Gatufoto och varför jag föredrar svartvitt

Ja, det är nog så att gatufoto i mycket blivit synonymt med svartvitt. Och nog kan man fundera en del över varför. För egen del blir väldigt mycket av mina bilder svartvita, oavsett motiv. Det har säkert sin förklaring i att jag tecknar mycket, har tecknat svartvitt blyerts i snart femtio år och det har helt enkelt blivit mina viktigaste uttrycksmedel (fick bevars ett kulturstipendium för några år sedan av den anledningen). Så oavsett vad som hamnar framför kameralinsen så tänker jag även där svartvitt. Sen trivs jag också med möjligheten att skapa lite korn och särskild svärta med de till buds stående medlen. Jag känner mig hemma i det precis som jag känner mig hemmastadd  i torrnål, etsning och andra grafiska tekniker.
Egentligen borde det inte vara ett problem. Var det mer korrekt att ha färgfilm i kameran i stället för svartvitt på den analoga tiden? 

Om ovanstående bild kvalar in som gatufoto låter jag vara osagt. Mitt uppsåt har mera varit att beskriva eller om man vill vara pretentiös, gestalta en miljö som nu råkade vara Manhattan. Jag hade inte som mål att ta bilder utifrån gatufotografernas egen gatufotokontext. Målet var nog att hitta nån slags närvaro (och där slog visst det pretentiösa i taket).

(bild: I krokarna kring Grand Central NY. Det luktar sopor också. Fuji x10.)

Inlagt 2019-01-06 21:15 | Läst 847 ggr. | Permalink
Hej Gunnar Jag förstår din inställning till s / v med din bakgrund och intresse för teckning.
Men jag håller inte med dig om att gatubilden nödvändigtvis MÅSTE vara s/v. Det finns flera av de "gamla" gatafotograferna som bytte till färger som färgfilmer blev bättre och billigare. Bland annat William Eggleston - Constantine Manos - Joel Meyrowitz - Alex Webb - Bruce Davidson. Själv har jag bara nyligen börjat experimentera med s/v i kameratet. Ditt foto här gillas Mycket.
Med många vänliga foto hälsningar från Erik / DK

PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-878-street-photography-must.htm

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1202-push-process-ii.htm#comments
Hej och tack för titten. Nä, jag menar definitivt inte att GF måste vara svartvitt, måste uttryckt mig oklart nånstans. Visst, precis som du skriver, många gick över till färg när färgfilmen blev billigare. tråkigt nog hängde inte reprotekniken med riktigt. Jag har sett några färgbilder från tidigt femtiotal som är återgivna i modern stokastisk teknik och också sett samma bildoriginal i ursprunglig repro och tryck i LIFE. Jag har dessvärre ingen länk till de bilderna. Det är hur som helst en anmärkningsvärd skillnad.
Tack för länkar.
Hej Gunnar! Det där med att gatufoto är synonymt med svartvitt är ordentligt förlegat och inkorrekt enligt min erfarenhet. På gatufotofestivaler och tillhörande tävlingar är färgfoton numera i klar majoritet. Sen finns det ju en grupp klassiska "gatufotografer" som har fotat och fotar i färg; Meyerowitz, Webb, Gruyaert, Harvey och Herzog till exempel.
Mvh
Fredrik
Svar från mombasa 2019-01-07 20:57
Hej Fredrik
Ja visst finns det anledning att hålla med om det. En snabb googling på begreppet gatufoto ger syn för sägen. Mycket GF görs i färg. Men, likväl så ingår det svartvita i ett allmänt consensus. Tyvärr, naturligtvis eftersom såna idéer inte främjar vare sig kreativitet eller nytänkande. Svartvitt eller färg är två olika verktyg i verktygslådan.
Ha det gott