Ibland, när jag är bildredaktör och redigerare...

...låt vara för en ganska liten produktion. En båtklubbstidning med en upplaga om 1000 ex, oftast 32 sidor i A5 format. Utkommer numera tre gånger om året. En grej jag pysslat med i en hel massa år. Ja, tänk vad tiden går.
Ett problem har alltid varit att få in ett hyfsat bildmaterial, såväl tekniskt som berättarmässigt. Tack och lov finns alltid klubbens mästerfotograf, med gediget intresse för båtar och segel om det skulle knipa. Men en grej med att få in lite olika material är att då blir klubbmedlemmarna liter mer aktiva. Att se sina bilder i tryck sporrar lite, lite grann. Är min reflektion.
Numera tas de flesta bilder med mobilkamera och är det nåt problem med det kan man fråga. Och jovisst finns det problem. När ovan nämnda mästerfotograf skickar in sina bildfiler så vet jag att jag kommer att göra tre operationer. 1. Kolla histogrammet ( det är alltid bra). 2. Ställa in storleken. 3. Byta färgrymd till cmyk. Men med mobilbilderna blir det en del mer pyssel. Men mobiler är väl bra? Jodå, men ett bekymmer är ofta det mindre dynamiska omfånget. Det är inte alla dagar det fotograferas i gott ljus. För om nu bilder ska gå till fyrfärgstryck på bestruket papper behövs det lite mera av den varan. Dynamiskt omfång alltså. Ett annat litet bekymmer är mobilernas digitala zoom.

(Inte mobilbild. foto: Björn Hedin)

Men fördelen med mobilbilder är att fler blir engagerade. Alla bilder är väl inte på topp i komposition och annat. Avsaknad av snapshots, kort skärpedjup och lite annat bildmässigt som komposition och dylikt får man ha ha överseende med att det fattas. Men oftast ska bilderna dokumentera något, glada människor till exempel. Som gjort något duktigt. Och det är vackert så.
En inte oviktig sak i såna här bilder är att om det finns identifierbara människor med i bild ska namnen alltid finnas med. Alla bilder i en publikation ska kunna ha en bildtext. Och tänk vad glad man blir när det ligger en bildtext med namn och allt i Exif-filen. Det gör det ytterligt sällan i mobilbilder.
En annan bra grej med mobilen är att fotograferna skickar bilden direkt till mig från kameran. Inga omvägar över obskyra gratisprogram, inga inklistrade bilder i word-dokument och så vidare. Min enda order är, skicka bilden i verklig storlek! Sen är jag nöjd.

Sen kan man naturligtvis tycka att klubbtidningar i papper gott kan ersättas av sidor på sociala medier, hemsidor med mera. Men så icke. Medlemmarna vill ha pappret i brevlådan. Den fungerar uppenbarligen som ett slags kitt i segelklubbens liv. Så det är bara att köra på. (Den här gången ska årsberättelsen med. Mycket tabeller och annat pyssel. Bilder är roligare.)

(Julikväll nån gång i förra tjugotalets början. Inte mobilbild. fotograf okänd. Det är bra att ha en arkivarie i klubben.)

Inlagt 2020-02-02 19:07 | Läst 2155 ggr. | Permalink
Schysst jobbat! Ett kitt som håller ihop klubben.

Och Sverige skulle vara mycket fattigare utan alla dessa klubbar med alla möjliga intressen.

Intressant text! En fråga. Varför CMYK? Skickar du färdiga tryckoriginal?

(Jag får emellanåt någon bild publicerad i månads- eller dagspress. Skickar i jpg och 7-8 MB per bild. Numera ibland lite tyngre fil, med Dropbox funkar det. Jag brukar ljusa upp en aning för att bilden inte ska gro igen och bli mörkare i tryck.)
Svar från mombasa 2020-02-03 09:07
Hej
Jo jag skickar färdiga tryckoriginal. Alltså bild och text i monterade sidor. Därav cmyk. En del tryckerier tillhandahåller numera pdf-profiler som cmykar bilderna direkt så man lägger in bilderna i rgb. Något som naturligtvis sparar en hel del tid. Det tryckeri vi anlitar sedan tidernas begynnelse gör inte det, därför blir det lite mer pyssel. Å andra sidan är vårt samarbete så bra att det sällan uppstår problem. den ena handen vet vad den andra handen vill ha.
Om jag skickar en bild till tidning, vilket händer nån gång då och då är det däremot jpg och rgb som gäller.
/Gunnar S
Häftiga bilder. Och ibland är bilden det viktigaste, dvs budskapet i bilden, även om kvaliteten inte är på topp med vanliga fotokriterier.
Och intressant att man vill ha en fysisk produkt att hålla i handen och se på! Nånting jag funderat på!
//GöranR
Svar från mombasa 2020-02-03 09:10
Hej. Ja, Björn är en duktig fotograf och jag har hans förtroende att beskära bilderna en del om det behövs. Men som sagt, igenkännandet och delaktigheten i bilder och uttryck är inte oviktig. Så det där med mobilbilder har flera sidor.
/Gunnar S
Bra bild av Björn Hedin. Låter lite gammaldags att behöva skicka CMYK:ade bilder. De flesta tryckerier tar emot pdf:er i RGB.
Svar från mombasa 2020-02-03 18:56
Hej. Ja Björn är en duktig fotograf och seglare dessutom så han vet vad han pysslar med. I det här fallet jobbar jag mot ett litet tryckeri, så litet att det numera inte trycker offset utan med printer. Får se hur länge han orkar trycka. I andra sammanhang arbetar jag mot ett annat tryckeri och där är det rgb som gäller. Dock, ska man veta, det är säkrast att kolla bilderna i korrekturläge med deras profil i alla fall. Speciellt när man inte har mästerfotografens bilder:-).
ha det gott på nya jobbet!
/ Gunnar S