En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kamouflage

Precis som på land så finns det djur under vatten som använder sej av kamouflage för att inte synas. Det kan vara både ett sätt att undkomma rovdjur och ett sätt att jaga egen föda.

Både i svenska vatten som ovan och i Medelhavet, nedan, så är plattfiskar på sandbotten ett bra exempel på fiskar som är mycket svåra att upptäcka.

Bara om man simmar långsamt och vet att de borde finnas där kan man hitta dem.

Båda bilderna ovan visar en väldigt vanlig simpa som man ofta ser på västkusten. Dessa syns främst för att blixtarnas ljus framhäver dem, väldigt ofta simmar man förbi dessa och märker dem inte alls.

 

En vacker simpa från Kanadas västkust. Även om de gula fälten sticker ut på den rosa bakgrunden är den svår att upptäcka.

Ytterligare en simpa i Kanada som jag inte såg förrän jag var mycket nära och egentligen hade fått syn på ett annat motiv. Det här är dessutom ingen liten fisk. 

Det här är ett exempel på ett ännu större djur som är en mästare i kamouflage. Återigen gör blixtljuset denna mer synlig. Annars ser detta ut som en stor sten med samma brunrosa påväxt som alla andra stenblock runtomkring. Det här var en gammal bläckfisk av arten Giant pacific octopus, som hade armar som var ca 2 m långa. Bläckfiskar kan både byta färg och ändra textur på huden för att smälta in i omgivningarna.

 

 I tropiska vatten finns mängder med fantastiska exempel och jag har valt en mästare på sista bilden. Fisken ovan kallas frogfish och jag vet att jag fått exemplar utpekade för mej som jag ändå inte kunnat se. Det här är heller ingen liten minifisk utan ett exemplar på ett par decimeter.

 Det var allt för denna gång

Lena

 

Inlagt 2012-10-02 21:01 | Läst 4456 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Naturen är fantastisk, både under och över vattenytan. Men fiskarna slår nog alla rekord när det gäller att inte synas. Hur i hela friden kan du upptäcka dom ?
Den fjärde bilden var läckrast, snyggt fångat Lena !
ing-marie
Hej Ing-Marie,
det är nog övning och att vi simmar så sakta som gör att vi åtminstone får syn på en del av dem. Det är inte ovanligt att man kommer upp från ett dyk och möter andra dykare som inte sett en bråkdel av vad jag lyckats fånga på bild (och jag hoppar över en hel del).
Hälsningar Lena
Spännande och fina bilder du får till under ytan som jag trol aldrig fått sett annars! Ha det bra/ Danne
Svar från Lena Holm 2012-10-02 22:07
Tack Dan,
du får kolla här så ofta du vill.
Hälsningar Lena
Spännande fiskar som nästan inte syns. Fisken på sista bilden ser jag inte alls. Var är den?
marianne
Svar från Lena Holm 2012-10-02 22:12
Frogfish kan vara helt hopplösa att se och den här fyller ut stora delar av bilden. Ögat synns nästan mitt i bilden, lite till vänster om centrum. Munnen en bit nedanför, fast lite knepig att se. Cool va? Jag har en bild av en vit någonstans i mina gamla samlingar som är helt obegriplig. Kanske för att jag inte förstod vad jag tittade på när jag tog bilden.
Hälsningar Lena
Jag letar och letar men kan bara inte hitta "froggen"! Du får ge nån hint.
Nr. 4 och 5 gillar jag mest idag då jag inte behöver leta för mycket men ändå ser att de verkligen smälter in så vackert i sin omgivning. :-)
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-03 10:39
Jag tror det är för att den är större än du tror. Kolla efter ögat mitt i bilden på höjden och strax till vänster om mitten (vertikalt). Munnen är strax under ögat och lite till vänster.
Hälsningar Lena
Ewa Kirjavainen 2012-10-03 11:00
Jodå, ögat såg jag eller misstänkte att jag såg. Men lyckas nog ändå inte få till det helt. :-)
Svar från Lena Holm 2012-10-03 19:21
OK,
jag har letat fram en ny frogfish ur gömmorna. Lägger upp den i nästa inlägg.
Hälsningar Lena