Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MOTVIKTERNA

***

Fortfarande läser jag morgontidningen och tittar på nyheterna på TV  nån gång om da´n. Jag säger fortfarande, inte för att jag håller på att tackla av utan därför att nyheterna inte engagerar mig lika mycket som tidigare. I stället funderar jag mycket på hur vi förhåller oss till andra människor, till omvärlden och tillvaron över huvud taget. Det var länge sen jag slutade läsa facklitteratur och jag som alltid älskat läsa över huvud taget läser också färre skönlitterära böcker. Jag vill helt enkelt se, höra och lukta själv på tillvaron.

 *

Det är en orolig värld vi lever i. Idyllen Sverige är inte längre så långt från världen därute som det en gång var, världen är närmare inpå oss än nånsin förr.  Men vi har haft en gnutta tur så här långt. Visst har vi en del problem, men inte särskilt stora. Andra har bomber och krig, titta på Syrien, Irak, Jemen och Afghanistan. Titta på Libyen, eller Egypten, Turkiet och Ukraina. Vi lever i välfärd i stort sett, andra har fattigdom och svält som Bangladesh, delar av Afrika och Sydamerika, Nordkorea. Allt oftare ser jag pessimistiska frågor om vart mänskligheten och världen egentligen är på väg, både i bloggar och tidningar och media över huvud taget.

*

Sanningen är dock att det var värre förr, tom mycket värre. Trots al Qaida, Boko Haram och IS. Under Pol Pots tid dog mellan 1 och 3 miljoner människor av tortyr, massavrättningar och svält. Under 2:a världskriget dog åtminstone 50 milj människor. Faktum är att det under sekellång tid dör allt färre människor av krig och terror. Globalt sett minskar också fattigdomen, förhållandevis snabbt tom. Globalt sett har också demokratin blivit vanligare. Inte heller invandringsproblemen  är stora i långt historiskt perspektiv, i varje fall inte dom vi upplever här hemma. Mänsklighetens historia rymmer nästan kontinuerliga folkomflyttingar. Och medellivslängden ökar, vi blir allt friskare och lever längre.  Dom som tror att utvecklingen går åt fel håll har nog inte förstått vidden av hur eländigt det varit

*

Har jag förstått rätt är det allt fler, särskilt ungdomar, som klarar sig utan både tidningar och nyhets-TV. Omvärldsbilden formas i stället av sociala medier, info från kompisar, reklam och underhållsning, såpor och sånt som hela tiden finns runt omkring oss.  Det oroar mig. Varken tidningar eller media har särskilt mycket glada och roande nyheter, men media i fria och demokratiska länder har trots enstaka vinklingar i stort sett faktaunderbyggda nyheter (fakta, inte alternativa fakta). Hur kan man bilda sig en någorlunda korrekt bild av omvärlden om man bara förlitar sig på sociala media? Och där massor av falsk info sprids av olika intressegrupper. Motvikterna är fri press och fria media. Och demokratiska val - även om det blir en narr, förlåt, en Trump, ibland. Men alla vi vanliga människor får inte heller glömma den övergripande bild som finns och stå emot och inte svepas iväg av lättköpta floskler eller svälja allt media säger. Det var detta Hans Rosling så envetet och outtröttligt jobbade med.

*

Det finns självklart andra motvikter också. Enskilda personer med stor integritet som visat sig få stor betydelse för många många människor. Martin Luther King och Mandela tex. Och jag tror att vill vi göra något gott i världen  får vi nog börja med oss själva i stället för att peka ut dom som vi tycker är dom största syndarna. Som den zenbuddhistiske munken Thich Nhat Hanh, född i Vietnam men som nu lever i sydfrankrike, säger:

“We often think of peace as the absence of war, that if powerful countries would reduce their weapon arsenals, we could have peace. But if we look deeply into the weapons, we see our own minds- our own prejudices, fears and ignorance. Even if we transport all the bombs to the moon, the roots of war and the roots of bombs are still there, in our hearts and minds, and sooner or later we will make new bombs. To work for peace is to uproot war from ourselves...." -Thich Nhat Hanh

*

***

Inlagt 2017-02-16 13:56 | Läst 1619 ggr. | Permalink

"Tänkvärd text och häftig bild."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du skriver så klokt! Otroligt vacker/häftig/dramatisk bild därtill! :) /Tommy.
Svar från Khalad 2017-02-16 16:25
Tack Tommy!/ Björn T
Vet inte men 85 av världens rikaste personer äger mer tillsammans än 3,5 miljarder av världens fattigaste människor. Alltså världens rikaste procent äger hälften av jordens samlade rikedomar 712 biljoner kronor 65 ggr så mycket som för den fattigare delen av jordens befolkning. Dom rikare blir allt rikare sedan 1980 och Sverige ligger trea på listan där dom rikare blir allt rikare. 70 procent av världens befolkning lever i länder där inkomstklyftorna ökat sedan 1980. "Nästan en sjundedel av alla barn under 5 år är undernärda, på olika sätt. 95 miljoner barn väger för lite för sin ålder. 159 miljoner barn är korta i växten på grund av en näringsfattig diet och kroniska sjukdomar som har hämmat deras tillväxt. Undernäring är en av de största problemen som hotar barns liv och står bakom hälften av alla dödsfall av barn under 5 år, vilket innebär cirka 3 miljoner barn varje år, detta enligt unicef". Världen har inte blivit bättre ekonomiskt, vill nog hålla med Peps Persson när han sjunger att det är falsk demokrati som gör den fattige så fattig och den rike så förbannat rik. 2014 pågick 40 väpnade konflikter i världen och det noterades det högsta antalet dödsoffer sedan kalla krigets slut, och dessa konflikter anses öka. Tycker mig kunna se då jag läser fakta på nätet att dom ekonomiska och sociala klyftorna bara ökar, just på grund av ekonomisk utsugning, krig och annat elände. Så att nä en bättre värld, håller jag inte med om, i grunden tycker jag inget har förändrats. Och så till sist en väldigt vacker och idyllisk bild du tagit, vid västkusten kan man tänka.
🙂
Svar från Khalad 2017-02-16 16:22
Tack Hans-Åke, det råder ingen oenighet om att ojämlikheten är alldeles för stor och att det fortfarande finns för mycket fattigdom i världen. Att fattigdomen minskar råder det ändå ingen som helst tvekan om. För 200 år sen levde över 90 % av jordens befolkning i fattigdom, 2015 uppmätte världsbanken för första gången i världshistorien att färre än 10 % av jordens invånare levde i total fattigdom. Uppgifterna om hur stor andel de rikaste äger kommer från Oxfam och grundar sig på nettoförmögenhet och säger ingenting om inkomstfördelning. Bara som exempel så räknas i Oxfams statistik alla nyutexaminerade akademiker utan familjeförmögenhet men med studielån in i dessa jordens fattigaste trots att dom brukar ha nånstans mellan 300 000 och 350 000 i årsinkomst i Sverige.
Att peka på att det fortfarande finns många fattiga och många barn som far illa visar på att det fortfarande finns mycket att göra, inte att utvecklingen går åt fel håll, det gör den inte.
Däremot är det sant att inkomstklyftorna i många länder ökat men den uppgiften får ofta skymma det faktum att samma länder ofta visar en växande medelklass och minskad andel fattiga, typ Kina, Indien, Ryssland.
Kul att du gillar bilden, det är västkusten, och tanken var att dom mörka molnen över det idylliska fiskeläget ska symbolisera att oron i världen kommer allt närmare inpå oss.
Hälsningar/ Björn T
präntare 2017-02-16 18:16
Ok du har rätt, trenden pekar uppåt hoppas det håller i sig. Och det återstår väldigt mycket att göra.
🙂
Jag har alltid levat i en trygg värld, och min tid här är inte för evigt. Men när jag tänker på mina barn blir jag lite rädd, och när jag tänker på barnbarnen blir jag allt mer oroad för framtiden. För den kommer inte att bli som nu, det är helt säkert. Själv läser jag både gammel och nymedia, från en rad olika länder.
Svar från Khalad 2017-02-16 16:38
Att det är oroligare idag än för tio år den säger ingenting om vart utvecklingen är på väg. Mina föräldrar upplevde båda två världskrig, spanska sjukan och årtionde efter årtionde där lunginflammation var dödlig. Min svärfars pappa dog i lunginflammation, svärmor och svärfar träffades på ett sanatorium där båda låg inlagda för TBC. För 150 år sen var medellivslängden vid i Sverige 45 år, år 2011 var den 84 för kvinnor och 80 för män och den förväntas fortsätta öka. För 100 och 150 år sen var det ont om tidningar, radio och TV fanns inte, inte heller datorer och sociala media såklart. Alltså varken skrevs eller talade det så mycket om allt elände. Men lita på att det var värre. Mycket värre. Och jag tror inte utvecklingen vänder riktning bara för att det fortfarande finns mycket vi skulle vilja slippa. / Björn T
Vibybo 2017-02-16 17:05
Förlåt, jag glömde nämna bilden, som är jättefin, jag fastnade i texten tyvärr.
Tänkvärd text och häftig bild.
Svar från Khalad 2017-02-16 19:42
Tack Ingela!/Björn T
En mycket läsvärd text och en suveränt fin bild; tack!
- hawk
Svar från Khalad 2017-02-16 23:08
Tack för det Håkan!/ Björn T