AFFÄRSDÖDEN FINSPÅNG - VÄRRE ÄN JAG TROTT
***
Häromdagen, i måndags tror jag, gick jag en vända inne i centrum (Finspång). Det var rätt längesen jag gick runt som jag gjorde nu, som 83-åring springer jag inte runt inne i Finspång stup i kvarten som jag gjorde förr . Eftersom jag gillar natur går min dagliga promenader i utkanterna, oftast ute i Risinge. Nåväl. Vad jag upplevde var att affärsdöden hunnit längre än jag trott. Egentligen borde jag vara van, uppvuxen som jag är i Ludvika och med fritidshus några mil utanför har jag sett samma sak i Ludvika, Grängesberg, Fagersta, Smedjebacken och på några ställen till. Men att så stor andel av lokalerna i centrum av Finspång står tomma blev ändå en överraskning. Min känsla är att just mindre kommuner/orter med storleksordningen 5-25 000 invånare har det värst. Affärsdöden drabbar i viss mån också storstäderna men dom enstaka tomma lokaler som finns är där undantag i stadsbilden. Den växande näthandeln har såklart betydelse också där men kompenseras i stor utsträckning av den växande befolkningen. Naturligtvis tydligast i dom riktigt stora städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö men också i dom ganska stora städerna - Norrköping, Linköping, Karlstad, Örebro - bygger man så det knakar. Snart finns inte en grönyta kvar inom stadsplanerat område.
Finspång har en strategisk plan som talar om 30 000 invånare 2030. Fn ligger vi under 22 000 och kommunen hade negativ befolkningsutveckling 2023. Ingenting är omöjligt men det ser ut som en tuff uppgift. Det kräver en genomtänkt strategisk plan baserad på ett ordentligt basunderlag av fakta och jämförelser med andra kommuner och såklart en konkret handlingsplan, ungefär som företag under utveckling gör sina långsiktiga affärsplaner och som följs upp och eventuellt korrigeras år för år. Det vore intressant att se kommunens plan kommunicerad lite mer i detalj, inte bara målet. Har jag förstått rätt har kommunen senaste året lagt 42 Mkr på omdaningen av torget och fortsättningen av gågatan förbi vårdcentralen. Mycket pengar för en liten kommun.
Bilderna härnedan är ett axplock av vad jag såg och tänkte i måndags.
*
Vanlig syn numera inne i centrum
*
Inte bara enstaka fönster utan hela rader av lokaler
*
Gamla centrumvaruhuset, numera fyllt av mkt som inte är vanlig kommersiell affärsverksamhet. Optikeraffären är väl den som håller stånd, roligt!
*
Samma sak gäller byggnaden mitt emot. Inget fel på verksamheterna men kanske inte dom med bredaste publiken som fyller centrum med folk.
*
Fortsättningen av byggnaden är till stor del tom, tidigare fylld med affärsverksamhet
*
*
Mitt emot här Östgötabankens gamla affärshus, tidigare bank, konditori, vanliga affärer, restaurang mm. I nedre planet (torgplanet) fortfarande vanliga affärsverksamheter (tack för dom!) men här på övre planet fyller Folktandvården och vuxenutbildning lokalerna. Absolut inget fel på dom men för mig känns det som, med halvmiljardsatsningen på nya Vårdcentrum som första steget, tanken är att fylla centrum med annat än vanlig affärsverksamhet.
*
Straxt intill Folktandvården ligger nu Vuxenutbildningen
*
Ja, och så förstås Hotell De Geer. Tomt, övergivet och dessutom rätt skamfilat. Inte så kul.
*
Slutligen, jag har såklart inte gett upp Finspång, här finns massor av bra saker. Det pratar jag om i alla mina andra bloggar som berör Finspång, men nu handlar det just om centrum. Och jag skulle gärna vilja höra vad någon av kommunledningen säger och om strategiplanen berör detta.
*
****
Det finns en faktor i detta som sällan uppmärksammas. Den handlar om giriga hyresvärdar som höjer hyran till strax under smärtmaximum - tror dom. Men sedan passeras denna gräns, och hyresgästen slår igen verksamheten. Någon ny hyresgäst står inte att finna i ett sådant läge.
I sådana fall frestas jag att säga: "där har ni - håll till godo!"
Jag är ju samhällsbyggare till yrket och har tillbringat delar av yrkeslivet med att försöka hålla städer och orter levande. För några decennier sen var det stormarknaderna utanför stan som knäckte småbutikerna inne i stan. Nu har näthandeln den rollen. Delvis beror det på oss kunder som väljer att handla på nätet och hämta prylarna i nån lokal som ersätter nedlagda Posten. Samtidigt har det blivit så att det man behöver inte längre finns i de få butiker som finns kvar.
En trist framtid väntar för oss som hellre träffar en livs levande person att handla av än en anonym näthandel.
För att främja lokal handel krävs en förbättring av utbudet i fysiska butiker. Ett bredare sortiment av kläder, elektronik, hobbyartiklar, skor och nischade produkter som 3D-skrivare och tillbehör, samt en större djurbutik med ett omfattande utbud, skulle locka fler kunder till stadskärnan och Vibergaområdet.
Genom att anpassa utbudet till efterfrågan och erbjuda konkurrenskraftiga priser kan lokala butiker öka sin attraktivitet och bidra till en levande stadskärna.
Och de här billiga priserna, som stormarknader har, det klarar inte en småhandlare!
/B
Hälsningar Halina
Hälsningar, Bjarne