Khalad Photography Blog
LIKA LITET.....
***
....som vi förstår människors olika bakgrunder tycks vi förstå andra fotograferingssätt än våra egna. Själva har vi alltid gjort dom riktiga valen. Bloggarna är många där dom egna metodernas förträfflighet framhålls, det kan jag förstå. Nästan lika många är bloggarna med lätt föraktfulla kommentarer/stick om andras fotometoder. Det förstår jag inte alls. Vi gör våra val, både av metoder och genrer. Eller åtminstone dom som vill kunna definiera vem man är och vad man vill. Andra (tex jag) tycker det är skönt att inte behöva definiera i förväg vad jag vill göra eller vilken väg som är den bästa. Livet är rikt, oerhört rikt, och alla val begränsar. Samtidigt ger val av delområde en starkare identifiering, starkare grupptillhörighet. Om jag vill betrakta foto som konstform konstaterar jag att den måste vara väldigt ung som lägger så mycket krut på tekniken och så lite på vad man vill med bilderna. Eller kanske beror det på att det är så oerhört mkt lättare att diskutera tekniken. Tekniken kan vi kvantifiera, sätta siffror på, visa tydliga exempel på, behandla neutralt så att säga, medan om vi vill säga eller kommentera något om bildinnehåll och bildbudskap måste vi ge lite av oss själva, till och med gräva lite djupare ibland för att kunna vara personlig. Och i min värld är alla bilder personliga, också mobilbilder på Insta. Det finns inga sanna, objektiva tolkningar av bilder, helt enkelt för att det inte finns något rätt eller fel om hur vi ska leva våra liv.
*
Fortfarande ser jag att många framhåller den analoga teknikens fördelar samtidigt som analoga bilder infogas. Genast ser många kommentatorer just det som fotografen sagt. Det är helt ok såklart men det är svårt att veta om den analoga bilderna spontant verkligen uppfattas bättre, med rikare gråskala, större spännvidd på tonerna eller vad det nu kan vara. Jag la in en svv filmbild för några veckor sen, tagen med min Yashica-Mat på Ilford HP5 Plus, utan att säga något om detta. Ingen kommenterade "du, det där måste vara en analog bild, undrar vilken film du hade" såklart. Men jag fick några pos kommentarer, bla om ljuset. Det blir nog bättre på film.......
*
*
***
PÅ VÄG TILL JOBBET
***
Allt var så annorlunda då (1956). Det var fortfarande 6-dagars arbetsveckor men man slutade lite tidigare på lördagarna. 40 timmars arbetsvecka kom 1970. Också vi som gick i skolan hade skola på lördagarna. Allt ifrågasattes inte hela tiden, saker var som de var. Det låter förstås stockkonservativt, men systemet verkade fungera. Det är drygt tio år sen andra världskrigets slut och jag tror de flesta fortfarande kände optimismen efter krigsslutet. Standarden var låg efter nutida mått men den började stiga. Några skaffade sig bil även om fötter och cyklar var det normala sättet att ta sig till och från jobbet. Ransoneringarna var också slut och kupongerna borta. Minns jag rätt fanns motboken kvar, inte för att det var aktuellt för mig som 15-åring men varje gång pappa skulle köpa något skulle den med. ASEA var Ludvikas i särklass största arbetsplats med många tusen anställda, och ASEA-sirenen hördes över hela stan tio minuter (eller fem kanske) innan förmiddagens resp eftermiddagens arbetspass började.
*
Här står jag där Furuhällsvägen kommer ut på genomfarten/Storgatan och övergången där till ASEA. De är ju inte bara vägen man ska över utan också järnvägen. Grängesberg, Värmland, Göteborg åt vänster, Borlänge, Falun Gävle åt höger.... Det ser ut att vara en solig marsdag och jag gissar av solen att eftermiddagspasset ska börja.
*
*
*
*
***
DOM MINSTA....
***
....började också visa sig dom här varma, soliga dagarna. Var sitter hen idag, det var +4 och mulet i morse? Naturen har nog lösningar, jag behöver inte oroa mig. Men det är klart, naturens otroliga rikedom har ett skäl, dom flesta överlever inte. Det är bara överflödet av individer som garanterar att några klarar sig.
*
*
***
DEN HÄR GÅNGEN
***
Efter fem helt fantastiska dagar bär det hemåt igen i morgon. Sol från klarblå himmel från morgon till kväll, tala om timing. I kväll hann nymånen komma upp innan molnbanken drog för. I morgon mulet, perfekt resväder.
*
Jag har inte gjort något nyttigt alls. Fotat lite, plockat med bilderna på kvällarna, läst och suttit på bron vid spången. Degat kan man nog säga, fast jag föredrar att kalla det komma ikapp med mig själv, hinna tänka tom. Fint.
*
Dom senaste åren har skogsavverkningen runt Korsheden varit intensiv, snart känns det som att åka till en ö, inte en by i kanten mellan skogen och fälten. Ändå bestämde jag mig för att åka ut i några av kalhyggena idag. Det måste ju finnas något att fota där också tänkte jag. Och det fanns det ju.
*
*
***
HAR NI HÖRT DEN FÖRUT?
***
Längst ner i hörnet på tomten i Korsheden ligger det fortfarande snö och is. Hörnet ligger i skugga från granskogen intill. Enstaka snörester finns ute i skogarna och eftersom snösmältningen inte är avklarad är det bra fart på vattnet i Larsboån. Temperaturen ligger uppåt 19 grader på dagarna men det har varit minusgrader hela veckan under de klara nätterna. Det är inte så lätt att få grepp om vädret, eller klimatet då.
*
Liksom av en händelse (!) fick jag häromdagen ögonen på ett par gamla tidningssidor, båda gällande klimatet. Tidningssidorna är ca 50 år gamla, men precis som nu varnar klimatforskare för att fossil förbränning av olja, kol, gas mm påverkar klimatet. Så har man också noterat att det de senaste åren varit osedvanligt mycket torka, översvämningar, tornados och stormar som sannolikt beror på den klimatpåverkan människans förbränning av fossila bränslen gör och att det finns stor risk att det påverkar tillgången på föda. Som en av forskarna tar upp har jordens befolkning fördubblats sen sekelskiftet och fortsätter klimatförändringarna kan en miljard människor utsättas för svält. Allt pga den avkylning av jordens klimat som blir resultatet av de stoftpartiklar all förbränning av fossilt bränsle ger upphov till. Den ökade mängden stoftpartiklar skärmar av solljuset och pga detta sjunker jordens medeltemperatur sen flera decennier. Det finns påtaglig risk för att klimatet är på väg mot en ny istid med stora landytor under is......
*
*
*
*
***