Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det är farligt att leva, och att äta rött kött.

Livsmedelsverket har gått ut med en varning;  för mycket kött ger cancer! Det är nämligen vad den senaste statistiken visar, dvs ett klart samband mellan vissa cancertyper (fr a änd- och tjocktarmscancer) och mängden kött och charkuterier. Och, svenskarna äter för mycket kött, i alla fall mer än vad man gjorde för 60 år sedan. 

Det produceras mer kött idag än vad det gjordes för 50-60 år sedan. Och vi får betala priset, köttet är överlag sämre nuförtiden. Kötthanteringen är många gånger mer industriell än tidigare. Korna blir matade med speciellt foder, de står inomhus och får inte röra på sig, de får antibiotika fastän de inte egentligen behöver, köttet hanteras effektivt och snabbt, det får inte längre hängmöras utan  möras på ett konstgjort sätt, det sprutas in en mängd substanser som förbättrar färg och gör att det åtminstone ser aptitligt ut etc etc. Och vad normala charkuterivaror innehåller i form av exempelvis saltlake, nitrit, rökarom  och jag vet inte vad, är det säkrast för nattsömnen att inte tala om. 

Köttet är alltså billigare, det produceras i större mängd och folk har det bättre ställt. Så det äts mer kött. Men det här köttet smakar inte gott, det smakar inte som kött kan smaka. Kött som är framställt på riktigt sätt, som är hängmörat, som kommer från djur som fått beta ute är det en helt annan smak på. Men det är dyrare! Och eftersom våra smaklökar är avtrubbade, eftersom vi är vana vid det som finns till buds i kyldiskarna på ICA m fl, så köper vi och äter det och låter oss nöjas. 

Jag har lagt ner att köpa sådant kött. Jag betalar hellre mer för köttet, för "riktigt" kött och äter det mer sällan. Och köttet behöver inte vara huvudnumret på tallriken. Jag tror att det där är en kvarleva från USA inspirerade Texasstekar, ju större dess bättre. 

Jag har också förmånen att köpa kött från Jämtland, en liten gård som producerar ekologiskt kött. Korna går ute, betet är obesprutat och köttet är inte behandlat på något konstgjort sätt och slakten är inte industriell. Sådant kött är ljuvligt.

Jag fick en sådan sändning häromdagen. Så nu är frysen full, och det som inte fick plats har jag stått och tillrett idag. 

Timjanstekt rostbiff med balsamicokokt pärllök, kapris och krasse och ugnsbakad potatis.

Och under tiden har en Boeuf Bourguignon fått stå och småkoka, högrev med ben och allt. Den blir till i morgon, den blir snarare bättre av att stå till sig!

Det kan mycket väl stämma , det här sambandet mellan kött och cancer, även om statistikens resultat är på gruppnivå och inte individnivå. Men jag är lite skeptisk - det är kanske snarare priset vi betalar för hur köttproduktionen ser ut och hanteras idag.

Länk till artikel i DN: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cancer/

På återseende//Göran

Inlagt 2015-11-05 21:25 | Läst 1700 ggr. | Permalink

"Bra matbilder! Ja den skillnaden har vi märkt av också! En smak som man nog har glömt av och man får anstränga sig lite, antingen med plånboken eller med att ta sig ut till någon gårdsbutik! /MA"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
De senaste åren så har jag ätit mindre och mindre kött. Dels har jag ledsnat på det lite, och som du skriver så smakar det inte. Spelar nästan ingen roll vilket kött jag köper i butikerna, det smakar nästan lika dant alltihop. Det köttet jag äter nu är oftast inhandlat av någon jägare, och jisses vad bra det smakar. Mindre kvantitet och mer kvalité.
Svar från gorred 2015-11-05 22:00
Precis, det är kvalitetsskillnad på industrikött och riktigt kött. Och kvaliteten är viktigare.
Hälsningar//GöranR
Viltkött är ett bra alternativ.
Svar från gorred 2015-11-05 22:01
I allra högsta grad, det om något är ju ekologiskt. Men, det finns gott annat kött också, fast inte vanligen i kyldiskarna i affärerna.
Hälsningar//GöranR
Bra matbilder!
Ja den skillnaden har vi märkt av också! En smak som man nog har glömt av och man får anstränga sig lite, antingen med plånboken eller med att ta sig ut till någon gårdsbutik!
/MA
Svar från gorred 2015-11-06 00:11
Tack Mats. Jo, det blev så tydligt när jag öppnade påsarna och köttet, inklusive köttfärsen, luktade gott! i sitt råa och färska tillstånd. Det händer inte med vanligt köpekött. Och när det gäller ansträngningen - du har helt rätt! Men det är värt det, med bägge betalningssätten.
Ha det//GöranR
Mm, hörde om undersökningen. Det kom ju en för ett par år sedan som varnade för mer än 500g/vecka. Det är inte så mycket... Efter det försöker jag och min fru äta mer kyckling och fisk. Maten ser rustik och smarrig ut. Clausthaler är en bra bira med, kört mycket på den sedan jag blev nykterist 2010.
Svar från gorred 2015-11-06 00:57
Det här är statistik, samband och alltså på gruppnivå. Det finns många oförklarade parametrar med i bilden, och givet att mänskligheten plus nästan alla andra däggdjur har ätit kött (varandra) så länge jorden har funnits, är det nog svårt att precisera hur mycket man kan äta för att inte riskera cancer. Jag tror att tillsatserna i köttet, samt den industriella produktionen kan spela större roll. Men visst, köttet behöver inte vara huvudsaken på tallriken, och det finns fullgoda alternativ. Pilsnern oväntat god, faktiskt.
Hälsningar//GöranR
Benganbus 2015-11-06 11:57
Det här vill jag diskutera vid tillfälle Göran! ;)
/B
Det har alltid varit livsfarligt att leva.
Benganbus 2015-11-06 14:15
Man behöver väl inte balansera på räcken hela tiden! ;)
/B
Det är skillnad på kött och kött, var hos morsan häromdagen för att vänta och ta emot bonnaslaktat lammkött, vilket kött morsan blev helt lyrisk! Kanonkött 20 kg för 1600:- bra och billigt!

Smaklig måltid!
Kenneth
Skulle tro att det är E-ämnen och annat bös som tillsätts idag som gör oss sjuka och som du skriver, hur köttet hanteras. Vi behöver inte nödvändigtvis äta mindre kött, vi skulle minska utsläppen och påverka miljön mindre om vi åt närproducerat och ekologiskt.

Tyvärr är det en klassfråga (som så mycket annat), huruvida man har råd (och ork) att dels åka till en gård för att köpa det och dels betala mycket mer för det. Jag som numera har en hyfsad lön gör det mer än gärna, men jag har varit ensamstående och studerande en gång i tiden och då var det inte ens med på kartan... sorgligt att det krävs så stora resurser i både tid och pengar att vara hälsosam.

Maten du lagar ser riktigt god ut :)!
De e inga nyheter det här, men man måste ha mycket kött på benen ;) innan man vågar tala i klartext om det här!
Kött är och har nog aldrig varit vår basföda. Och blir den det, då blir det problem.
Och mycket av köttätandet är en gammal vana, som man vuxit upp med,
och sådana saker är svåra att förändra.
Och att köttet är närproducerat, eller saknar vissa tillsatser, förändrar inte det hela,
för det är mängden kött det handlar om. Både för maghälsan och klimathälsan!

Ursäkta mina synpunkter! ;)
/B
Pistol-Pete 2015-11-06 12:07
Ny genforskning visade ju tydligen att vi är väldigt individuellt mottagliga/icke mottagliga för olika typer av kost. Kan ju förklara varför olika "innedieter" funkar bra för vissa, sämre för andra. En hel del intressant kring muskelsammansättning också (kanske mest för den träningsintresserade. Jag tror nog att det finns goda grunder för oss att äta kött, men mängden utgör ett stort problem... på många plan.

Mvh, Peter
Benganbus 2015-11-06 14:13
Jag tror på evolutionen och The Lancet! ;)
När vår matsmältningsapparat skapades för nå'n eller några miljoner år sedan, så va födan mest lättplockade saker, som nötter, rötter, frukter, och fisk, typ musslor, larver i sjökanterna! Lättplockad mat alltså!

Kött kom in se'nt i evolutionen, i början sannolikt som as, men inte i några större mängder!
Och när det inte va i några större mängder så klarade vi av det!
Nu äter vi i för stora mängder och får såklart problem,
å det gäller det mesta när det blir för mycket!
/B
Hanna Wallsten 2015-11-06 14:25
Paleokost är ju det vi är genetiskt anpassade för, det innebär ju kött, fett och grönsaker med bär efter säsong. Hur mycket kött det rörde sig om då vet jag inte, mindre mängder än nu kanske. Men aminosyror måste vi ju få i oss, äter vi inte protein så mår vi inte bra. Protein i bönor och annat är tveksamt i och med biotillgängligheten som är sämre och kolhydratinnehållet är relativt högt.... skulle snarare säga att kolhydratkonsumtionen (ffa snabba kolhydrater) och framför allt fettsnål mat och konsumtionen av socker är det som ger oss cancer... samt kemikalier och fytoöstrogener som ställer till det med hormonbalansen.
Benganbus 2015-11-06 16:04
Paleokost är ett modernt matbegrepp!
Genetiken utvecklades långt före den! ;)
/B
Det här är en intressant diskussion som i förlängningen handlar om allt vi äter, vad vi äter, om matindustrin generellt.

Mina tankar: Det är skillnad på kött och kött!
Sen är det här med kött och cancer statistik, typ samband, där man ser i stora grupper att hög köttkonsumtion samvarierar med ökat cancerinsjuknande.
Men, man vet egentligen inte om det är de som äter mycket kött, eller mer kött, som får cancer. Mätningarna är på gruppnivå och risken kan inte kopplas till enskilda individer.
Vidare; man har inte i kött identifierat några direkt cancerogena ämnen. När det exempelvis gäller cigarettrökning har man sett ett flertal direkt skadliga ämnen ur cancersynpunkt. Så icke när det gäller kött, utan här är det bara kvantitativt, dvs sett till antal.
Människor har ätit kött ända från början. Först smådjur, sedan och särskilt efter att man lärt sig kontrollera elden, större djur. Till och med så att man tillskriver evolutionen detta med att vi pga att vi kunde steka kött på elden och sålunda göra det lättare att ta upp i kroppen kunde få mer fullvärdigt protein, som sen var bra för vår hjärnas tillväxt. Vår tanduppsättning skvallrar om att vi är allätare, vi har både breda kindtänder som kan mala, men också vassa framtänder som kan slita.
Vi åt mindre kött i Sverige för 60 år sedan. Sedan dess har köttindustrin exploderat. Det är ett sämre kött i diskarna i affärerna idag. Vi behandlar och framställer vårt kött idag på ett helt annat sätt än tidigare.
Cancerinsjuknandet har också ökat de senaste 50-60 åren. Är det då så enkelt att sambandet är direkt positivt? Ja, det kan det vara, men det är inte säkert, framförallt när man inte hittat några cancerogena ämnen i köttet – se ovan. Och bara för att två saker händer samtidigt behöver det inte betyda att det finns ett samband.
En klassiker i statistiksammanhang är ju när man observerade att antalet självmord i augusti direkt följde eller antalsvis motsvarade antalet ingångna juliäktenskap.
Nå, det är inte lätt. Men, jag tycker att sambandet här inte är direkt självklart. Jag tror i och för sig att det möjligen kan ligga något i statistikfynden, men att kringparametrarna är viktiga; hur ser köttproduktionen ut, vad finns det för tillsatser, dels i köttet men också i djurens bete, under vilka förhållanden lever djuren etc.
Sen tror jag också att man gott kan dra ner på köttkonsumtionen, framförallt till fördel för grönsaker och rotsaker. Hellre äta dyrt och gott kött mer sällan, än dåligt och billigt kött ofta – det blir inte dyrare i längden och man mår sannolikt bättre.
Hälsningar//GöranR