En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

ISDYK

Jag försöker övertala min sambo, tillika följeslagare under ytan, att det är dax att göra ett isdyk. Det var flera år sedan sist och jag har helt annan kamerautrustning nu än jag hade då vi senast var under isen och simmade. Jag vill ner och testa lite....

Min sambo suckar tungt, för det är rätt jobbigt att isdyka. Bara att såga upp vaken och få upp isen brukar resultera i att man är delvis blöt och delvis svettig. Helst ska man dessutom vara fyra personer. Två som dyker och två som vaktar och håller linan på ytan. Jag kan bara hålla med, det är jobbigt och våra dykkompisar har inte blivit yngre heller...

På det här dyket var vi på ett populärt vrak som heter Harm. På sommaren är det ett långt ytsim ut till vraket men på vintern drar man bara ut grejerna på en pulka. Dessutom är sikten bättre än någonsin mitt i vintern. Vraket ligger på 18 m och linan som dykarna har med sej kan ses till vänster. I detta fall en lina för grottdykare som är lindad på en spole som dykaren har i handen.

Det här var det bästa dyket jag gjort på detta vrak, men jag hade inte ens en kamera för undervattensbruk med mej. Det sista momentet efter ett isdyk som brukar vara riktigt jobbigt är förstås att ta sej upp ur vaken. Men det brukar bidra till att få upp värmen...

Man kan ju också göra isdyket sent på säsongen och inte behöva såga upp en vak. Det här är i ett kalkbrott i Vagnhärad, som är mycket populärt bland dykare året runt. Inga båtar eller vattenskotrar, ingen ström, vindskyddat och lättnavigerat. Tyvärr finns det inte så mycke att se.

Har man tur kan man få se en kräfta. På sommaren finns det också en och annan abborre och det har hänt att vi har sett paddor, även väldigt djupt.

Vad gör man då? Tja, i kalkbrottet finns det lite prylar t ex ett badkar och en spegel som dykare riggat. Djupare ner finns det massor med bråte. Oftast övar man på olika tekniker och säkerhetsdrillar i ett brott. Vissa kurser förekommer också här.

Om man tittar upp genom hål i isen kan det se ut så här genom en gammal kompaktkamera (Olympus C8080). Alldeles under isen kan man göra roliga fotoexperiment och det är precis vad jag skulle vilja göra nu.

För er som undrar kan jag intyga att det inte är kallare i vattnet än under ett dyk i maj. Temperaturen är 2-4 grader och det är den även långt efter islossningen. Det gäller bara att klä sej rätt...och dra igen dragkedjan ordentligt!

Hej så länge

Lena 

 

Inlagt 2013-02-27 21:00 | Läst 6950 ggr. | Permalink

"Jag skulle gärna dyka i varma vatten men under is? Tror inte det. Det är kul att läsa om Era dyk och få ta del av bilderna"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ett mycket bra reportage, Lena! 4:e och 6:e bilden gillar jag mycket, fast de andra är också bra!
Det Du inte talar om är att det inte är ofarligt att dyka under isen, men ni är 4 st dykare plus lina, så ni har tänkt på säkerheten!
Jag såg ett tysk reportage om ett gäng som dök under isen nära nordpolen.
De skulle till nordpolen för att dyka, men de kom aldrig dit på grund av drivisen.
Linan är väl kopplad till kroppen? Men den ena dykaren höll linan även i handen under dykningen.
Det var mycket kallt -30 och det uppsågade hålet frös till hela tiden.
Du är en tuff tjej!
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2013-02-28 22:11
Tack Wolfgang,
det är inte ofarligt att dyka under is men med bra rutiner, rätt utrustning som inte fryser och duktiga dykkompisar (i detta fall grottdykare) så är isdyket inte så märkvärdigt som det kan verka från ovansidan. Det finns nog inga dykare som är så bra att hantera linor som grottdykare, så med dem tycker jag det är OK att linan är handhållen. Till sammans med andra har jag gjort dyk med linan fäst på kroppen.
Om det var drivis och -30 grader i luften skulle jag antagligen inte göra det. Is som rör sej är inte bra och även tunn is är svår att slå hål på från undersidan. Sedan är det inte så mysigt att vara ute ochs slaska i vatten om det är så kallt och besvärligt när man tar av sej prylar som fastnar på isen om man släpper dem.

Hälsningar Lena
Intressant läsning och fina bilder. Jag är imponerad av ditt mod och din sambos följsamhet;-) Som sagt ett intressant inlägg. Ha det gott // Mats
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:44
Tack Mats,
det kräver inte så mycket mod när man väl blivit bekväm med att vara under ytan. Man simmar inte så långt från hålet och har ju dessutom en lina.
Hälsningar Lena
Ännu en gång får man en inblick i saker som man knappt vet något om. Spännande! Isdykning är inget för folk med klaustrofobiska känningar, sannolikt inte vanlig sommardykning heller.
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:46
Hej Rauni,
klaustrofobi är inte bra för någon typ av dykning. Jag tror nog att de flesta som tycker det är OK att dyka på vintern i Skandinavien också till slut provar på isdyk.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt och spännande inlägg med härliga bilder
// Per-Olov
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:47
Tack Per-Olov,
kul att du gillar mina äventyr.
Hälsningar Lena
Vilket fantastiskt äventyr Du bjuder på här Lena. Jag läser och betraktar med skräckblandad förtjusning. Att gå ner i ett hål och irra bort sig, nej det förstår jag att ni inte gör men min fantasti skenar iväg med mig ;-)
gillar bildenra, nr två och sex är min favoriter. Du är en tuffing Lena :-) Och duktig fotograf. Kul med Din blogg för Du är så allasiddig.
H det gott!
Hälsr
Syssy
Svar från Lena Holm 2013-02-28 22:17
Tack Syssy,
kul att ha dej här. Det här är nog ett lite udda äventyr och något som många icke-dykare betraktar som halvgalet. Man irrar inte bort sej, man har rutiner som gör att man kan vara helt lugn och alltid hitta tillbaka till hålet.
Ha det bra där på västkusten, jag längat till nästa gång jag kan komma ner dit och dyka.
Hälsningar Lena
Intressant berättelse och fina bilder som vanligt! Alltid kul att se bilder :) Kul att se andras kommentar här också, då jag vet inte så mycket om isdyk och bra att ni är fyra personer = säkerheten. Allt gott :)
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:49
TAck Mikael,
isdyk är inte så märkvärdigt om man bara håller sej till vissa säkerhetsrutiner och har utrustning som man vet fungerar i kallt vatten utan att frysa.
Hälsningar Lena
Intressant värld med dykning i olika former! Under isen är säkert en upplevelse också men sikten kan väl vara sådär kanske? Fina dykbilder! Hälsn Danne
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:50
Hej Dan,
sikten kan vara väldigt bra men om det är snö på isen blir det mörkt. Då har man starka lampor med sej och njuter av god sikt i alla fall. Glansis och sol är förstås bäst.
Hälsningar Lena
Härligt inlägg! Ska skicka länken till min lillebror! Han uppskattar dina inlägg lika mycket som jag! =)
Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:52
Gör det Heléne. Han kommer att känna igen utrustningen som ett par av dessa killar bär (bl a min sambo). Rebreathers av märket KISS. Alla utom jag i denna grupp är tränade grottdykare så jag hade mycket gott sällskap på/under isen.
Hälsningar Lena
Kul med dykbilder här på fotosidan. Ser riktigt härligt ut och troligen kanonbra sikt på köpet.
Svar från Lena Holm 2013-02-28 19:54
Trevligt att du tittad in här Robin. Jag har mycke undervattensbilder tidigare i bloggen och det kommer mer (men det är lite för lite dykning just nu). Det var oerhört bra sikt på vraket. Jag har aldrig sett hela Harm på det sätt jag gjorde då.
Hälsningar Lena
Vilket intressant inlägg med fina och så varierande bilder!
Ha det gott!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-03-04 18:39
Tack Ewa,
kul att du hittade till detta inlägg. Det är ganska gamla bilder men principen för isdyk har inte ändrats. Det är ett isdyk på gång på söndag men min sambo är upptagen av annat och de åker till fel pöl, så jag får se hur det blir.
Hälsningar Lena
Jag skulle gärna dyka i varma vatten
men under is? Tror inte det.
Det är kul att läsa om Era dyk och få ta del av bilderna
Svar från Lena Holm 2013-03-04 20:44
Tack Bengt,
det är spännande några gånger men det finns tyvärr inte så mycket att se. Fiskarna ligger lågt på vintern.
Hälsningar Lena