Att spegla det jag gillar.

Steglitser i min närhet..

I den ständigt pågående serien 'bilder från mitt närområde'.. så kommer det här ett nytt litet avsnitt som visar Steglitser fotade nu i december, i mestadels mulet väder men ändå i varierade grader av grå himmel.. Och närområdet är Tantolunden i Stockholm. Här fotat med Z50 + 200-500 mm. som då blir 300-750 mm.

Oftast har jag sett dom sittandes just i det här trädet, som jag är osäker på vad det är.. det ser ju ut lite som Lönnens fröer, men ändå inte.. tycker det är för mycket fröer i en klump för att vara en vanlig Lönn..

Tack för mig!

Inlagt 2019-12-11 23:25 | Läst 1262 ggr. | Permalink
Riktigt snygga bilder på Steglitsen..Fantastisk färgteckning dom har när man får se dom så nära....men jag tycker heller inte det ser ut som Lönnfrön.Dom är väl mer
formade som en dubbelvinge ??
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-12 10:57
Hej! Steglitserna sticker verkligen ut rent färgmässigt! Tidigare i höstas så hade dom inte riktigt dom här färgerna, men nu har dom fått sin fina 'praktdräkt', alla individer jag ser nu är så här fina! Det röda runt ansiktet känns lite speciellt, det liksom skimrar/blänker på ett metalliskt sätt när ljuset är 'rätt'.. man kan ju tycka att det borde vara en nackdel att ha den här praktfulla teckningen, det borde vara en nackdel gentemot predatorer eftersom dom syns så bra.. eller så kanske det röda ansiktet skrämmer bort fiender..? Aaa.. bra där angående Lönnfrön, dom har väl som en 'dubbelvinge' precis som du säger! Lite som en rockgalge.. får forska vidare på detta.. Just de här fröna har jag sett även Domherre och Stenknäck knapra på.. men det händer bara nån enstaka gång per år.. Steglitsen kan vara där ganska ofta när den väl har hittat dit! Tack! Gunte.
Hälsn!
Vacker fågel och bilder. Du har ju en del av dessa vackra fåglar, annars så tycker jag att steglits, nötskrika, skäggmes, stjärtmes, kungsfiskare, kungsfågel, sidensvans mm, håller sig ofta gömda eller iaf i min närhet men jag har gått om kajor och kråkor mm. Förra året så satte jag ut fågelmatning på kolonin (en gång blev det), när vi kom dit på morgonen så såg det ut som en film från Hitchcock, hela tomten och huset var fullt av kajor, kråkor och skator, de var i hundratals, inte en enda liten pippi syntes
Svar från ehrsa 2019-12-12 11:10
He he, ja det kan nog vara tufft med fågelmatningar ibland! Och just kråkfåglar har ju en vana att komma i flock.. och rensa rent! Annars så är det ju oftast så att 'fåglar drar fåglar'! Det är väldigt tydligt här i Tantolunden! Där det finns 'aktiva' fågelmatningar bland kolonistugorna här, så är det ofta just där i närheten som jag fotat Gärdsmyg, Rödhake, Nötskrika och andra fåglar! Gärdsmyg och Rödhake har jag aldrig sett äta från en matning här i mitt närområde, men dom finns gärna i närheten där alla andra fåglar finns.. det finns antagligen en slags 'trygghet' i det.. Tror även att fåglar gillar att det händer lite runt omkring dom, det får inte bara vara stiltje i omgivningen.. det blir tråkigt.. Och där det finns småfåglar dit kommer också Sparvhöken med viss regelbundenhet.. det ser jag ju också då och då! Den enda fågel som jag aldrig någonsin ser vid en fågelmatning är just Steglits! Det har aldrig hänt här.. ändå ser jag bilder ibland där Steglitser finns på en fågelmatning, oftast på 'Artportalen'. Men Steglitser avslöjar sig alltid för att dom inte kan sitta tysta.. det kommer med jämna mellanrum små lockläten från dom, även när dom flyger och bara är en liten prick mot himlen så hörs deras läte.. och man vet att det då är en Steglits! Jag brukar nästan alltid höra dom innan jag ser dom.. Tack! Peter.
Hälsn!
Väldigt fina närbilder på dessa vackra fåglar. Kul när den sitter och håller den stora frökapseln med foten och har fröet i näbben. Mycket påpassligt fångat.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-12-12 11:27
Hej! Steglitser är 'trevliga' när dom sitter och äter så här! Dom är alltid väldigt lugna och sitter alltid rätt så stilla, och det brukar vara gott om tid att få fokus och prova olika exponeringar.. dom sitter där och mumsar på sina frön.. den satt säkert nån minut med det här fröet innan den knipsade av ett nytt frö.. Lite som Domherrar också gör, dom hoppar sällan runt och far omkring, hittar dom nått ätbart så sitter dom också still och mumsar.. Just i det här trädet där Steglitserna sitter så brukar jag också kunna se Domherrar, när dom väl har hittat hit.. men än har jag inte sett några här.. Tack! Lena.
Hälsn!
Gillar (också) den här serien. Att se fågeln i så många vinklar och färger - i nån bild syns knappt det röda - är både roligt och informativt. På en del bilder tycker jag den ser lite arg ut, på andra grubblande, men då läser jag säkert in mina mänskliga tolkningar. Man tackar!
Svar från ehrsa 2019-12-12 11:59
Hej! Brukar också se 'onda ögat' hos dom ibland.. men det är nog som du säger, man läser in.. eller så stämmer det? :-) Det röda i ansiktet är väldigt speciellt, det har ett 'metalliskt' skimmer över sig och ser nästan självlysande ut i vissa vinklar, medans det knappt syns i andra vinklar.. Jag tror personligen att det har en nyans/egenskap som reflekterar UV-ljus på ett speciellt sätt! Lite som man har upptäckt med Blåmesars hjässa, vi ser bara att den är fint blå där, men tittar man via en 'UV-kamera' så ser man att den blåa färgen på hjässan lyser extra starkt och mycket! Troligen något som bara andra Blåmesar ser.. och har nog nått slags signalvärde.. Kan höras om här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=6878596 Tack! Måns.
Hälsn!
Måns H 2019-12-12 19:09
Färgerna skapas ju inte med pigment utan genom interferens i fjädrarna. Så att kulörerna ser olika ut i olika vinklar kan ha med det att göra.

Och himmelsljuset skiftar också en hel del. Jag har ett par grå vantar som blev glimrande blå häromdan då det var molnfritt och troligen mycket kortvågig strålning åt UV-hållet. Då jag tittade genom mina glasögon blev dom grå igen.
Svar från ehrsa 2019-12-12 20:25
Oj, vad spännande! Tack för all info om detta! Naturen är fantastisk..
Hälsn!
Kan byta 15 Gråsparvar mot en Steglits ? porto enl. överenskommelse ;))
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-12 12:33
He he, ska inleda en förhandling med dom.. dom är lite speciella, stadsbor du vet.. ortstrogna Södermalmare dessutom, hua.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej! Fina bilder på en liten fotogenique liten fågel. Steglitsan är en på min tioitopp-lista över fåglar att bli glad över. Och här sitter den i en ask. Alltså trädet ask.
/ Gunnar S
Svar från ehrsa 2019-12-12 12:41
Toppen, tack för asken! Brukar ibland även se Domherrar äta dessa fröer när dom väl har hittat hit.. men jag har inte sett några Domherrar här än.. Även Stenknäck har jag sett bland dessa fröer.. Steglitser är både vackra och trevliga, dom 'småsjunger' mest hela tiden, även när dom flyger så hör man dom med sina speciella lockläten.. Ett ständigt 'småpladdrande' känns det som.. Kan även bjuda på fullständig vårsång den här årstiden även fast det är helmulet! Den sista individen här sjöng strofer av sin vårsång, men inte den fullständiga sången.. Men tillräckligt för att man ska bli lite varm i hjärtat.. Tack! Gunnar.
Hälsn!
Fina bilder igen från ditt närområde! Näst sista bilden blev lite rolig. Lite av en trädkramare tror jag :)

MvH
Johnny
Måns H 2019-12-12 11:54
Trädkramare, kanske det. Jag gissar att fågeln kliar sig mot kvisten - den är renskrapad från bark just där.
Svar från ehrsa 2019-12-12 12:45
Hej! Johnny och Måns, tror säkert att dom också är 'trädkramare', men just här så gjorde den ren näbben på båda sidor mot grenen.. Jag la in en till bild som visar det hela.. den bilden kom först inte med för att den blev lite suddig på huvudet.. :-) Tack! Båda.
Hälsn!
Vilka fina bilder på steglisten du måste ha en väldigt bra kamera! ;)

Nä skämt åsido de här blev riktigt bra foton :) kul att man här få se den vackra fågeldräkten som de ändå har.
Nu ligger nästan dina ff kameror å samlar damm skulle jag tro :)
Svar från ehrsa 2019-12-12 12:58
Hej! Ja, kameran fixar det mesta så är det ju! Tänk själv om jag skulle ha stått och målat dessa bilder.. hua! :-) Nu har Steglitserna fått sina 'praktdräkter', tidigare i höstas hade dom inte alls de här klara färgerna! Nu lyser dom nästan! Mina FF-kameror har gått in i vinterdvala.. Det jag undersöker nu med Z50 är hur den är på flygande fåglar, mest mot en himmel då.. Känns som den har lite svårt att hitta fokus ibland, håller på att prova med en fokuspunkt och även fler punkter, men har egentligen inget omdöme om det hela än.. Eftersom det både med mitt 80-400 mm. och mitt 200-500 mm. oftast ger mig längre brännvidder med Z50 än med mina FF-kameror så blir det med automatik svårare för en kamera att 'hitta' en flygande fågel och få fokus rätt.. jag har dessutom ibland lite svårt att hålla kvar en fågel i sökaren.. eftersom bildvinkeln blir mindre.. Och visst är det bekvämare att promenera med Z50 + 80-400 mm. än en FF-kamera + 200-500 mm... ändå så når jag 600 mm. med den första kombinationen ! Och viktskillnaden är högst påtaglig! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-12-12 13:09
Det där visste inte jag att dräkten blev mer färggrann vid vintern så tack för den infon :)

Ang flygande fåglar hur fungerar adaptern mellan objektiv och kamera? Är det lika snabb respons som när du har, säg 200-500 på ditt FF hus. Visst brännvidden spelar ju in också pga aps-c mot ff...
Nu vet jag inte hur snabb autofokusen är på just den kameran men jag tror överlag att din dslr kommer att vara snabbare än z50 ;)
Men det ska bli intressant att se framöver :))
Svar från ehrsa 2019-12-12 13:41
Så här såg Steglitserna ut i oktober, men jag vet inte om dessa är 'årets ungar' eller om det även är äldre fåglar som håller på att 'rugga' sina fjädrar, och sen får sin vackra fjäderdräkt som dom har nu? https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/sett-och-fotat-i-naromradet-nu.htm

Jag upplever ingen försämring alls med adaptern vad gäller hur snabbt fokus jobbar med dom olika objektiven, jämfört med FF-kamerorna, men eftersom brännvidden blir x1,5 med Z50 och man ofta zoomar in så mycket det går, vilket då blir 600 mm. med mitt 80-400 mm. och 750 mm. med mitt 200-500 mm. zoom så blir det lite svårare att hitta fokus.. det finns väl nån slags automatik i detta! Men även för mig blir det svårare att hålla kvar en flygande fågel i sökaren ju längre brännvidd jag har, det är väldigt lätt att tappa en fågel vid serietagning om man har 600 mm. brännvidd istället för 400 mm. som objektivet egentligen är.. eller att ha 750 mm. brännvidd istället för de 500 mm. som objektivet egentligen är.. tror man får använda funktionen att begränsa avståndet som fokus jobbar med på objektivet, det finns ju en knapp för det på båda mina telezoomar. Om jag fotar flygande fåglar på håll så är det ju dumt att kameran jobbar med att hitta fokus i närområdet.. det tar mycket 'fokuseringstid'! Och jag tror mig veta att känslan att Z50 ibland har lite svårt att hitta fokus på flygande fågel är för att jag nu har längre brännvidder (x1,5) än tidigare! Men objektivens fokus känns som dom jobbar lika snabbt som FF-kamerorna! Adaptern FTZ förändrar ingenting.
Hälsn!
Joakim88 2019-12-12 15:20
Hej igen det är ju bara bra att adaptern inte förändrar något. Min tidigare adapter Laea4 från A-mount objektiv till E-mount objektiv var fruktansvärt seg så för dig är det ju bara ett plus där :)
Jo men så är det, själv så har jag alltid mitt 200-500 inställt så att fokusen inte går tillbaka till närgränsen om man säger så på d7200. Har köpt mig en Sony A7iii för någon vecka sedan så skall bli kul att testa den framöver med något objektiv hur den är mot djur :)
Svar från ehrsa 2019-12-12 15:40
Ja, fördelen med adaptern för mig är ju att jag kan använda alla mina tidigare Nikon F-objektiv fullt ut, och att den inte 'segar ner' fokuseringen, och jag lär mig nu att jag också kanske får 'begränsa' fokuseringen, det är ju helt onödigt att objektivet måste jaga hela vägen.. Enda nackdelarna med adaptern är väl att den behövs.. och att den flyttar fram alla objektiv 2 cm.. det gör att även mina minsta och lättaste fasta F-objektiv får det lilla och lätta kamerahuset att tippa neråt när kameran hänger fram på bröstet, så som jag brukar ha när jag fotar 'folk på stan'.. adaptern + ett objektiv blir lite längre och därmed blir det som en liten 'hävarm'.. Men jag har ju mitt Z DX 16-50 mm. zoom, och det fungera bra i såna sammanhang och väger nästan ingenting! Men jag skulle gärna ha en fast vidvinkel med högre ljusstyrka än de f/3,5 som den zoomen har, jag gillar det korta skärpedjupet som en större bländaröppning ger.. Man får vänta och se vad som kommer framöver i Nikons produktlinjer när det gäller Z DX objektiv.. själv har jag ingen aning!
Hälsn!
Hej Janne fint som vanligt i din ägen trädgård.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-12-12 22:16
Hej! Ja, dom är som smycken dessa Steglitser! Dom känns inte riktigt som Svenska fåglar.. Tantolunden bjuder verkligen på mycket om man är lite uppmärksam, och även lyssnar! Ingen av dessa bilder hade jag kunnat ta om jag inte först hade hört dom.. Som tur är så har dom väldigt svårt att vara tysta! Tack! Bengt. Ha det så bra!
Hälsn!
Du har väldigt fina bilder på steglitsen. Nya och en hel del i arkivet vad jag förstår. Jag har lite fågelmat på baksidan men vill inte satsa så stort eftersom jag har katter. Faktiskt var det några steglitser framme härom dagen. Idag även två stenknäckar. Det var flera år sedan sist. Dom där askfröna stryker jag i varje dag när jag går ut med hunden. Dom hänger ner över stigen jag går på.
Sten
Svar från ehrsa 2019-12-12 22:38
Hej! Vad intressant1 Här har jag aldrig sett några Steglitser på en fågelmatning, trots att det finns säkert 5 'aktiva' matningar här, lite utspritt.. inte heller en Stenknäck.. men däremot har jag sett båda dom fågelarterna sitta och mumsa på Askens fröer, även Domherre har jag sett sitta där under vintern. Men jag ser dom aldrig vid dom här fröerna tidigare under hösten.. kanske det är nu och framöver som fröerna har mognat/torkat som gör att dom fungerar för dessa fåglar..? Men det är bara mina egna funderingar.. Du får hålla utkik på Askens klasar med fröer, där kan det kanske sitta något spännande.. Tack för info Sten!
Hälsn!
Väldigt snygga bilder och steglitsen är ju en snajdare med eleganta utsmyckningar! Kan förstå att du är nöjd med nyförvärvet, så här i bloggen ser jag ingen försämring mot dina fullformatare även om jag tror du sagt att det finns en liten skillnad. Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-12-14 12:01
Hej! Steglitsen är en fin fågel att ha tillgång till som 'motiv', men även att bara titta och lyssna på! Dom är nästan aldrig tysta, de har ständiga små lockrop som gör att dom avslöjar sig.. det är så jag oftast hittar dom! Den här årstiden så kan dom ibland sitta och 'vårsjunga' helt ohämmat.. även om det är helmulet och solen har försvunnit ner under horisonten.. men det är ju likadant med Koltrast och Rödhakar, dom sjunger även nu om dom har lust.. och följer inte vanliga regelverket! Det gillar man!

Ja, kameran fungerar bra, och inte sämre rent tekniskt än mina FF-kameror, men den elektroniska sökaren är inte lika 'enkel' att titta i som det är att titta i en 'analog' sökare på en 'spegelreflex', den elektroniska är lite rörigare men ändå inte så rörig så att det är ett problem tycker jag. När jag har kameran med ett tele så använder jag ofta kameran som en kikare, man spanar helt enkelt genom kameran, och då måste jag med Z50 trycka igång den, för att få en bild i sökaren att spana med.. Har jag en analog sökare är det bara att titta i sökaren, bilden finns ju där hela tiden! Sen har jag inte riktigt hunnit testa hur fokus är på flygande fågel jämfört med mina FF-kameror, jag har bara noterat att jag själv lätt tappar en fågel som jag har i sökaren på Z50, men min egen förklaring på det är att jag generellt har längre brännvidder nu med Z50 (x1,5 i brännvidder jämfört med FF-kamerorna), det gör ju att bildvinkeln minskar, och det minsta jag darrar/rör mig, så tappar jag fågeln ur sökaren.. inget konstigt egentligen, och har inte med kameran att göra! Sen kan jag märka att det är inte lika stor 'kraft/dynamik' i RAW-filerna från Z50 än de RAW-filer jag får från FF-kamerorna, men det är bara en subjektiv känsla jag har när jag drar i reglagen i Lightroom! Känslan är att jag kan dra lite mer i reglagen innan det händer något i RAW-filerna från Z50, Från FF-kamerorna får jag vara lite försiktigare, det händer mer med färgerna och ljus och mörker när jag drar i reglagen med RAW-filerna för FF-kamerorna. Jag tänker så här att eftersom det dynamiska omfånget är större på större sensorer, så gäller det också varje enskild färg och nyans, som då ger lite mer 'kraft/färg' när jag drar i reglagen för FF-kamerornas RAW-filer.. men som sagt det är helt enkelt en egen teori om den 'känslan'! Och det är inte heller något problem, RAW-filerna räcker till med råge för mina behov! Tycker dessutom att Z50 och dess RAW-filer fungerar riktigt bra när jag har ordentligt höga ISO jämfört med hur mina FF-kameror klarar höga ISO, trots att den har en mindre sensor.. Jag kan ju få användbara bilder även uppåt 20 000 ISO och däröver, har jag kunnat visa i tidigare bloggar.. så höga ISO har jag knappt ens på FF-kamerorna! Och högsta ISO på FF-kamerorna brukar ge bedrövliga bilder, som knappt går att redigera ens.. Största 'vinsten' för mig med Z50 är x1,5 i brännvidd med alla mina tidigare Nikon objektiv, och att den är så liten och lätt, och inte drar mycket ström heller, fotade drygt 1100 bilder en gång och batteriet var inte ens nere på 1/4 del, den har en hel del ny teknik dessutom, med vinklingsbar skärm och går även att rikta framåt under kameran, då vänds bilden automatisk så att den visas rätt när man tittar på skärmen och man själv är motivet (selfie), dessutom finns en blixt, det har inte ens de större Z modellerna! Och Wifi, Bluetooth och annat.. Tack! Björn.
Hälsn!