Måste man alltid fotografera – respekten för bilden
- Sjukhusen förbjuder fotografering.
- Lagen om kränkande fotografering som kränkte så många fotografer.
- Jag får inte fotografera mitt barns luciatåg på dagis.
- Polis och sjukvårdspersonal har svårt att göra sitt jobb på olyckor på grund av alla som fotograferar.
- Etc.
Vi får fotografera i stort sett vad vi vill, med vissa väldigt bestämda undantag som egentligen inte hämmar oss i vårt bildskapande.
Frågan är bara – måste vi ta alla de bilderna?
Jag har lätt att förstå varför man inte vill att fotografering ska ske inne på sjukhus, trots medgivande från patienter. Att sjukhusen är samhällsfinansierade institutioner innebär inte med självklarhet att de är offentliga. Situationer inne på sjukhus är oförutsägbara, så mycket kan gå snett, även om det egentligen inte finns något som skvallrar om det, minsta lilla nästan obetydliga ingrepp kan få svåra och traumatiska konsekvenser, och då vill man minst av allt ha någon där som (tränger sig emellan och) fotograferar. Patienter är också utsatta och i underläge på sjukhus, närmast definitionsmässigt utsatta. Det blir lätt sensationsmakeri, och sekretessen är svår att bibehålla. Bland annat.
Jag vet också att det gjorts några väldigt finstämda och respektfulla reportage om sjuka människor, människor på sjukhus etc. Men betyder det att det ska vara fritt fram för alla med kamera?
Det verkar som om vi i hög grad har tappat respekten för bilden. Det är så lätt att ta en bild, alla har kameror, och det tar inte ens sekunder innan bilden finns upphängd och publicerad för hela världen i sociala medier. Och bilderna har tappat i laddning, samtidigt som de paradoxalt nog får ökad spridning och därigenom ökat genomslag. Det verkar som om man inte tänker efter vad ett publicerande kan komma att innebära. Det verkar också som om bilden kommer i första hand, att få ta den sensationella bilden kommer före att det faktiskt exempelvis handlar om en olycka, där människor blivit skadade.
Bara för att vi har en kamera och bara för att det i de allra flesta fall är tillåtet att fotografera betyder det inte att vi måste fotografera. I alla fall inte de flesta av oss.
Det finns naturligtvis några ikoniska bilder som direkt motsäger mitt resonemang; flickan och gamen (Kevin Carter), den napalmbrinnande vietnamesiska flickan och naturligtvis, många gatufotobilder. Men Kevin Carter fick betala dyrt för sin bild, och gränsen för oss vanliga fotografer mellan viktig dokumentation och sensationsmakeri är så väldigt tunn. Så vi måste ha respekt för bilden, och ständigt kalibrera vår etiska kompass.
På återseende//Göran
Men de bilder du beskriver är bilder jag tycker skapar diskussion.
Flickan och gamen som exempel. Sedan är det vad som fotografen gör efter att bilden är tagen som är viktigt.
Sen finns det viktiga bilder, som i någon mån kan faktiskt förändra världen, eller i alla fall skapa opinion.
Hälsningar//GöranR
Man fotar allt, om det går, se'n blir nog inte det konstnärliga eller kvaliteen i bilderna speciellt bra, men vem bryr sig! Å förresten, vad hette det, kvalitet? ;)
De e att ta många bilder som gäller numera! ;)
/B
Och så var det det där du sa - kvalitet???
Hälsningar//GöranR
Jag kan tycka att det är helt okej med ett generellt fotoförbud på ett sjukhus, men med möjlighet att få fototillstånd. Karolinska verkar överdrivet rädda för bilder när de ska behandla ansökan om fototillstånd.
Sen kan jag hålla med om att det kan vara OK med generella regler, men som man efter prövning kan rucka på. Men just sjukhusen är känsligare miljöer än vad man vill tro.
Hälsningar//GöranR
Det är en av de bästa inlägg om detta ämne. Och jag instämmer helt. Jag just varit til en gode väns begravning.
Och en av deltagarna frågade mig förvånad om jag hade med min kamera! Jag kunde aldrig drömma om det.
Jo om jag blev tillfrågad av den drabbades familjen som en uppgift.
Hälsningar från Erik / DK
Ha det godt//GöranR
Hälsningar//GöranR
En värld där vi inte kan skildra saker som händer i bild är inte heller bra. Många länder har ju ett förbud mot gatufoto, och det anser jag är att gå för långt. Likaså när man förbjuder avbildning av byggnader från allmän plats av upphovsrättsskäl.
Hälsningar, Bjarne
Och jag tror att det i vissa sammanhang, exempelvis sjukhus och liknande inrättningar, är viktigt med regler, men där det ska kunna vara rimligt att göra undantag i seriösa situationer.
Men, att fotografera var som helst och när som helst är egentligen inte självklart. Och det tråkiga är, att blir det för mycket så griper regelsystemet in. Så den etiska kompassen är synnerligen viktig, plus en öppen diskussion.
Hälsningar//GöranR