Undrar vad klockan är på Månen..
Tiden går olika fort uppe i rymden jämfört med här på jorden.. vet ni det? Redan Einstein kunde förutsäga detta.. det är imponerande! Går att läsa om här! Tiden går långsammare nära en tung 'himlakropp', och Jorden är mycket tyngre än Månen.. hur mycket väger man på månen, och även på våra andra himlakroppar går att kolla här! Bara att fylla i din vikt där.. 'Vårat' GPS system har ju många satelliter som positionerar oss ofta och väldigt exakt när vi förflyttar oss här på Jorden, men det fungerar bara om satelliternas klockor går exakt lika jämfört med klockorna här på Jorden.. och där ute i rymden så går också klockorna lite snabbare eftersom dom är en bit från Jorden, och måste därför med jämna mellanrum justeras.. och det gör man från en 'central' i USA.. Fotat från min balkong med 200-500 mm. och ibland även med ett TC 1,4 II.
Så om jag nu har förstått allting rätt (?) så går tiden snabbare på månen.. här illustrerat av kyrkklockorna på Högalidskyrkan en mörk kväll när månen råkade passera straxt intill den 21/1 2019 och tiden tycks ha varit c:a 17:35.. och bilderna är inte manipulerade, bara redigerade..
Tiden här vid klockan går alltså långsammare..
Och här på månen går den snabbare..
Har nån några frågor så fråga inte mig.. Tack för mig!
Mv/Gunte..
Hälsn!
Hälsningar, Bjarne
Hälsn!
Ha det gott/Stig
Hälsn!
ing-marie
Hälsn!
Men så har vi andra fenomen, tiden går fortare med fotokompisar på Tårtan än tex när jag inte kan somna på kvällen, det tror jag inte Einstein förklarat......, hälsningar :-) / Björn T
Sen så finns det ju två relativitetsteorier, dels den 'speciella relativitetsteorin', och så den 'allmänna relativitetsteorin'. Den speciella relativitetsteorin "den handlar om hur saker som kommer upp i en hastighet som ligger nära ljusets hastighet, uppför sig". "Den allmänna relativitetsteorin kom senare och den är en gravitationsteori, där är gravitation samma sak som krökt rymd".
Läser man i den första 'länken' jag har i min text så står det "att tiden går långsammare i närheten av kroppar med mycket gravitation".. Här är ett annat citat i slutet på den texten, "Gravitationen bromsar tiden. Alltså skulle man kunna märka det. Om man själv är utsatt för stark gravitation, verkar allt som inte är utsatt för gravitation gå fortare.. Det stöder också att det går långsammare nära högre gravitation! Tack! Björn Jag ändrar tillbaks till den ursprungliga texten!
Hälsn!
En graviterande kropp kröker tiden och får denna tiden att sakta av i ett gravitationsfält genom att bromsa dess hastighet. Ju tyngre ju saktare. Det här e tydligast nära ett svart hål. Tiden stannar upp liksom! Den här kopplingen av rum och tid gör att man inom relativitetsteorin räknar med fyra dimensioner (tre rumsdimensioner och en tidsdimension) och man kallar allt det här förenklat för rumtid.
/B
Ps. Såg att Björn redan svarat på det här! Men lagt kort ligger! ;)
Hälsn!
Å tack för att jag fick gå in och repetera det här! :)
/B
Hälsn!
Hälsn!
😁
Hälsn!
Pioneeranomalin är ju en avvikelse från den beräknade hastigheten som observerades hos rymdfarkosterna Pioneer 10 och 11. Dessa skickades iväg 1972 och 1973 på banor som leder ut ur solsystemet, ungefär i motsatta riktningar. Och avvikelsen består i en svag men ändå klart skönjbar inbromsning. Denna har inte kunnat förklaras som ett rimligt resultat av kända fysikaliska effekter. Så man började hoppas på att Einstein hade haft lite fel i alla fall!
Men icke, Einstein hade inte fel! :)
"They concluded that the radiation of that heat in the direction of the spacecraft's travel was sufficient to explain the slight deceleration. The effect is something like when you are driving a car and the photons from your headlights are pushing you backward"
Så tänk på det här när ni kör med helljuset påslaget, för om ni skall ni åka riktigt fort på kvällen, så slå då av lljuset, för nu vet vi att ljuset bromsar om det riktas framåt!
/B
Hälsn!
Hälsn!
Riktigt läckra bilder!
MvH
Johnny
Hälsn!