan är nya i inlägget (de ursprungliga finns kvar som miniatyrer) och dem har jag hanterat i PSE enligt hjälpen från Thomas och utifrån RAW, men utan att lägga ner så jättemycket mer arbete på redigeringen (lite ton, kontrast, skärpning). Vissa av fotona blev nog lite bättre eller åtminstone annorlunda, vissa vann inte direkt något jämfört med Picasa-hanteringen, tycker jag. Kanske tycker ni något också...?
PS. Problemet med att PSE inte tog in JPG hade löst sig med automatik... När jag startade om PSE så fann jag dem där i alla fall. Fast nu behövde jag inte dem längre... DS.