Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FAKTA, KUNSKAP OCH VULKANER I SOLSYSTEMET

***

I går kväll tittade jag - som oftast på måndagar -  på Vetenskapens värld. Ett av de få riktigt högkvalitativa program som finns inom SVT. Dessutom om ett ämne som intresserat mig sen tonåren - astronomi. Just i går handlade det om vulkaner i solsystemet, superintressant. Kunskapsutvecklingen beträffande vårt solsystem har varit otroligt snabb de senaste decennierna tack vare rymdsonder som Voyager 1 och 2, Galileo och  Cassini-Huygens som tagit bilder och i en del fall prover från många av våra planeter och flera av månarna till främst de stora planeterna. Temat i går var vulkaner och andra vulkaniska  aktiviteter i vårt solsystem. Rekommenderas varmt om ni missade programmet.

*

Vetenskapens värld är ett helt faktabaserat program som visar hur vetenskapen inom olika områden genom insamlandet av nya fakta ökar förståelsen för många processer. Och när fakta väl bearbetats och koordinerats  innebär det att kunskapen om naturvetenskapliga processer, om människor och natur ökar. Fakta i sig är inte kunskap, först när fakta blivit användbara genom förståelse finns kunskap. På just detta serverar Vetenskapens värld många fina exempel. Och just skillnaden mellan fakta och kunskap är en av orsakerna till att det inte räcker med att veta hur man googlar fram fakta, det behövs också en skola där vi lär oss förstå och tolka.

*

Det slår mig att jag lite då och då under senare år varit ganska kritisk mot både fakta och kunskap och inte minst till böcker.  Men förstå mig rätt. Självklart är fakta och kunskap, liksom böcker, väsentliga också i min värld. Jag skulle säga väldigt viktiga, nästan det enda viktiga upp till jag var 60 ungefär.  Men jag ser numera att också fakta och kunskap har sina uppenbara begränsningar. Beträffande det mest väsentliga i livet - kärlek, glädje, sorg, livets mening och frid - tror jag böcker och faktabaserad kunskap kommer helt till korta - här gäller egna erfarenheter. Den som läst alla böcker som finns om kärlek men själv aldrig varit förälskad har ingen kunskap om kärlek, bara oanvändbara faktauppgifter:

*

Från stadsbiblioteket i Stockholm

*

***

Inlagt 2018-11-06 14:24 | Läst 2060 ggr. | Permalink

"När jag läser din text om kunskap och kärlek, går min tanke till Paulus undervisning om detta i Första Korinthierbrevet kapitel 13. Flera beröringspunkter finns!😊"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
När jag läser din text om kunskap och kärlek, går min tanke till Paulus undervisning om detta i Första Korinthierbrevet kapitel 13. Flera beröringspunkter finns!😊
Svar från Khalad 2018-11-06 17:05
Tack Ragnar, kunskapen är styckvis och icke bestående medan kärleken är störst och bestående . I det instämmer jag fullständigt :-) / Björn T
Mycket kloka ord Björn! Vi behöver både fakta/kunskap och det som inte kan förmedlas på detta sätt, känslor. Det intressanta är att böcker och fotografier kan förmedla båda, till skillnad från t.ex. musik, som kan förmedla oerhörda känslor, men knappast fakta. En mycket snygg bild också. Jag som gått förbi det där biblioteket massor av gånger, nu måste jag gå in!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2018-11-06 23:08
Tack Bjarne! Intressant kommentar, som jag faktiskt bara delvis delar. Det är det där med att böcker och fotografier kan förmedla både känslor och fakta, och det är ordet förmedla jag hakar upp mig på. Böcker och foton kan väcka känslor i mig, men det är inte alls säkert att det sker och framförallt inte säkert att det väcker de känslor författaren/ fotografen försöker beskriva eller förmedla. Om vi pratar om sånt som kärlek, frihet, glädje, sorg, ilska, rädsla, skam - dvs allt som gör livet levande och värt att leva - tror jag fortfarande att det bara är genom egna erfarenheter vi kan förstå vad det är. Många hälsningar / Björn T
Då jag var grabb häckade jag mycket på detta bibliotek. Huvudsalen (din bild) var snudd på barnförbjuden, men det gick att förhandla sig till tillträde om man sa att det behövdes för studierna.

Den där trappan upp - upp - upp - upp - upp till bildningens tempel och sen den stora cylindern med de bokklädda väggarna tycker jag fortfarande är en stor arkitektonisk upplevelse.

Tack och lov finns huset kvar tämligen oförvanskat och att idéerna om tillbyggnad kom av sig. Måtte dom förbli avkomna.
Svar från Khalad 2018-11-06 23:08
Instämmer helt, en mkt vacker byggnad!/ Björn T
Ja, visst är det så med böcker, speciellt faktaböcker.. dom 'åldras' och 'uppdateras' inte med ny kunskap och nya upptäckter.. Efter en ganska kort tid så känns dom ofta inaktuella.. Det gäller att uppdatera sig med ny kunskap! Vetenskapens värld har för det mesta väldigt mycket intressant och 'nytt' att upplysa om! Även programmet igår var intressant, även om jag läst en del om detta tidigare. För övrigt anser jag att SVT är den enda 'TV-programmakare' som håller godkänd klass, inräknat även 'Kunskapskanalen'! Övriga kanaler gör inte det, dom både är och känns 'köpta' av sin eländiga reklam.. och producerar i mitt tycke mest skräp..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-11-06 23:40
Hej Jan, visst har jag också läst en del av det tidigare, dock långtifrån allt. Dessutom är det fint att få en så samlad överblick av ett så intressant tema.
Beträffande TV-kanalerna kan jag bara konstatera att TV1, TV2 och Kunskapskanalen alla drivs av SVT och därmed i grund har samma finansiering. TV1 är dock SVT:s huvudkanal och har säkert fler egenproducerade program än TV2 och framförallt Kunskapskanalen. Ändå hittar jag väl så ofta intressanta program på Kunskapskanalen som på TV1 även om dom inte håller samma nivå som just Vetenskapens värld. Kunskapskanalens program är ju ofta inte dagsaktuella, där finns många repriser och program med några år på nacken som säkert är billigare att köpa in.
Rent generellt, rakt över, är det enkelt uttryckt mest skräp på TV - serier, såpor, påhittade tävlingar och kockprogram och så sport som är viktigare än allt annat. Så jag håller med dig om det mesta......Hälsningar och tack!