Fotografera eller skriva, det är frågan
Lurad av Göran Segeholm
På fotomässan i Älvsjö i höstas lyssnade jag på ett föredrag av Göran Segeholm. Som alltid när han föreläser är det förbannat bra.Han har mycket att säga, han kan säga det och han kan underhålla, allt på samma gång. Hans föredrag handlade om (om du läser detta Göran, förlåt mig om jag missförstod dig) olika sätt att kategorisera bilder. I sitt föredrag exemplifierade han hur svårt det är att göra en intressant bild om motivet är en betongtrappa i Hökarängen. Jag bestämde mig då för att liksom anta den utmaningen, så under julen åkte jag ut till Hökarängen för att ta årets bild på en betongtrappa. Men fan ta dig Göran, det finns ju inga betongtrappor i hela Hökarängen. Jag sprang runt där i flera timmar och letade betongtrappor, men jag hittade bara trappor av sten. Inte en enda betongtrappa fanns att uppbringa i hela Hökis. Så jag fick anse mig besegrad. Det var ett lumpet trick, referera till ett motiv som inte finns. Följdaktligen hade Göran helt rätt (som vanligt), det är förbannat svårt att göra en bild av en betongtrappa i Hökarängen intressant, eftersom det inte finns några betongtrappor. Och de stentrappor som finns, är otroligt tråkiga på bild. Se själva.
Lagottorace
I morse åkte vi (som vanligt på helgerna såhär års) till en närliggande golfbana, för att få släppa lös hunden. I dag hade vi sällskap av Hanna (matte) och Myra (hund). Det blev rent ut sagt ett jävla drag.
Förbanna inte mörkret! Ta en bild i stället
I går hade jag bestämt mig för att åka till stan för att ta min kamera på en promenad. Jag skulle "bara....." först. Därför kom jag inte in till stan förrän bortemot klockan två, och då insåg jag att det bara var en timme tills det skulle bli mörkt. "Hur tänkte jag nu?" var frågan som förstörde första halvtimmen av promenaden. Men sedan kom jag på att det är ju runt halv fyra som det blåa fina ljuset uppstår. Och om man kombinerar det med ljuset från gatlyktor och skyltfönster kan det i bästa fall bli riktigt bra bilder. Och så här blev det:
2011 i bilder
Alla ni som inte tycker om tillbakablickar, utan hellre vill titta framåt gör klokast i att ge fan i att läsa detta inlägg. Här kommer det nämligen att bli en orgie i det som passerat, både ur en fotografisk och en mer allmän synvinkel. En årskrönika borde nog innehålla en bild för varje månad, men från vissa månader klarade jag inte av att bara välja en bild. Därför valde jag två bilder från varje månad i stället. Men när jag kom till juli räckte inte ens två bilder, så därifrån blir det fyra bilder. Håll i er, nu kör vi:
Januari
Totalt 88 bilder. En övervägande del gatufoto. Kanske inga riktiga höjdarbilder, men vi är ju bara i början av året. Den första bilden är från Järntorget i Gamla stan, Stockholm, och den andra från perrongen till Saltsjöbanan vid Slussen.
Februari
Totalt 67 bilder. Inte så många bilder, men februari är ju en kort månad. För oss som är föreningsmänniskor börjar årsmötesperioden i februari, så en hel del sådana bilder blev det. Dessa bilder är dock sällan intressanta för andra än de som var med, så här kommer i stället två andra bilder. Den första bilden är på vår hund, som älskar snön, och den andra är tagen i Sturegallerian.
Mars
Totalt 213 bilder. I mars uppgraderade jag min kamerautrustning 393 steg. Jag bytte från en Canon 400D till en Canon 7D. Det blev ganska mycket bilder från en fimafest, därav det stora antalet bilder. Och så var det ju en del årsmöten också. Men framför allt återvände ljuset och solen började lysa mer regelbundet. Därför representeras mars av bilder som visar just hur ljuset börjar återvända. Snöhögen låg i Malmköping och Kaknästornet sägs stå i Stockholm.
April
Totalt 179 bilder. Även denna månad en del årsmötesbilder. Men en krönika utan bilder från Österbybruk är ungefär lika fel som ett år utan ett besök i Österby. Vi firade valborg 2011 i Österby, och eftersom kvällsljuset är magiskt i den byn, måste det fotograferas. Eftersom det var en kraftig vinter dröjde det väldigt länge innan golfspelarna kunde börja spela golf, vilket innebar att vi även i april kunde åka till golfbanan och släppa lös hunden. Att sedan kvällsljuset på golfbanan är trevligt gör ju
heller ingenting.
Maj
Totalt 91 bilder. I mitten av maj gick jag och finaste vännen Kerstin ut för att äta middag på restaurang Buchetto i StockholmEfteråt tog vi en promenad i den ljumma vårkvällen, och hamnade i den så kallade Spökparken, som ligger i ena änden av Drottninggatan. Här ser man vikten av att alltid ha med sig en hyfsad kamera. Helt plötsligt bara stod hon i det där fina ljuset, så det vara bara att hala upp sin fickkamera och ta några bilder. Även ute i förorten där jag bor finns det matställen. Jag tänkte bjuda min fru på en korv under en hundpromenad, men det visade sig att korvmojjen hade stängt. Men solen lyste i alla fall fint.
Juni
Totalt 209 bilder. Första semestermånaden. Vare sig man är familjeknäppare eller lite mer seriöst arbetande amatörfotograf, är det nog ändå under semestern det tas extra många bilder. Vi började vår semester i Lidköping, och till vår stora glädje var det Hjulafton den 30 juni. Stan var full med gamla bilar och motorcyklar och folk. Det är något speciellt med rödhåriga personer. De får som en gloria omkring huvudet i motljus. Sådant är förbjudet att inte fotografera. I synnerhet om hon är servitris på ett 50-talsinspirerat kafé i en svensk småstad. Den andra bilden är utsikten från campingplatsen i Lidköping mot Kinnekulle.
Juli
Totalt 331 bilder. Den stora semestermånaden, med riktigt många bra bilder. Den första bilden är från Kungshamn i Bohuslän. Detta är min favoritvik, och otaliga är de försök jag gjort för att fånga det speciella ljuset som kan uppstå när det är vindstilla och molnen har rätt position just vid solnedgången. Den andra bilden är från vår favoritklippa strax norr om Simrishamn, Vårhallarna. Där dricker man kvällskaffe innan man går hem till husvagnen och tittar på Morden i Midsomer. Den tredje bilden är från kafé Borregården, som ligger strax väster om Borrby (mellan Simrishamn och Ystad). Ja, kafét är inte stolen vid grindstolpen, men grindstolpen står vid infarten till Borregården. Den sista bilden är från Kiviks marknad, där vi var för första gången. Men i brist på skäggiga damer och stripteaseshower tittade vi i stället på lokala spelmän.
Augusti
Totalt 47 bilder. Vet inte vad som hände i augusti. Fotograferade gjorde jag i alla fall inte speciellt mycket. En stor del av bilderna kommer från en konsert på Gröna Lund med Bo Kaspers Orkester, och här märker man att den lilla kompakta kameran som man har med sig överallt faktiskt levererar riktigt bra bilder. En dag åkte min fina arbetskamrat och vän Susanne och jag till Ulriksdals slottsträdgårds kafé och käkade lunch. Såklart var lilla kameran med. Och när jag kom hem med bilderna kunde jag inte låta bli att leka lite i PSE. Resultatet är bara för mycket, jag vet, men vi hade väldigt roligt.
September
Totalt 90 bilder. Också en gatufotomånad. Det sägs ibland att gatufoto måste vara svartvita bilder. Bara därför föredrar jag att fotografera i färg. Och i synnerhet i höstsolen. Benen och skorna stod på Skansen, och den andra bilden är tagen på Drottninggatan i Stockholm.
Oktober
Totalt 150 bilder. En firmafest, två Blueskonserter på S/S Blidösund och en fotokurs är nog förklaringen till det relativt stora antalet bilder. Den första bilden är tagen i Uppsala som en del i fotokursen. Den andra bilden är tagen utanför Vagnhärad och får väl symbolisera årets sista dag med det där klara fina höstljuset.
November
Totalt 78 bilder. Framför allt bilder från en fotouppgift som handlade om det mörka och morbida, samt bilder från eldfesten i Malmköping dagen före första advent. Den första bilden är tagen på kyrkogården till Bromma kyrka och den ska väl inte vara alltför munter är meningen. Den andra bilden är tagen i Malmköping.
December
Totalt kanske 200 bilder (vet inte säkert för jag har inte gallrat klart ännu) Familjehögtider genererar en hel del bilder, men dessa behåller jag för mig själv. I stället ses på första bilden några övervintrande damer i trädgården (Ingrid Marie heter dom. Allihop). Den andra bilden är från golfbanan. I december slutade äntligen golfspelarna spela golf, och vi kunde åter släppa lös hunden på golfbanan. Det är klart att en vit vinter är fint, men en grön vinter i sol kan man också stå ut med.
Sammanfattningsvis: drygt 1700 bilder. Om de blev bättre när jag bytte kamera vete fanken, men det blev ännu roligare att fotografera. Och jag har verkligen lärt mig uppskatta min lilla följeslagare Canon S95. Det gör mig sällan besviken. Låt oss nu hoppas att 2012 blir ett ännu bättre fotoår.
Hur många kameraväskor får man ha?
I förrgår köpte jag mig en kameraväska. Den femte i ordningen. Varför ska det vara så svårt att hitta den optimala kameraväskan? Kanske för att den inte finns. Det kanske behövs olika kameraväskor för olika tillfällen. Jag vill ju gärna tro det. Annars skulle jag ju framstå som en fullständig idiot, som har kameraväskor till ett värde motsvarande just precis det vidvinkelobjektiv jag så gärna skulle vilja ha.
Den senaste väskan var en Think Tank Retrospective 30, och just nu känns det som om jag mot all förmodan hittat den optimala väskan. Den verkar rymma hur mycket som helst, men väger ingenting i tomme, så den passar både när man ska ha med sig hela utrustningen och när man bara ska ha en väska som extra väderskydd ifall det skulle börja regna. Eftersom det är en axelväska kanske det blir lite tungt att bära hela utrustningen i den på längre promenader, men då får jag väl helt enkelt använda min kameraryggsäck, en Lowepro Vertex 100 AW.
Utöver dessa lite större och mer rejäla väskor äger jag också en Scandinavian Photo Väska Foto Slr Stor och en Lowepro Terraclime 100. Två mindre väskor som är lätta och bra, men har lite olika nackdelar. Den förstnämna halkar alltid av min axel. Troligen är jag vanskapt och det har inte Scandinavian photo tagit någon hänsyn till. Den andra väskan glider inte av, men den är faktiskt lite för liten. I alla fall när man ska ha ner ett kamerahus med extra batterigrepp monterat.
Sedan har jag ytterligare en väska, men jag har ingen aning om vad för sort. Jag har nämligen lånat ut den till min svägerska på obestämd framtid. Den väskan växte jag ur för några år sedan, och dessutom satt den inge bra på axeln.
När jag var ute i garaget härförleden hittade jag min gamla kameraväska från min tidigare fotoperiod. Den väskan borde vara inköpt någon gång runt 1983 eller 1984. Himla bra väska var det minns jag. JAg noterade att på den, liksom på kameraremmen till min gamla analoga kamera fanns det hållare för filmburkar. Det ser man inte så ofta på kameraväskor och kameraremmar nu för tiden. Däremot ser man små fickor för minneskort. Frågan är vad dessa små fickor kommer att vara ersatta med om ytterliger 30 år.