Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KULTURLANDSKAPET RISINGE

***

Det behövs inget större mått av fantasi för att tänka sig tusen år tillbaka när man står här. Kyrkan från slutet av 1100-talet ligger alldeles bakom ryggen på mig och fälten framför mig har säkert brukats längre tid än så. Det medeltida svärdet som hittades i början av 1900-talet låg i vattnet vid ena brofästet av den gamla bron över från Ekön till denna sidan av Dovern knappt en kilometer bort åt höger i bilden. Det skulle inte förvåna mig om vägen som slingrar sig där borta fanns redan då, men utan asfalt, rätt mkt smalare och antagligen oftast mer lik ett par hjulspår i lervälling.

*

Bilden är tagen för en månad sen, häromdagen när jag passerade låg det ett par decimeter snö.....

*

***

Inlagt 2024-04-05 17:07 | Läst 616 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du har helt rätt Björn - och fint teleperspektiv som belyser saken.
Jag antar att det är som vi brukar säga här på Mälaröarna:
"Om man går ut i åkern och sparkar, så sprätter det upp en fibula"...
Svar från Khalad 2024-04-05 21:44
Tack Peter, en 135:a också här, precis som dina segelfartygsbilder!
Jag kan absolut hålla med om det du skriver men då skulle man knappast se mönstret av växelplogen (minst fyra skär) eller traktorspåren på den gröna höstsådden. En mycket fin bild av kulturlandskapet.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2024-04-05 21:44
Hej Lena, var inne på att skriva också det men avstod (lite får man tänka själv, precis som du gjort här). I bästa fall en häst och ett plogblad, i värre fall ett plogblad med en karl framför. Inte så djupt, inte i närheten så rakt, allmänt oregelbundet med större stenar och stenpartier obrutna, plus att det här fältet bestod av ett hundratal småfält. Men att marken brukats längre än vad kyrkan funnits till är jag säker på! Tack!
Ja jag brukar fantisera tänkande så om hur det var ibland. Samtidigt slår det mig att dom träd jag ser är max 50-200 år och hur såg det ut innan dess.
Varm och go bild över landskapet som för närvarande ändrat karaktär.
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2024-04-06 20:43
Tack Gunte! Gissar att landskapet var mindre öppet eftersom dom flesta åkrar och ängar var små tegar, avbrutna av träddungar och annat.
Det är mäktigt att tänka tillbaka på de generationer som bott här och brukat jorden. Du har utnyttjat fårorna i åkern bra så att de drar in blicken mot bilden centrum. Extra plus för den fina stenen till vänster!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2024-04-06 20:45
Tack för fin kommentar Bjarne. Har svårt att motstå nyplöjda eller nysådda åkrar, allra helst när dom smälter in i landskapet så här fint!
Vacker och informativ bild av ett gammalt kulturlandskap. Här har människorna gått varsamt fram och i samklang med naturen. Vintern har löst upp tiltorna och bonden behöver inte jobba så hårt för att få till vårsådden.
/Torbjörn
Svar från Khalad 2024-04-06 20:46
Tack Torbjörn, dom mjuka formerna i landskapet ger känsla av harmoni!