Att spegla det jag gillar.

Sett i lunden..

Ja, det är ju mitt närområde Tantolunden i Stockholm som då menas.. Det hade utlovats en hel del sol idag, men redan vid lunchtid drog det ihop sig och det blev bara mulet.. Vilket den här årstiden innebär extra dåligt med ljus! Men ut måste man ju! Hittade inte så mycket nytt, men fick ändå njuta av ett par fina arter där den ena har varit väldigt stabil under ett par månader, den andra arten bjöd på lite 'vårsång'.. det tackar man ju inte nej till! Men dom är lite knäppa ibland, ett 'sångbeteende' som även Koltrasten ibland visar upp.. har även hört den ett par gånger med sin vårsång..

'Stammisen'..

Och här är sångaren för dagen..

Och här är Rödhake nummer två, det är ju trevligt!

Tack för mig!

Inlagt 2017-12-08 20:14 | Läst 714 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Herlige fuglebilleder allesammen. Især de 5 første - gillas mycket.
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2017-12-08 23:34
Hej! Tack! Erik. Man blir glad av dessa 'små' naturupplevelser, de betyder mycket den här mörka årstiden när dagarna är så korta! Och nu är det bara två veckor kvar så vänder det, och dagarna börjar bli längre.. :-)
Hilsen!
Du hade god jakt. Rödhaken är en favorit, smälter direkt när jag ser en rödhake, oemotståndlig. Du måste ha väldigt liten fokusprick i kameran när du tar steglitsbilderna, annars får man inte så fin skärpa. Det där kan vara knepigt med fokusinställningar när man går på förutsättningslös promenad och inte vet vad som dyker upp, för någon tid på sig att göra om inställningar, det får man inte många gånger.
Svar från ehrsa 2017-12-10 21:20
Hej! Trots att det mulnade på lite väl tidigt så blev fågelbilderna riktigt bra! Steglitsen med den ljusa/mulna himlen i bakgrunden gjorde sig väldigt fint! Himlen flyter ihop så fint med det ljusa som omger bilderna här på bloggen Känns som bilden blir 'gränslös' och utan kanter på något sätt!

Jag använder mig oftast av bara en fokuspunkt när jag fotar fåglar i terrängen, den aktiveras som vanligt när man trycker ner avtryckaren till hälften, och har den hittat fokus så ser jag oftast det redan i sökaren, men det kan vara svårt om ljuset är dåligt.. Och sedan så tror jag mig ha läst att kameran också tar med sig en minnesbild på det den fokuserat och behåller fokus på just det motivet så länge som jag inte släpper upp avtryckaren.. då måste den fokusera om och skapa en ny 'minnesbild' av motivet att följa! Det här gör att den ofta behåller fokus på motivet och inte på någon gren eller annat som råkar komma ivägen framför.. Kanske man kan säga att kameran skapar en 'algoritm' på det som ska vara skarpt, och struntar i annat.. om man inte släpper upp sökaren, då tappar den allt.. och man måste börja om.. Jag tänker att den kanske gör ungefär som när man väljer 'ansiktsigenkännande' fokusering (om det heter så) där kameran behåller fokus på just ansikten.. det är väl också en algoritm.. Istället så skapar kameran en 'algoritm' när jag fokuserat på ett motiv, och fortsätter att hålla ner avtryckaren, även om ingen bild tas så behålls fokuseringen på motivet. Ja, egentligen är jag inte säker på detta, men kanske en del stämmer i alla fall.. :-) Tack! Stefan.
Hälsn!
Vibybo 2017-12-10 21:52
Så är det tror jag också. Lade märke till en sak när jag hade min Canon 7DII och tog småfågelbilder på sommaren - tänk att du ser in i en trädkrona med i stort sett endast gröna löv, alla lika. Någonstans i detta sitter en fågel med storlek och form som ett löv. När jag då hade min "självletande" autofokus aktiv, den som kan täcka hela sökarbilden, och den lilla pricken kan jaga över hela, då letade den lilla sökarpricken själv upp fågeln och låste på den, förutsatt att fågeln hade en avvikande färg, t.ex. med mycket rött eller blått. Blev väldigt imponerad när det skedde. Såg förresten i dag under ett av mina äppelträd 11 koltrastar på en gång i fallfrukten, och 3 fasanhönor gick och sprätte just utanför sovrumsfönstret.
Svar från ehrsa 2017-12-10 22:29
Låter som vi tänker rätt lika angående det här med fokus! Vet att jag fotade en ung Duvhök en gång där den tog till vingarna och flög bort från mig, ändå så behöll kameran fågeln skarp trots att den passerade bakom ett buskage med en massa grenar.. medans grenarna var ur fokus! Bilden blev riktigt bra trots suddiga grenar som delvis skymde.. det gjorde ingenting! Fantastiskt tycker jag! Sen missar fokus ibland ändå, men det kan också bero på att jag omärkligt har släppt upp avtryckaren.. då måste kameran börja om och skapa en ny 'algoritm' på det jag vill ha skarpt.. Trevligt med alla fåglar du har! Äpplen är rena godiset för många arter nu, även om dom ser oätliga ut för oss människor..
Hälsn!
Det var fina bilder på dina favoriter Steglitserna och en ny sångare Rödhaken.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-12-09 21:10
Hej! Stig. Tack så mycket! Visst är dom fina dessa Steglitser, det är svårt att tröttna på att fota dom.. Dom visar sig ofta fint här under en period på hösten, men efter det kan dom vara lite 'blygare' har jag märkt genom åren.. Rödhakarna är också fina, och det är lite extra roligt när dom sjunger lite vårsång denna årstid.. men lätet är inte riktigt så starkt som det brukar vara under tidiga våren, men jag har varit med om detta några gånger tidigare..
Hälsn!
Fantastiskt fina bilder! De två första på steglitserna är något alldeles extra. Du har lyckats perfekt med bakgrunden där!
Ha en bra helg!
Bjarne
Svar från ehrsa 2017-12-09 21:14
Hej Tack! Bjarne. Håller med dig om de två första bilderna! Egentligen är det samma bild, beskuren på två olika sätt.. Den vita, fast egentligen gråa himlen som bakgrund blev väldigt vackert ihop med dessa färggranna fåglar! Det blev bättre än förväntat kan jag nog säga.. Ha en bra söndag Bjarne, själv så jobbar jag.. :-/
Hälsn!
En fin kollektion . Både steglitser och rödhake är fåglar man blir glad av att se. Rödhaken är oerhört näpen och piggar verkligen upp. Den är betydligt vanligare än man tror men vi ser den ändå inte särskilt ofta.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-12-09 21:26
Hej! Lena. Kan bara hålla med, det känns alltid bra när man får se dessa fåglar! Steglitserna för att dom är så vackra och Rödhaken för att den också är vacker, men också lite busig och 'svår' på något sätt.. det är svårt att hänga med i deras snabba förflyttningar..

Mötet med de två Steglitserna här var lite roligt eftersom jag först inte såg några bland Tistlarna igår.. Men när jag stod vid dom här Tistlarna så kom jag i samspråk med en man som har en av kolonilotterna här i Tanto, han undrade om jag fotar fåglar med tanke på kameran jag har.. och jag berättade att just på såna här Tistlar kan man se Steglitser ofta under flera veckor nu på hösten. Han var inte så bra på fåglar men ska köpa nån fågelbok framöver.. jag berättade hur vacker Steglitserna är, och just då så kom de här två individerna som ses i bilderna ovan.. :-) Som på beställning! Kunde även visa honom närbilder på dom från kamerans display.. Kul! Tack! Lena.
Hälsn!
Den är så vacker steglitsen och din bild nr två är ju extra fin på den, fast min favorit bland fåglar är den lilka smäckra rödhaken.
Just nu är det så tyst i vår trädgård, gissar att fåglarna är lite sura för att vi varit borta och ingen fyllt på maten. Nu verkar de tycka att jag kan behålla den jag fyllde på. De är känsliga av sig.
Svar från ehrsa 2017-12-09 21:32
Hej! Steglitser är fantastiska, som 'fågelfotograf' tröttnar man nog aldrig på att fota dom! Rödhaken är också en fantastisk fågel, den ser så busig ut! Den är rätt svår att fota, den sitter sällan still mer än ett par sekunder.. men ibland räcker det! Det kändes också märkligt att höra dess vårsång den här årstiden, men jag vet också att det är inte helt ovanligt, jag har hört detta tidigare! Men sången är svagare än den är på våren. Du får ha en 'jättestor' fågelmatare uppsatt, så att dom klarar ett par veckors bortovaro.. :-) Tack! Margareta.
Hälsn!