Att spegla det jag gillar.

Undrar vad klockan är på Månen..

Tiden går olika fort uppe i rymden jämfört med här på jorden.. vet ni det? Redan Einstein kunde förutsäga detta.. det är imponerande! Går att läsa om här! Tiden går långsammare nära en tung 'himlakropp', och Jorden är mycket tyngre än Månen.. hur mycket väger man på månen, och även på våra andra himlakroppar går att kolla här! Bara att fylla i din vikt där.. 'Vårat' GPS system har ju många satelliter som positionerar oss ofta och väldigt exakt när vi förflyttar oss här på Jorden, men det fungerar bara om satelliternas klockor går exakt lika jämfört med klockorna här på Jorden.. och där ute i rymden så går också klockorna lite snabbare eftersom dom är en bit från Jorden, och måste därför med jämna mellanrum justeras.. och det gör man från en 'central' i USA.. Fotat från min balkong med 200-500 mm. och ibland även med ett TC 1,4 II.

Så om jag nu har förstått allting rätt (?) så går tiden snabbare på månen.. här illustrerat av kyrkklockorna på Högalidskyrkan en mörk kväll när månen råkade passera straxt intill den 21/1 2019 och tiden tycks ha varit c:a 17:35.. och bilderna är inte manipulerade, bara redigerade..

Tiden här vid klockan går alltså långsammare..

Och här på månen går den snabbare..

   

Har nån några frågor så fråga inte mig..    Tack för mig!

Inlagt 2019-05-11 22:38 | Läst 1668 ggr. | Permalink
Lite djupare kvällsanalys idag ja..det enda jag kan konstatera om tid är att klockan går väääldigt sakta mellan 16.00-18.00 på vardagarna när det är dags för matlådan på jobbet..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-05-11 23:16
He he, ja det där är ju ett märkligt och känt fenomen.. och när man har ledigt så går tiden väldigt fort.. det sa Einstein inget om.. För övrigt så går tiden numera fort hela tiden.. visst ja, jag är ju ledig hela tiden.. måste vara därför! Tack! Gunte.
Hälsn!
Det var roliga och kul bilder med måne och kyrkklocka! Det är intressant det är med tidens relativitet. Något man kan tänka mycket på!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-05-12 10:42
Hej! Ja, visst är det intressant det här med tiden.. och facit finns ju i att 'man' manuellt (nåja) med jämna mellanrum måste gå in och justera klockorna i satelliterna något lite eftersom dom börjar gå fel jämfört med klockorna här på jorden, som då gör att GPS:erna börjar visa mer och mer fel.. Och då är det ändå 'atomklockor' som styr det hela.. klockor som inte ens går fel en sekund på flera hundra tusen år.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Snygga bilder av både månen och kanske det är Högalidskyrkans klocka, det var också intressant att ta del av Einsteins teori om tid men jag nöjer mig nog med att veta vad klockan är i Lindesberg. En som i min närhet håller reda på tiden det är Dennis han vet när det är dags för promenader och när vi skall äta. Det är nog inget större mysterium.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-05-12 10:52
Hej! Jodå, det är Högalidskyrkans klockor man ser där, tittar på dom just nu.. Minns att Månen kom så fint in där från vänster i sin bana, så jag ville kunna få med både Månen och åtminstone en av klockorna, gärna båda.. dom var så lika i storlek så det borde kunna bli nått! Och det gick ju! Men klockorna och Månen skiljer mycket i ljusstyrka, men med RAW-formatet och redigeringar så gick det bra att få upp ljuset på klockorna, och ner med ljuset på månen så att exponeringen blev rätt så lika! För nån månad sen kom jag på 'storyn' också.. Djuren är bra på att hålla reda på tider, även almanackan.. titta på flyttfåglarna.. Nästa måndag kommer 'mina' Tornseglare hit.. då vet jag att det är den 20:e Maj.. det är då som dom alltid brukar komma hit.. men den extremt varma våren förra året lurade trots det hit dom 3 dagar tidigare.. :-) Tack! Stig. Ha det så bra i dessa ändå lite kyliga vårtider!
Hälsn!
Mamma brukade säga att det måste vara så att jorden snurrar fortare och fortare för varje dag eftersom tiden går fortare och fortare.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-05-12 11:00
'Morsor' har alltid rätt.. i alla fall rent praktiskt! :-) Jag håller med din mamma till 110%.. Så är det med min mamma också.. 87 år gammal och alldeles för klok.. bor i egen liten villa och sköter stor trädgård, och kör fortfarande bil, en 4-hjulsdriven Volvo.. hennes mamma (min mormor) blev 98 år.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Roliga bilder och intressanta frågor! Fast tiden går nog snabbare på månen som har mindre massa, det är stor gravitation som bromsar tiden, och månen har lägre gravitation än jorden. Nära svarta hål stannar i princip tiden. Eftersom dessutom accelerationer/ retardationer kan jämnställas med gravitation bromsar såna tiden också och det gör att rymdresenärer som återvänder till jorden kommer vara yngre än sina ursprungligen jämngamla kompisar på jorden. Med de begränsade accelerationer resp retardationer mönniskan tål att utsättas för lär dock åldrersskillnaderna knappast bli märkbara för våra astronauter....
Men så har vi andra fenomen, tiden går fortare med fotokompisar på Tårtan än tex när jag inte kan somna på kvällen, det tror jag inte Einstein förklarat......, hälsningar :-) / Björn T
Svar från ehrsa 2019-05-12 11:32
Hej! Björn. Det är inte helt lätt att veta att man skrivit rätt i den här frågan.. fast jag trodde ändå det igår kväll, men jag hade skrivit tvärtom först innan jag publicerade bloggen.. så jag får ändra tillbaks igen.. :-)

Sen så finns det ju två relativitetsteorier, dels den 'speciella relativitetsteorin', och så den 'allmänna relativitetsteorin'. Den speciella relativitetsteorin "den handlar om hur saker som kommer upp i en hastighet som ligger nära ljusets hastighet, uppför sig". "Den allmänna relativitetsteorin kom senare och den är en gravitationsteori, där är gravitation samma sak som krökt rymd".

Läser man i den första 'länken' jag har i min text så står det "att tiden går långsammare i närheten av kroppar med mycket gravitation".. Här är ett annat citat i slutet på den texten, "Gravitationen bromsar tiden. Alltså skulle man kunna märka det. Om man själv är utsatt för stark gravitation, verkar allt som inte är utsatt för gravitation gå fortare.. Det stöder också att det går långsammare nära högre gravitation! Tack! Björn Jag ändrar tillbaks till den ursprungliga texten!
Hälsn!
Jag undrar om "Tiden går snabbare nära en tung 'himlakropp', och Jorden är mycket tyngre än Månen...." ? ;)

En graviterande kropp kröker tiden och får denna tiden att sakta av i ett gravitationsfält genom att bromsa dess hastighet. Ju tyngre ju saktare. Det här e tydligast nära ett svart hål. Tiden stannar upp liksom! Den här kopplingen av rum och tid gör att man inom relativitetsteorin räknar med fyra dimensioner (tre rumsdimensioner och en tidsdimension) och man kallar allt det här förenklat för rumtid.
/B

Ps. Såg att Björn redan svarat på det här! Men lagt kort ligger! ;)
Svar från ehrsa 2019-05-12 11:49
Hej! Bengt. Ja, du har helt rätt! Jag skrev också så först igår innan jag publicerade bloggen.. men ändrade mig straxt innan.. hmm.. får skylla på hjärntrötthet.. :-) Tack för hjälp med 'korrekturen'! Förstod det nu på morgonen när jag läste Björns kommentar, och din! Allt är ändrat i bloggen nu, hör gärna av dig igen om det fortfarande är något fel.. Einstein var 'grym'.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Benganbus 2019-05-12 18:36
Det e bättre att tänka litet fel än att inte tänka alls! :)
Å tack för att jag fick gå in och repetera det här! :)
/B
Svar från ehrsa 2019-05-12 18:38
Det är jag som får tacka! Det här är spännande.. Du är välkommen!
Hälsn!
Det här är ju oerhört intressanta funderingar. Och visst var Einstein "grym" som du skriver, bara att han publicerade både den speciella relativitetsteorin (1905) och den allmänna (1916-17) för mer än 100 år sen........ Ändå ville Einstein aldrig acceptera kvantfysiken riktigt - tex att en elementarpartikel inte ÄR någonstans, man kan bara tala om sannolikheten för var den är, liksom detta med sammanflätning som Vetenskapens Värld ägnade ett helt program åt häromsistens.....Har jag förstått rätt är väl Einsteins relativitetsteorier för makrokosmos (rum, tid, rörelse, gravitation, energi) ännu inte sammanlänkade med kvantmekaniken för mikrokosmos över huvud taget. Det finns alltså ännu ingen enhetlig och sammanhängande beskrivning av hela den kända existensen. Antingen tittar vetenskapen mot det stora därute i kosmos, eller mot det minsta tänkbara i mikrokosmos, och däremellan nånstans står människan som vetenskapen inte heller riktigt förstår, vare sig vi tänker på hur liv definieras och uppkommer eller varför vi gör som vi gör med planeten och varför vi inte kan hålla sams...
Svar från ehrsa 2019-05-12 13:01
Sånt här är underbart! Gillar alla dessa funderingar hit och dit.. och alla teorier.. det fascinerar stort! Tror att det Tv-programmet som du nämner ligger på 'vänt' på min 'TV-inspelare'.. vissa kvällar är det för många TV-program som krockar.. tur att det går att spela in! Ska kolla på det inom kort! Och en annan intressant sak är att vad jag minns så kan ingen ännu förklara hur och vad 'gravitationen' är för en kraft.. en kraft som inte bara håller oss kvar på Jorden, den håller också ihop galaxerna med sina enorma mängder stjärnor och planeter, den håller även ihop galaxer med andra galaxer trots avstånden.. osv.. Gravitationen finns där, men ingen tycks kunna förklara den.. Och frågan kvarstår, hur mycket är klockan på månen (jämfört med Jorden) med just sin gravitation där 1kg. väger 0,165 kg.. :-) Tack Björn.
Hälsn!
Om man bortser från komplikationerna i Einstains relativitets teori så är klockan lika på månen som på jorden, "soltid". Finns också ett system som kallas universiell tid UT som gäller hela universum, så är klockan lika mycket på månen som här på jorden, har jag läst. Fina bilder på månen och några nya urplaneter har dykt upp.
😁
Svar från ehrsa 2019-05-12 17:35
He he, skojigt det här.. Jag tror att svaret kan vara så här också, kanske enligt Einstein dessutom: det beror på när klockan kalibrerades senast mot Jordens tid.. och hur länge klockan på Månen har varit ute i rymden sedan dess.. (kanske..? :-)) 'Urplaneterna' är det helt nya här.. dom stämde väldigt bra ihop med Månens storlek när den kom glidande över kvällshimlen i sin bana.. kände att det fanns ett motiv där.. fast det skilde ganska mycket i ljusstyrka på månen och klockorna, men det gick att hantera med RAW-filer och Lightroom.. Tack! Hans-Åke.
Hälsn!
Här e en grej som gjorde att man trodde sig ha hittat en lucka i Einsteins relativitetsteori!
Pioneeranomalin är ju en avvikelse från den beräknade hastigheten som observerades hos rymdfarkosterna Pioneer 10 och 11. Dessa skickades iväg 1972 och 1973 på banor som leder ut ur solsystemet, ungefär i motsatta riktningar. Och avvikelsen består i en svag men ändå klart skönjbar inbromsning. Denna har inte kunnat förklaras som ett rimligt resultat av kända fysikaliska effekter. Så man började hoppas på att Einstein hade haft lite fel i alla fall!

Men icke, Einstein hade inte fel! :)
"They concluded that the radiation of that heat in the direction of the spacecraft's travel was sufficient to explain the slight deceleration. The effect is something like when you are driving a car and the photons from your headlights are pushing you backward"

Så tänk på det här när ni kör med helljuset påslaget, för om ni skall ni åka riktigt fort på kvällen, så slå då av lljuset, för nu vet vi att ljuset bromsar om det riktas framåt!
/B
Svar från ehrsa 2019-05-12 19:07
He he, det låter ju faktiskt rimligt.. med den kunskap som jag har.. Jag gillar att Einstein inte har fel.. :-) Tack! Bengt.
Hälsn!
Intressant inlägg, hade ingen aning. Detta var kul :)
Svar från ehrsa 2019-05-12 21:54
Hej! Visst är det spännande! Tänk att Einstein visste sånt här redan för längesedan.. helt utan satelliter och allt digitalt som finns idag.. respekt! Men ju mer man vet desto fler blir frågorna.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Intressant läsning och länkar. Jag känner igen det där med tiden.
Riktigt läckra bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-05-12 21:57
Hej! Ja, visst är det intressant! Man undrar ju vad för sorts 'processor' som Einstein hade innanför pannbenet.. Ju mer man vet desto mer frågor får man.. känns det som! Tack! Johnny.
Hälsn!