Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Sista luren pålagd

Idag känner jag mig reaktionär!

I går 24.00 släckte Telia ner kopparnätet i Norrköping. Sista luren pålagd.

Tidigare har Telia lagt ner kopparnätet på Gotland. Vårt hus där ligger i mobilskugga. Telia satte in ett surrogat, en router i vindsfönstret kopplad till husets kopparnät. Det funkar så där. Det går att ringa in på gamla 0498-numret, men ut visas ett nytt mobilnummer. Det svarar färre på. Värst är att telefonen inte funkar vid strömavbrott. På Gotland är de endemiska. Om man blir dålig och det är strömavbrott så får man försöka ta bilen till lasarettet i Visby. Om man inte klarar det stoiskt avvakta slutet. I bästa fall kan grannarna rycka in.

I Norrköping hade jag tills idag en telefon i köket, en i arbetsrummet och en i sovrummet. Nu en dumbphone i sovrummet och en smartphone  i reserv i köket. Smartphonen är inte särskilt smart tycker jag. Ringer det så måste man hitta glasögonen, svajpa på ett visst sätt och så svara. Batteritiden kort. Men  visst, den tar förvånansvärt bra foton om ljuset är bra. Bilden nedan är tagen med apparaten ifråga i tråkigare ljus. Dumbphonen har bättre batteritid, ett par tre dar på standby, bättre ljud och är enklare att hantera.

Ergonomin för båda är sämre än med gamla telefonerna. Att lyfta luren då det ringde och lägga på då samtalet var klart hade sina fördelar. Polisens uppmaning "lägg på luren" då bedragare ringer har blivit helt obsolet. Vaddå lur?

Inlagt 2024-06-01 10:11 | Läst 513 ggr. | Permalink

"Hej Numera hänger livet på ett batteri imobilen. Är vi bredda? Ha en fin dag Bob"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej
Numera hänger livet på ett batteri imobilen.
Är vi bredda?
Ha en fin dag
Bob
Svar från Måns H 2024-06-01 12:12
Så är det. Världens modernaste land har inte bara fördelar. Tack Bob!
Den yngre generationen är ju tydligen livrädda för att prata i telefonen, så vi är nog den sista generationen som fortfarande tror att en telefon är till för att pratas i… 😉😉

/Samuel
Svar från Måns H 2024-06-01 12:52
Hej Samuel!

Tror du har rätt.

Jag har frågat de yngst jag träffar vad dom är rädda för, men har inte fått nåt vettigt svar, dom förstår inte frågan. En inte var direkt purung förstod frågan. Det känns alldeles för intimt att prata med nån med mobilen mot örat. SMS känns tryggare.

Men att träffas IRL har sina fördelar och att prata i telefon liknande fördelar. Hoppas nya generationer tar till sig det.
Har suttit med samma problem i ett antal månader nu. Igår stängde de av telefonen hos min mor i Göteborg, hon är 96 och inte så van med mobiltelfoner. Jag funderade på en router för mobilnätet och sedan IP telefoni och behålla det gamla telefonnätet inomhus. Men IP telefoni verkar nästan på väg bort, Telia har slutat med tjänsten vilket är konstigt när de samtidigt stänger ner den trådade telefonin. Om routern hänger sig eller strömavbrott så går det inte att ringa. Jag valde att gå på en ganska enkel mobiltelefon Doro som Telia rekommenderade i deras utskick, vi får väl se hur det kommer att gå för henne.

Själv slutade vi med det fasta nätet när vi flyttade för en 7-8 år sedan, nackdelen är väl att lägenheten inte har något telefon längre. Om man ska öppna porten nere vid gatan, så går den ringsignalen till min mobil, och är då jag i Kungsbacka så ska jag öppna dörren för någon som ska in till min fru i Skåne, konstigt värre
Svar från Måns H 2024-06-01 16:54
Jag har en Doro som dumbphone. Modellen ser ut ungefär som en smartphone, men har fysiska knappar.

Den har en hel del egenheter.

+ Bra ljud, mottagning t o m i nedre våningen i huset på Gotland. Batteritid 2-3 dar. Klarar 4G.

+ Lätt att svara även om apparaten har knapplåset på. Man trycker på vilken knapp som helst och det funkar nästan jämt.

- Om man efter avslutat samtal trycker ordentligt på röda luren kommer en fråga "Stäng av?". Svarar man ja stängs telefonen ner. Då måste den återstartas med PIN-kod. Doro fattar inte problemet.

- Den har jättelurig larmuppringning. Knappen sitter på baksidan. Den kan lätt aktiveras av misstag. Om man ska använda funktionen blir det svårt eftersom knappen sitter på baksidan och man ändå måste använda framsidan för att prata.

Jag som tror mig veta att man måste vara klar i knoppen och redo att förhandla om man ringer 112 limmade fast knappen. Men lik förbannat har Doron tjuvringt 112 nån gång.

- Rätt så gott om andra konstigheter.

Doro har en modell som ser ut som en vanlig telefon. Med den ska det gå att svara genom att lyfta den fysiska luren. För att ringa måste man trycka på en sänd-knapp.

Om Doro tog bort alla "finesser" från den modellen så skulle den vara OK. Det kanske går att nollställa det mesta och tejpa över onödiga knappar och få en fungerande seniortelefon.
Svar från Måns H 2024-06-01 20:23
Det är ungefär en sån jag har.

Den Doro som ser ut som en gammeldags telefon heter "Doro 4100H stationär telefon". Den har alltså alldeles för många finesser och funktioner för den avsedda användargruppen, men kanske att det skulle gå att blockera onödigheterna med kartong och tejp.
En notering ang. "smarta" telefoner är att de ofta har eller kan ha en genväg för att ringa upp 112. Vanligt är att man trycker fem gånger i följd på strömknappen, vilket (ofta) startar en nedräkning innan den ringer upp om man inte avbryter. Detta som alternativ till att behöva titta på och se skärmen för att ringa upp, vilket man förvisso normalt sett kan göra utan att låsa upp telefonen.

Sedan kan en "smart" telefon absolut klara flera dagar utan laddning. Det beror mycket på vilket telefon det är och hur mycket man har igång i bakgrunden. Min verkar just nu tro att den kommer att klara sig från 77 % i fem dagar, men då har jag i stort sett inte rört den på ett flertal timmar. Det är utan särskilt batterisparläge, men det är inte jättemycket bakgrundsappar igång. Om jag faktiskt fortsätter att låta bli att hålla på med den så tror jag inte att det är osannolikt att den klarar det, men sedan kommer jag säkert inte låta den vara riktigt så orörd så länge.

Intressant att de har stängt ned även inne i en ganska stor tätort, men det är förstås en kombination av att folk inte har fasta telefoner kvar av eget val, höjda priser och att om något går sönder så går det sannolikt inte att räkna hem att laga det. Man får prata otroligt mycket i telefonen numera för att det ska vara någon "affär" med en fast telefon. Förr var det annat då mobilsamtal var dyra och man både ringde från och till fasta telefoner, om man inte ville få väl tilltagna telefonräkningar.
Svar från Måns H 2024-06-01 20:38
Abonnemanget för fast telefon var MYCKET dyrare än för mobilen! Telia plundrade dom som höll fast vid kopparnätet för att kunna betala sina böter i USA för mutorna till hon Guljana och bonus till cheferna.

Att ha hutlöst pris för kopparnätet var också en taktik för att kunna skylla på kunderna när nätet måste läggas ner p g a bristande underhåll.

Telia städade inte efter sig utan trådarna fick dingla kvar från ruttnande stolpar.

Min smartphone (en basic Iphone) har batteritid från 9 timmar till 1 1/2 dag beroende på användning. Den måste väldigt ofta låsas upp. Har man tvättat händerna funkar inte fingeravtrycksavläsningar utan kod behövs. Men det finns läge "nödsamtal" som kanske funkar.

Att ringa 112 tar ibland sin tid. Dom svarar ofta direkt, men jag har varit med om 3 timmar. Då var det fast telefon så inget batteriproblem.
När det gäller kopparnätets relevans i händelse av krig, finns det argument för att ett sådant nätverk kan vara till nytta! Kopparnätet är mindre känsligt för vissa typer av störningar som kan påverka digital kommunikation, såsom cyberattacker eller elektromagnetiska pulser (EMP) som kan inaktivera elektronisk utrustning! Dessutom kan det vara svårare att spåra kommunikation som sker via kopparledningar jämfört med digitala signaler som sänds trådlöst, så tror jag! :)
/B
Svar från Måns H 2024-06-01 20:51
Visst är det så! Stationerna hade också batteribackup så att nätet funkade i flera dygn även vid strömavbrott. Det var en platskrävande funktion och kostade, men då prioriterades säkerheten. (Telefonen hos abonnenten försörjdes ju med ström och signal från kopparnätet.)

Spårning på kopparnätet var möjlig men vansklig, krävde ju fysisk närvaro på platsen.
Skrota alla gamla lurar och köp dig en motorola ;))
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2024-06-02 18:32
Tack Gunte! Ska fråga Telia om de tar emot skrotet men tror inte det.

Har inget emot Motorola, men hankar mig fram med en Dorotelefon som har fysiska knappar och faktiskt funkar på bottenvåningen i huset på Gotland. Och en Iphone som reserv och att ta bilder med.
Barn kommer väl snart att undra varför man säger att "det ringer", när telefonen påkallar ens uppmärksamhet. Eller varför man säger "jag ska ringa upp". Vadå ringa? Det gör det ju sällan, det spelar på olika sätt små trudelutter eller konstiga ljud beroende på hur man har ställt in sin "lur". Eller den där symbolen på mobilen som är grön när man svarar och röd när man avslutar, vad betyder den?
Svar från Måns H 2024-06-02 18:42
Då min fru flyttade in på boende 2018 fick hon med den vita telefonen med petmoj som syns på bilden. (Telia hade jättesvårt att installera, jag fick ge instruktioner.)

En del personal hade aldrig sett en telefon med lur. Dom sa "Aha, det är därför det finns gröna och röda symboler på min telefon".

Tror som du att frågan kommer upp varför det heter "det ringer" men tror att det finns vuxna som frågar sig samma sak.
Kul bild med tre generationer telefoner! Jaså, tar man bort kopparnätet i hela stan? Jösses! Att vi blivit av med det på landet är en sak, men jag trodde inte man gick så långt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2024-06-02 19:14
Tack Bjarne! Alla tre var alltså igång in i det sista. Ljudkvalitén i den med petmoj HiFi jämfört med vad Iphonen erbjuder.

Telia och ytterst staten tar bort ett nåt som fungerar i flera dygn vid strömavbrott och som äldre människor behöver. Att Sverige är världens modernaste land betyder inte att vi är det klokaste eller mest omtänksamma, snarare tvärtom.