Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Mina försök med gatufoto - 35 mm

Väl medveten om att jag framstår som litet tjatig numera (35 mm, 35 m, 35, 3....) så fortsätter jag med samma spår fast något annorlunda ändå. Har provat en aning på gatufoto vid några tillfällen tidigare, främst i Stockholm, bara med ett fåtal bilder. Nu blir det skoj att fortsätta prova vidare inom detta genre med det 35 mm objektivet. Här några exempel på mina habila försök de senaste dagarna.  

Dag 1: Ut på gator och torg i småstaden.

Folk i rörelse och samspråk där matbutiken, apoteket och Systembolaget finns. Tryggt att fotografera ryggar till att börja med, men det blir ju inte särskilt intresseväckande. Bilden här har mest funktionen att vara en startbild till de andra bilderna... 

 

Fyrhjulingar hör samman med medelålders och yngre, i regel.  Har aldrig sett en verkligt gammal människa på en sådan, men nu hände det.

 

Hundarna är av rasen whippet och inte saluki som jag fick för mig. Tur att jag pratade med henne. Det gjorde jag efter att ha tagit ett par bilder.

 

Själva stadskärnan var rätt tom, en vanlig sommarfredag. På något fik satt enstaka själar. Ett par herrar på en parkbänk. Kände inte för att smälla av en bild på dem utan att fråga. Med en 35 mm måste man gå rätt nära så jag beslutade mig raskt för att överskrida min "bekvämlighetszon". Den verbala kontakten underlättar betydligt tycker jag när man gör det. Då plötsligt blir det bekvämt, förhoppningsvis för alla parter. Och EN bild blev det.

 

Fick sedan ett litet återfall till "blommor och bin"-fotograferingen. Vad annat när folk inte fanns någonstans? Fortsätter dock med samma optik.

  

 

Dag 2: Gatufoto i den lilla byn. Mycket folk i rörelse, alla är på väg åt ett håll. Bara jag går åt "fel" håll. Således kom jag att bli en tydlig avvikelse som många stirrade på.  Tyvärr blev det till att fota i motljus för hela slanten, men försökte kompensera så gott det gick. Till slut vände jag och vandrade åt "rätt" håll också och fick nöjet att fota några ryggar. 

Det följde förresten inget motsljusskydd med objektivet. Det verkar vara svårt att få fram tillbehöret i fråga; hur kan det komma sig?  

Gästande skåningar satt och laddade upp på det lokala näringsstället. Inför vad? Ja, inför fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och Malmö FF. Det var Mjällbys hemmamatch alla var på väg till förstås. - Resultat 1-1. Inte illa mot bakgrund av att Mjällby har haft det lite motigare denna säsong än den föregående.

 

Dag 3: Bidde inga gatufoton. Övervägde att åka till den lilla staden eftersom en partiledare skulle komma och tala inför folket. Det skulle alltså finnas folk att fota. Avstod efter att ha funderat lite; hade ingen lust att blåsa upp besökssiffran för evenemanget med min närvaro. Får räcka att jag redan är "tvångsansluten"  som "massinvandrare" i det berörda partiets statistik. Det är väl förresten mina barn också. Den dag jag tjänar mer än maken blir vi ett "invandrarhushåll" (enligt SCB:s definition) och då kan även han få status som "massinvandrare" i matematiska trollerikonster. Ändamålet helgar medlen, brukar det ju sägas.

De enda människorna som fastnade på bild denna dag var ungdomarna som badade i havet på kvällen. Ett par bilder från den smått magiska kvällen publicerade jag häromdagen.

 

Dag 4: Ett nytt försök i den lilla staden.

Lika tomt som gången innan. Stod på Stora torget (som är ganska litet) och väntade på att NÅGON skulle komma. Och han kom. Vågade mig inte så nära och fotot blev väl egentligen ett foto på en stadsvy snarare än ett gatufoto. 

 

Sopstation nästa! Det blev dock inte det idealiska stället heller. Visserligen fanns det folk där, lite här och där, men det kändes som de inte ville bli fotograferade med sopor. Och det kan jag förstå. Eller var det kanske jag som egentligen inte ville fota dem med sopor?

 

Soporna i sig var rätt intressanta så det blev ett litet sidospår...

 

Nils-Erik L (Nisseblogg) skrev tidigare idag ett bra inlägg i ämnet gatufoto, med bra bilder också. Så här skrev han bland annat: "Gatufoto ska helst vara glättigt och lite ballt. Sånt har väl sin plats. Men det borde finnas mer utrymme för allvar. Ögonblick av insikt i människors situation som är en följd att strukturella samhällsproblem." Det känns lite banalt att publicera ett inlägg efter honom, men så är ju bloggvärlden, det går inte alltid att ta hänsyn till att någon annan har just publicerat något väldigt bra...

Det som jag reflekterade över ännu en gång när jag läste hans inlägg var att vägen är lång för den gatufotograf som har ambitionen att gå på djupet och påtala något som berör en och som man vill att andra ska också beröras av, på rätt sätt. Det krävs inte bara gedigen fotografisk kunskap och erfarenhet, intresse för samhällsfrågor och medmänniskor, empatisk förmåga (Obs! empati är inte samma sak som "tycka synd om"!) och framförallt gott omdöme.

Öva måste man ju och snett trampar man under resan så förhoppningsvis har man omdömet med sig ända från början. Själv har jag trampat snett inte så länge sedan genom att jag tog en bild som borde inte ha tagits, det insåg jag omgående. Den bilden går aldrig någonsin till publiceringen. Man måste väl göra något sådant här misstag för att lära sig något nytt om sig själv. Onödigt förstås att man ska behöva göra denna erfarenhet via en människa i utsatt läge. Man ska inte följa alla sina impulser i sin strävan efter att lära sig mer och mer.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

Lite otäckt att skriva blogginlägg numera för det verkar vara något strul med det tekniska här på FS. Det har hänt nu ett par gånger att jag inte har kunnat skapa ett nytt inlägg utan komplikationer. Det som händer är att jag kommer till mitt sist publicerade inlägg hur jag än gör. Sedermera visade det sig att det skapas en kopia av det tidigare inlägget och det är det jag kommer till (tror jag). Jag måste alltså börja med att radera allt innehåll i kopian och det gör man med viss bävan. Tänk om man håller på och raderar innehållet i originalinlägget ändå fast man har kollat allt flera gånger om för att det inte ska bli fel...  Någon annan där ute som har råkat ut för fenomenet?  

 

   

Inlagt 2011-08-09 14:05 | Läst 1398 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gatufoto är alltid hett omdiskuterat. 35 mm är en bra brännvidd för gatufoto, men många finsmakare vill ha kortare. Man får väl pröva sig fram antar jag. Men mer omdiskuterat är förstås motivvalet. Själv sätter jag mig på tvären mot att gatufoto måste vara socialreportage av något slag. Men det är många fotografer som sätter upp sina egna definitioner och har svårt att godkänna andras synsätt. Jag tror det var Rei som menade att man kanske borde tala om vardagsfoto i urban mijö i stället.

De problem med att skriva blogginlägg som du redovisar har jag inte stött på. Men när sådant händer kan man inte utesluta att det är den egna webbläsaren som är orsaken. I synnerhet om det är Internet Explorer. Om det är den man använder är det ett standardråd att pröva med Firefox. Man behöver inte se det som ett bekymmer att ha flera webbläsare installerade samtidigt, de stör inte varandra. Själv har jag fem :-)
Svar från RHelena 2011-08-09 21:43
Har med tiden förstått att gatufoto och några genrer till ska man undvika om man inte vill hamna i ett getingbo... :-)

Är mycket för mångfalden generellt och tycker därför (som en helt vanlig betraktare av bilder och inte som en gatufotograf för det är jag ju inte) att det är berikande med alla typer av gatufotobilder. Typen socialreportage är dock väldigt krävande och avslöjar lätt fotografen och dennes attityder i stället för att fokusera på det denne tror sig visa.

Sista tidningen FOTO hade förresten en artikel om en amerikansk glamourfotograf Norman Jean Roy som nu har publicerat en bok om traffickingoffer i Kambodja. Omslagets rubrik är "Fotografen som betalar tillbaka - Glamour & sexslaveri". Lät ju så där lagom avskräckande smaskigt. Det visar sig att hans bilder om dessa arma slavar är mycket bra förstås, men även mycket respektfulla. Det finns inget i bilderna att hämta för den som vill se något lagom behagligt spännande. Hoppas att boken är lika bra och att verkligheten kring fotografen och hans intentioner är så sanna som beskrivs. Detta handlade ju inte om gatufotografi, men ämnet rör i i samma sfär som vissa typer av gatufotografier.

Nu när du säger webbläsare så slår det mig att mitt problem kan handla om att sitter ju med mobilt bredband tillfälligtvis. Om problemen fortsätter hemma så kollar jag upp någon annan webbläsare. Fem webbläsare? Varför det, för tusan?! Du som inte ens har en mobiltelefon... ;-)
EGW 2011-08-09 22:39
Du behöver inte undvika gatufoto, det räcker med att du undviker att kalla det för gatufoto :-)

Socialreportage är ju i och för sig något värdefullt. Men mitt eget intresse för foto är snarast estetiskt. När det gäller tyngre ämnen föredrar jag avgjort att få dem presenterade i textform. Ska tillfoga att jag är eländigt blödig :-)

Förklaringen till mina fem webbläsare är att jag tills för något år sedan jobbade lite grand yrkesmässigt med att göra webbsajter. Det visade sig att man behövde testa jobbet i olika webbläsare för att vara säker på att det funkade som det skulle överallt. I dag är det i praktiken bara två jag använder, Firefox och Internet Explorer. Med jämna mellanrum snubblar man över en sajt som inte funkar i den ena av dem, men då går den nästan alltid i den andra. Firefox är alltid förstavalet. Bl a för att funktionerna för att blockera annonser är överlägsna i Firefox. Nu är jag i och för sig inte så störd av annonser, utom när de är animerade. Annonser gjorda i Flash tycker jag är oerhört störande, och de är ofta svåra att stänga av (vilket förstås är med flit).
Svar från RHelena 2011-08-09 22:52
Ahaa... Reis terminologi kanske är något att ta efter...

Firefox ska jag lägga på minnet. Har ju hört namnen på ett flertal andra webbläsare, men de flesta är är ju rätt bekväma av sig och nöjer sig med det man har om det inte är något strul. Så även jag.