CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Svartvit bild från fågelreservatet Ugnen på Gotland. Affinity Photo.

Fortsätter utforska Affinity. Den här bilden togs i samma serie exponeringar som några av er sett. Samma gamla östtyska objektiv. Nu testade jag svartvitt.

Första stegen samma som sist, d v s öppnade DNG-filen i Affinitys råkonverterare.

Där korrigerade jag objektivprofilen genom att använda en profil från ett Nikkor 135mm. Minskade aberrationen. Minskade vinjetteringen.

Sen roterade jag  jättenoga för att få horisonten rak. Då ökade jag tillfälligt kontrasten för att se horisonten bättre. Och så hittade jag en inställning för att få rutnätet mer som jag ville ha det. Den inställningen ligger inte direkt under "Show grid" utan en bit ner. Den funkade hyfsat. Rutnätet förblev vitt (det går säkert att ändra för den som kan) men det gick att ställa in lagom starkt och få bort grundinställningens alltför störande finmaskiga rutnät.

Sen över till svartvitt, fortfarande i raw-filen.  Spakade som jag tyckte.

Sen till "Develop", d v s framkallning. Där använde jag "kurvor" för att öka kontrasten, framför allt nertill i bilden.

Sen till skärpning, tog i lite mer än vanligt. Slutligen en finjustering med "Brightness/Contrast".

En av fåglarna såg ut som ett misslyckat UFO så den fågeln fick inte vara med i bilden.

(Det har kommit pollen på sensorn. Och en stor vit fläck mitt i bild. Ska kolla om kameran rättat till eländet.)

Pentax K-1 med Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm f/2,8 @ f/5,6

Postat 2022-06-06 12:27 | Läst 991 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny bild från fågelreservatet Ugnen på Gotland. Affinity Photo

Ugnen är ett fågelreservat vid Gotlands sydvästra strand. Jag var där i mitten av maj och testade mitt gamla östtyska objektiv. Det kunde vara intressant att se hur det presterar på en så fin plats. Första bildframkallningen blev inte dålig men inte heller övertygande.

I går gav kunniga kommentatorer här på bloggen mig värdefulla synpunkter. Sen omsatte jag dessa på nästa exponering i serien. Samma objektiv, Meyer Optik Görlitz Orestor 135mm f2,8.

Nu försökte jag göra allt rätt från början och så mycket som möjligt i RAW.  Öppnade filen. Första klicket: Korrigerade objektivteckningen med en profil för Nikon 135mm som jag tyckte hjälpte. Andra klicket: Korrigerade för den i o f s obetydliga men dock märkbara vinjetteringen. Tredje klicket: Minskade kromatiska aberrationen. Fjärde åtgärden: Korrigerade horisontlutningen jättenoga. Femte: Beskar bilden så att Bläcku (tofsvipan) kom centralt. Sen testade jag runt i Affinity Photos otaliga inställningsmöjligheter vid RAW-framkallningen. Till slut använde jag bara reglaget för "shadows" för att ljusa upp mörkare delar.

Klickade "Develop". Programmet framkallade på nån sekund på nya Mac M1-datorn.

I redigeringsmodulen försökte jag minska mjölkaktigheten bara i himlen. Det blev inte bra. Så jag backade bandet (enkelt i Affinity) och tittade på helheten igen. Det fick räcka med lite "kurvor" i histogrammets vänstra del. Det gav lite mer kontrast nertill i bilden och i tofsvipan. Sen en busenkel skärpning. Sammantaget alltså ett ganska noga förarbete i RAW, sen framkallning, en enda åtgärd i det läget och så skärpning. Bilden blev så här: 

Fågelreservatet Ugnen vid Gotlands västra strand. Pentax K-1 med Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm 2,8, här med f 5,6.

Postat 2022-06-04 10:14 | Läst 919 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ugnen, ett fågelreservat vid Gotlands västra strand. Meyer-Optik Orestor.

Regeringskris under uppsegling. Jag förstår Magdalena Anderssons vrede och tror att det är bra att hon visar den. Vid cirkusen i samband med tillsättningen var hon ju desto coolare. Men att just nu ha samma cirkus igen med Kakabaveh som avgörande röst vore inte bra. Jag gillar Kakabaveh, men nu gäller det att sitta still i båten.

Åter till fotografin.

I mitten på maj försökte jag hitta ett bra bildutsnitt på den här platsen. 20mm och även 50mm var alldeles för brett eftersom jag inte ville kliva innanför reservatsavgränsningen och att fåglarna ändå skulle synas på bilden.  77mm såg bättre ut, men sen tog jag fram min Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm, en gammal östtysk optik som jag gjort i ordning lite hjälpligt. Idén var att få med åtminstone en fågel i bild.

Efter lång väntan valde en fågel, jag gissar tofsvipa, att fladdra omkring och till slut hamna någotsånär "rätt" i bild!

Här är råfilen framkallad utan bildbehandling. Underexponeringen är avsiktlig för att inte riskera utbrända högdagrar. Objektivet tecknar lite åt det kalla hållet.

Omfamna kylan eller kompensera? Göra bilden mer "bright"? Det var lite brådis och jag valde att poppa till den så gott jag kunde med den för mig nya utrustningen Affinity Photo och plugin Viveza 3:

Sen kom eftertankens kranka blekhet. Det där gick för fort. Sned horisont och lite väl grälla färger. Nästa försök blev att räta upp horisonten men i övrigt ligga närmare råfilen:

Jodå, men väldigt tam bild. Nästa försök blev att trotsa objektivets egenskaper och försöka värma bilden:

Kändes inte bra. Bättre försöka omfamna objektivets egenheter:

Kanske lite bättre, men här kommer sista (?) försöket, samma bild lite ljusare nertill och med jämnare blå färg uppe i himlen:

Kommentera gärna, för mig är det värdefullt att få veta vad ni som läser detta tycker!

 

Postat 2022-06-03 10:47 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ekstastranden

Den här bilden är från Ekstastranden på västra Gotland. Man ser Lilla Karlsö vid horisonten. Maj 2022, kvällsljus, kamera Pentax K-1, objektiv mitt nyrenoverade Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8.

Bilden är fotograferad i DNG/RAW och framkallad med Affinity Photo. Testade att egentligen helt i onödan använda objektivprofilen från Canon EF 20mm 2,8 USM. Sen är bilden bara försiktigt skärpt. 

 

Postat 2022-06-02 09:01 | Läst 582 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Endast för Carl Zeiss Jena nördar

Mitt Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8 blev jättefint efter renoveringen hos Feinmechanikermeisterin Andrea Schönfelder i Görlitz. Nu tog jag fram stativet och fotograferade badrumsväggen för att kolla objektivets distorsion. Väggen ifråga är byggd av gipsskivor på stålreglar och borde vara tillräckligt rak och plan. Kakelsättaren verkar ha varit noga, och med metoderna byggåret  2000, avvägning med laser, plastkryss i hörnen mellan kakelplattorna, borde kaklet duga även för detta ändamål.

Det var uteslutande fråga om att kolla just distorsionen, så jag satte avståndsinställningen mellan 4 meter och oändligheten, alltså där byggnader brukar återfinnas. 

Som synes här nedan tecknar objektivet tämligen rakt, men det finns lite mustaschformig distorsion, d v s lite tunnformig distorsion i mitten och en knivsudd kuddformig i kanterna. Innan renoveringen fanns mer kuddformig distorsion i hörnen, den kan jag inte se nu!

(Ojämna belysningen beror på badrumslampan och att ett badrumsskåp skuggar. En antydan till vinjettering ytterst i hörnen beror på motljusskyddet som inte är original.)

Det finns en korrigeringsprofil på nätet, men den funkar inte med Apple M1 och Affinity Photo. Men Affinity har många andra profiler. Jag klickade igenom de för 20 mm brännvidd. Med korrigeringen för Canon EF 20mm f/2,8 USM blir linjerna banne mig nästan helt raka! En nästan omärklig tunnformig distorsion finns kvar i mitten. Bilden blir en aning beskuren. Man får alltså se till att ha lite marginal vid fotograferandet.

Sammanfattningsvis så borde jag och andra med tillgång till detta DDR-objektiv nu kunna fotografera arkitektur och vid eventuellt behov nästan helt eliminera objektivets lilla distorsion vid bildbehandlingen. Det var för övrigt lätt att testa en massa profiler, idén kan återanvändas för andra kombinationer.

Postat 2022-06-01 08:51 | Läst 641 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 76 77 78 ... 157 Nästa