Rovfåglar till och från Söderåsen

Egentligen är det i ordning från och sedan till Söderåsen, för blogglayouten vände ordningen på bilderna. På väg hem från Söderåsen så fick jag göra ett stopp för jag såg en 15 glador hängande över en åker där någon höll på att plöja.

Bilden nedan är nog mest tur, men jag gillar bakgrunden, den är på 1/250 men ändå skapligt skarp. Jag hade ändrat om kameran till bländarprioritet, tiden räckte fint när jag fotograferade upp mot himlen och med +1 i kompensation, men när de flög längre ner så blev tiden för lång och bilderna för ljusa. Annars har jag börjat använda M och auto ISO när det är mycket flygande, då har man något bättte koll på tid och bländare när man själv styr båda.

Man skulle kunna tro att de flög över marken för att hitta något spännande att äta, men alla 15 flög bara runt i cirklar jag såg ingen som dök ner efter något.

Här blev det också ett stopp, såg denna sitta längs vägen. Visar sig vara ormvråk.

Nu är det före Söderåsen och tidigt på morgonen, jag stannade för att fotografera rådjuret, vid datorn upptäckte jag två till

Ännu ett stopp, jag stannade bilen och då stack vråken, men hann få några bilder. Detta är också en ormvråk

Jo mååånga stopp blir det, tur man inte har bråttom, dessa var väldigt långt bort

Inlagt 2019-10-05 05:26 | Läst 1040 ggr. | Permalink
Är det inte tre rådjur som ligger ner på bilden där du skriver att du hittade två till? Bilderna på gladorna är jättefina, den första i synnerhet med den bakgrunden. Blå himmel fungerar också. Jag tror inte det är en duvhök men någon annan kan säkert uttala sej. Många stopp blev det och stor utdelning.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2019-10-05 15:31
Tackar, där ser man de poppar fram ytterligare någon. Nu börjar man se rådjur bakom varje tuva :). Det ser ut som båda är ormvråkar
Jättefina bilder, Gladan måste vara en av våra vackraste rovfåglar i min mening :)
Jag fotograferar också i manuellt läge med auto iso efter Jans rekommendationer och det har fungerat ypperligt :)
Svar från pdahlen 2019-10-05 16:35
Tackar, jo gladan är fin, kanske lite väl vanlig här nere för att vara exotis :). Falkarna och örnar är fina de också. Du kan titta på svaret till Jan också
15 rådjur på sista bilden, det var inte dåligt. Nog är det fyra rådjur på bilden som Lena påpekar. Under 90 talet var vi på semester i Skåne flera gånger. Vi såg glada många gånger men några bra bilder fick jag aldrig. Mycket fina flygbilder du tagit. När jag började intresserade mig för fåglar var gladan en ganska ovanlig fågel, dessutom en flyttfågel. Övervintrade inte i Sverige. Men så hittade dom någon soptipp där det fanns föda som passade och några glador blev kvar. Sen vet vi ju fortsättningen. Idag finns det gott om denna fina rovfågel. ( hoppas jag minns rätt ). Dom övriga fåglarna vill jag nog ha till ormvråk, samtliga. Höstdräkter kan skilja mycket från vår till höst på alla fåglar och är svår att skilja åt.
Sten
Svar från pdahlen 2019-10-05 16:41
Tackar och tack för en historisk tillbakablick. Jo det verkar vara minst 4 rådjur i den första, de gömmer sig bra när de ligger ner
Fina skarpa bilder här Peter! Trodde du också körde med 'M' tidigare.. Det har jag gjort från 'dag 1'.. För mig är det alltid slutartiden som är prio 1, sedan bländaren som är 'prio 2' och sist kommer ISO som alltid får vara 'auto-ISO' eftersom jag vet att kameran precis som jag vill väljer ett så lågt ISO som är möjligt med de andra inställningarna som jag valt! Sen får man ju 'fippla' mycket med plus eller minus med exponeringskompensationen, men det lär man sig lite vad man oftast använder.. Jag har en 'grundinställning' som jag brukar ha när jag ska fota fåglar/natur och har tele på kameran, och det är 1/500 sek. f/6,3 och har jag TC1,4 II monterat också så väljer jag 1/500 sek. och f/9, och sedan 'auto-ISO' till båda och -0,7 på exponeringskompensationen som ganska ofta får ändras till -1,0 istället.. Finns fåglarna uppe mot en ljus himmel får man ju snabbt ändra dessa inställningar så klart.. Men för mig är det oftast rätt så mörka träd och buskage som bakgrund..

Tror att det är Ormvråkar på dina bilder, både den som du tror är en hök och även den som du tror är en Bivråk.. Håller också med Lena att det finns nog fler Rådjur där..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-10-05 15:57
Tackar, jag kommer mer från naturfoto och har alltid använt A, för att styra skärpedjupet samt ha lite koll på att utnyttja objektivet på bästa sätt. Tiden har jag bara haft koll på. Jag beskär bilderna en hel del så jag vill också ha koll på att ISO inte blir för högt. Min D750 och tidigare D7200 mm har haft enkel ISO så man kunde styra den med tumhjulet, så det gick kanska snabbt att ändra ISO när man såg att tiden var för låg. Detta har fungerat bra tycker jag fram till D500 som har snarlik knappologi som tex D800 att de inte har enkel ISO utan ISO knappen är flyttad upp mot avtrycket och man måste hålla nere den vid reglering. Så för D500 så har jag under sommaren och framåt kört på M och bländare på f/6,3 och tiden rörlig från typ 1/100 upp till 1/3500 beroende på stilla till snabba hökar några meter ifrån mig. AutoISO satte jag till max 1000. Detta har fungerat bra men nu får några veckor sedan så börjar det bli lite mörkare och ISO 1000 var för lite, då ändrade jag tillbaka till A. Men troligen ändrar jag tillbaka till M igen och ökar taket på ISO till iaf 1600 eller 3200? Problemet är att när man följer en rovfågel så är det så mycket annat att tänka på att man inte har full koll på displayen, men visst det är troligen bättre att ha brusiga bilder än suddiga. När jag körde mycket högre tak så upptäckte jag att jag kanske hade 1/3000 på en stillasittande fågel och ISO3200 vilket är ganska onödigt. Satte jag taket på 1000 så var det säkert några bilder som gick i taket men det går bra att ljusa upp dessa i LR. När man kör A så fick något av automatisk tidsreglering då ljusmätaren stack från 1/200 till 1/2000 om man flyttade mot sittande objekt mot flygande, men det är ju inte alltid detta fungerar heller och man måste följa med med kompenseringen.
ehrsa 2019-10-05 18:06
Håller med om "hellre brus än suddig bild".. och jag har inga 'tak' för ISO varken lågt eller högt.. auto-ISO strävar ju alltid efter så lågt ISO som möjligt, precis som jag själv skulle göra.. märker jag att ISO drar iväg mycket så ökar jag bländaröppningen till max i första hand, sist så ökar jag exponeringstiden och hoppas på att någon bild ändå blir skarp..
Hälsn!
Joakim88 2019-10-05 18:46
Något som jag har tänkt på nu när vi går mot mörkare tider är ju att 200-500 objektivet med en största bländare på 5,6 har gett mig väldigt höga iso tal i skogen med d7200. Skulle fotografera en större hackspett igår runt 18:30 tiden mitt i skogen och hade slutartiden på 1/500 för att få hyfsat snabb slutartid då hackspetten "hackade" i trädet den satt i men såg att kameran visade iso 10 000!!! så jag struntade i att fotografera den hehe. Men hur pass stor skillnad är det på en FF Nikon kamera jämfört med D7200? Hade jag kommit på iso 5000då kanske? :)
ehrsa 2019-10-05 21:33
Joakim, tror att Peter har rätt bra koll på detta.. Själv har jag bara haft FF kameror i modern tid.. men det du säger är säkert rimligt gissar jag.. men det där är verkligheten.. nu går vi verkligen mot mörkare tider och får acceptera högre ISO och därmed mer brus.. jag tycker det är helt ok! Det utmanar både bildtagningen och även redigeringen efteråt.. det får inte alltid vara för lätt! :-) Och själv föredrar jag mer brus än en suddig bild.. om det nu inte är just effekten 'suddbilder' man är ute efter!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-10-05 21:51
Man brukar väl säga ungefär ett steg, dvs 1600 motsvarar 3200 på FF. Kanske ger länken nedan något. Nu är väl 1600 ok för fågel på DX och 3200 på FF, kanske hade det varit bättre att testa upp mot10000 för att se skillnader. Det beror också på motiv och hur mycket man beskär. Jag har fotograferat fartyg på sundet på 10000 eller mer med D500 och det är helt ok, men i vissa förhållanden så kan det se skit ut med ISO 800 om man börjar beskära och lätta upp skuggor. Hade du tagit hackspetten som naturbild med en hackspett så hade det säkert blivit helt OK, man kan ju också prova att låta den vara lite mörkare. Men under vintern så går jag mer över till att också ha 200-500 på D750, den har suttit på D500 till nu, men idag tex så fotograferade jag hjortar i Danmark i gryningen och då tog jag bilder även med D750


https://www.fotosidan.se/blogs/peterdahlen/mest-for-nordar-ny-testserie.htm
Håller med, att det är ormvråkar. Bra flyktbilder!
- hawk
Svar från pdahlen 2019-10-05 21:54
Tackar, jo det verkar vara ormvråkar, synd hade varit roligare med en duvhök :)
Så många vackra bilder på gladorna, alldeles särskilt tycker jag om dom med marken eller träden som bakgrund, men hela serien är jättefin. Jag som inte är överens med min AF fattar inte hur du kan fokusera på fåglar långt bort (sparvhöken) med träd alldeles bakom. Hittar du rätt med punktfokus i telet eller klarar objektivet att hitta fåglarna i en större ram? Hälsningar/ Björn T
Svar från pdahlen 2019-10-05 22:06
Tackar. Jag brukar nästan alltid använda en punkt om det är natur bakom, hinner man ta en 5-10 bilder så brukar iaf några sitta rätt även med en punkt. Risken är större att ingen blir bra om jag använder fler punkter tycker jag, att den sätter den i bakgrunden istället. Jag tog ganska många bilder på gladorna som flög runt säkert ett par hundra, många säkert med en punkt men jag har också använt flera punkter särskilt på de med himmel, men det var många med träd i bakgrunden som fick kastas säkert både med en punkt och flera. Med min kamera kan jag ändra från en punkt till flera genom att hålla in en knapp, så jag kan växla i en serie där jag tex tar 5 bilder med en punkt och så håller jag in knappen och får flera punkter AF. Sedan är det alltid kontinuerlig AF när det gäller något i rörelse
Tjusiga bilder på gladorna! Du får gärna skicka någon ur flocken norröver. Trevlig utfärd.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2019-10-09 16:11
Tackar. Hm, skickade jag inte upp några i våras? Med global uppvärmning så har du nog glador där uppe om några år