B. LOGGBOKEN
Fåglar med IR kamera
Igår gjorde vi en udda med väldigt kul fotoutflykt. Vi åkte till Råstasjön, men inte för att fota hägrar, utan mest för att komma nära stora fåglar som t ex gäss och svanar. Vi hade tillgång till en värme (IR)kamera under helgen och jag var väldigt nyfiken på hur det skulle se ut om man fotade fåglar med den. Svanungdomarna poserade villigt när jag tog fram smörgåspåsen...
Det är min sambo som tagit IR bilderna i detta inlägg och jag har dokumenterat med min vanliga Canon 5D mk III.
De stora svanungarna ville gärna vara med och posera när de insåg att de kunde få godis. Jag ville gärna se IR bilder på deras fötter och det var inga problem.
" - Blir det bra så här ?" Det är svårt med skärpan på IR kameran och det krävs att fåglarna kan hålla sej i viss stillhet.
Här kan man tydligt se området som är varmast på svanen dvs där mest värme lämnar fågeln. Titta på bilden under så ser ni att det vita fältet på IR bilden är det fjäderlösa området vid näbben. Där fågeln är täckt med fjädrar är yttemperaturen betydligt svalare, inte så konstigt med den isoleringen.
De har också många små blodkärl i näbben och kan förlora värme den vägen. Man förstår varför de ofta vilar med näbben dold i fjäderdräkten när det är kallt.
Fötterna är fascinerande hos dessa fåglar och många av de andra gässen, änderna etc som håller till i vatten och på isen under vintern. Blodkärlen i benen är arrangerade som i en värmeväxlare. Varmt blod från kroppen kyls ner i benen och är kallt när det når ut i fötterna. När det kalla blodet ska tillbaka till hjärtat värms det upp i benen och på så sätt kyls inte hela fågeln ner av att stå på isen.
Fötterna ska rimligen vara kalla...men vad är nu detta? Den ena foten är varmare än den andra.
Båda svanarna uppvisade det här mönstret. Om de precis hade suttit och vilat med en fot uppdragen i fjäderdräkten hade jag inte alls blivit förvånad. Men båda fåglarna låg i den lilla upptinade pölen med vatten när vi kom och klättrade upp på land när vi tog fram godispåsen. OBS färgerna är inte samma temperaturskala som bilden på hela fågeln. Fötterna är fortfarande betydligt kallare än huvudet.
Det här kanadagåsen ser mer ut som jag hade förväntat mej. Kalla fötter och varmast runt ögonen. man kan tänka sej att svanungarna möjligen skulle kunna ha en infektion i en fot som gör den varmare, men båda fåglarna....tja, det är väl inte omöjligt men i så fall syntes det inte.
Gräsänder som precis kommit upp ur badet och är kalla på buken. Det verkar dock läcka ut lite värme vid vingarna. Fågelfjädrar växer i avgränsade fält på kroppen och mellan dessa finns fjäderlösa fält som de kan använda för ett reglera kroppstemperaturen med om det blir för varmt. Fåglar kan inte svettas. De nakna fälten täcks alltid av dun och fjädrar men om man viker undan dessa kan man se de nakna områden och under vingarna brukar det finnas sådana.
Fredrik fotograferar svanarna...
....och jag passar på att ta en selfie.
Påklädd människa med kamera. hur borde det bli...
...ungefär så här. Jag hade en fleecetröja under oljerocken och var varm efter vår promenad. Inga problem att vara utan vantar.
Nu ska jag välja ut några bilder på svanarna som jag ska använda i undervisning. Det var inte bara en ren nöjestur och jag gillar att kunna illusterar mina egna föreläsningar hellre än att låna bilder från nätet.
Hälsningar Lena
Nu spirar salladen, inomhus!
Min sambo är väldigt intresserad av hydroponisk odling, dvs plantor som växer i enbart vatten med näring. När priset på sallad skenade för några veckor sedan ville han testa om det inte skulle gå att odla några salladsplantor inomhus. Ovan ser ni vårt första sex-pack som ska bli isbergssallad och romansallad. Fröna grodde snällt efter några dagar i kylskåp (salladsfrön vill ha kallt). Efter en vecka såg de ut så här.
Nu har det gått en vecka till och vi har fyra plantor som ser lovande ut. Två orkade inte upp men det beror antagligen på sort. Jag lovar rapportera när vi kan provsmaka.
Plantorna står under en ramp med gamla lysrör som blev över när vi renoverade köket. Vi har ett gäng chiliplantor som ser ut så här. Dessa frön sådde i början av januari. Chili tar lite tid....Salladen får stå bredvid.... och dela plats med tomatfröna som vi sådde idag. Våren närmar sej med stormsteg.
Hälsningar Lena
Freeeedag !
Det är fredag och jag vill servera något enkelt men gott och lite lyxigt. Varsin riktigt stor havskräfta är utgångsrätten....
Två rejäla pilgrimsmusslor som får brynas i smör blir ett fint komplement....
Risotto förstärkt med fänkål, purjolök och finhackade tomater samt vitt vin och parmesanost blir ett perfekt komplement. Frågan är bara var man lägger skärpan i en sådan bild....NEJ TUSAN!!! Det här är hur det blev och nu ska vi njuta av maten !!!
Det blev jättegott!
Hälsningar Lena
Hökugglans sömniga söndag
I söndags åkte vi till Segersta gård för att försöka fånga en hökuggla på bild. Vädret var strålande och vi hittade ugglan ganska lätt. Det var ljust och slutartiderna skulle bli lovande. Vi såg båda fram emot flygbilder på den jagande ugglan. Men det tyckte inte ugglan.... Den satt och softade i solen....Flera fotografer var på plats och den stirrade ner på oss ibland....Vi väntade och väntade...
När den till slut bestämde sej för att jaga flög den åt "fel håll", tog en mus utom synhåll vid ett stall, satte sej skymd högt upp i ett träd och åt upp musen. Därefter parkerade den i en tall och fixade till fjädrarna lite. Sedan satt den där i flera timmar. Vi lämnade den, kom tillbaka senare och den satt fortfarande kvar.
Eftersom Hjälstavikens småfågelmatning var nära begav vi oss dit för att kolla in läget och äta matsäck. Under promenaden till matningen skymtade något vitt inne i snåren. En grupp stjärtmesar !
De hastade omkring inne i snåren och var inte alls så villiga att posera som Jans stjärtmesar i Tantolunden.
Vi fick till slut några villiga modeller inom rimligt avstånd och kunde njuta av de små "vita" bollarna när de jäktade runt i snåren.
Här var det betydligt mer fart än "hemma hos" hökugglan.
Hälsningar Lena
Koltrastarnas kamp
" - Nu har de snälla människorna lagt ut nya äpplen...det där ser ut som ett kalasäpple."
" - Wow, kolla, nya äppelhalvor....Den där är min !"
" - OJ hoppsan! Jag vill inte tränga mej på....bara kolla på äpplet lite..."
Därefter följer en kort hetsig meningsutväxling som jag inte hinner tolka.
" - ÄPPLET ÄR MITT!!! Försvinn! "
" - OK, OK, OK, jag ger mej.....du behöver väl inte jaga upp dej så. "
" - Det är ju bara att avvakta en stund...och sedan återvända i ett obevakat ögonblick...."
" -.....och smaska i sej äpple i godan ro..."
Hälsningar Lena