Vardagsiakttagelser
Histogram anno 1918 - foto en teknisk konstart
Att foto är en väldigt teknisk hobby, konstform eller vad vi nu vill kalla det. Det kan man om inte annat konstatera om man följer bloggar och diskussioner här på fotosidan.
Men tänk att det "alltid" varit så.
För några år sedan lyckades jag komma över tre inbundna band av Svenska Fotografien och Nordisk Tidskrift för Fotografi. Banden innehåller fantastiska bilder producerade med olika tekniker och med silkespapper som skyddar bilderna. Helt underbar läsning och en guldgruva för den som är intresserad av fotografiets historia i Sverige.
Här också väldigt mycket av tekniska beskrivningar, tester av papper och kemikalier och här hittade jag något som jag tror kan jämföras med våra moderna histogram. Fast man fick inte upp dom på en display direkt utan var mer av en test av hur olika plåtar reagerade och registrerade det ljus som träffade dom. Allt för att stödja vår strävan efter den perfekta bilden.
Min reflektion över dessa bilder med 90 år eller mer på nacken är vilken fantastisk känsla dom förmedlar och hur vackra dessa är utan all den moderna teknik vi idag har till hands. En känsla som vi inte är i närheten idag när vi spottar ur oss bilder.
Vi borde nog ta ett steg tillbaka och reflektera över vad som skapar den perfekta bilden - om den nu finns, och inte bara hålla inne avtryckaren och välja den "bästa" av dom bilder som fastnat.
Nedan en bild av W. Truelsen som publicerades i Nordisk Tidskrift För Fotografi, 1917.
Tyvärr klarar inte den moderna kameran att återge denna bilds fantastiska känsla, lyster och stämning. Dessutom är distorsionen rätt kraftig (Canon G9 i makroläge).
Nedan ett exempel på ett textutdrag och en lite modernare kamera. En Brownie med Kodaks kullager slutare, troligen från någonstans runt 1920.
Det gäller att komma först
En stor del av våra liv handlar om att komma först antingen man tävlar i någon idrott eller om man ska fynda på rea. Fascinerande hur mycket energi vi lägger på att ständigt komma först - måste vara ett arv långt tillbaka i tiden.
Under helgen upplevde jag minst två, säkert fler händelser där jag aldrig skulle delta, i det ena fallet troligen för att jag inte skulle klara av det och i det andra för att jag var fullständigt ointresserad.
Dom två händelserna var helt olika och med helt olika deltagare, men dom hade ett gemensamt - det gällde att komma först.
Vad var det nu för händelser - jo i det ena fallet så handlade det om en tävling - Bockstensturen en cykel tävling på som längst 10 mil - puhh säger jag bara. Inte nog med att det är långt - det är skitigt också.
Den andra händelsen var än mer fascinerande - en Loppis. Där stod folk och hängde på ett rep i väntan på att detta skulle sänkas varpå man rusade in och grabbade tag i det föremål man siktat in sig på och som man ansåg vara ett fynd. Mycket var säkert fynd men...
Oavsett om man var med i cykeltävlingen eller om man jagade sitt livs fynd så tror jag att dom som lyckades var väldigt nöjda, oavsett vilken gren man deltog i.
Det är rätt kul att ställa sig vid sidan av och bara iaktta och är man fotointresserad så måste man ju bara fånga det på bild.
Fler cykelbilder från Bockstensturen kan ni se på bildgalleriet.
Naturfoto Halland ställer ut i Vårgårda
Yes - vi fick en plats att ställa ut i Vårgårda.
Vi är en grupp naturfotografer som för snart två år sedan bildade Naturfoto Halland. Vi har ställt ut på Elmia i Jönköping och på Getteröns Naturum och nu kommer vi att ställa ut på Vårgårdas naturfotodagar.
Det ska bli väldigt roligt och jag kan inte låta bli att vara lite stolt, båda att få vara med bland mina kompisar i Naturfoto Halland och att få ställa ut i Naturfotots Mecca.
Ni kan se mer på deras hemsida eller på vår hemsida.
Modell kurs med klös i Götet
Så har man då förkovrat sig ytterligare. Tyckte jag behövde lite inspiration, träffa nya fotokompisar och förhoppningsvis lära mig något nytt. En en-dagars workshop på Scandinavian photo i Mölndal med Johan Hagby som lärare/handledare uppfyllde det mesta av mina förväntningar.
Makeup artisten Aina ordnade sminket, berättade om TFP-sessioner. Ska berätta mer om det senare.
Sara modellade på ett fantastiskt sätt och var lätt att kommunicera med och tog alltid den regi man gav ett steg vidare på ett fantastiskt sätt.
Tur i oturen var att några kursdeltagare inte kom så vi som var där fick mycke fototid med modellen.
Efter fotograferingen gick vi igenom olika tekniker i modellredigering med hjälp av photoshop.
En av mina bilder ser ni här, så snart jag hinner ska jag lägga upp lite fler med ljussättningsbeskrivningar på min blixt-blog.
Ha det - vi hörs snart igen.
Regnet stoppade inte oss fotonördar
Vi - några av Varbergs- och Falkenbergs fotoklubbs medlemmar hade bestämt oss för att plåta i kvällsljus. Motiven skulle vi söka kring fyren vid Morups Tånge.
Vi var nog många som såg framför oss en fantastisk solnedgång med en dramatisk himmel och en tänd fyr. Istället blev det regn och grått - men skam den som ger sig. Vi gav oss iväg och trottsade regnet. En del av oss var rutinerade och hade regnkläder och paraply. Andra hade till och med regnkkläder till kameran i form av plastpåsar och annat.
Kaffet var med och fick hjälpa till med värmen för att inte tala om Folkes fantastiska kanelbullar.
Entusiaster som trotsar regnet.
För egen del fick blixten hjälpa till att skapa lite känsla av solnedgång - den är rätt fantastisk Nikons SB-900 med möjligheten att koncentrera ljuset och få det att slå ganska långt. Resultatet ser du nedan och hur jag gjorde kan du läsa på min blixt-blog.