Nötväckans finlunch
Istället för att flyga till fågelmataren landade nötväckan på den närbelägna tallen och började hacka i barken. Den höll på en god stund på samma ställe och gav mig ovanligt gott om tid att ta en serie bilder innan den flög tillbaka in i skogen.
Först när jag granskade bilderna i datorn förstod jag vad som hänt. Nötväckan hade hittat en riktigt smarrig skalbagge inne under barken och bestämde sig för att välja den istället för mina torra frön eller nötter.
Av bilderna framgår att nötväckan tålmodigt gör flera försök innan den till slut lyckas dra ut den stackars skalbaggen.
Hur bär de sig egentligen åt för att hitta skalbaggar som gömmer sig under barken?
Tack för att Du tittat på mitt inlägg! Om Du vet hur de bär sig åt får Du väldigt gärna lämna en kommentar med en kort förklaring. Om Du inte vet får Du, liksom jag, fortsätta fundera.
Hälsningar från Sävedalen
Per-Åke
Hälsn!
Tack för Din trevliga kommentar! Ja, då är vi i alla fall två som funderar ;-)
Ha en fin kväll!
Hälsningar
Per-Åke
Hälsningar Lena
Tack för Din återkoppling, mycket värdefullt! Har Du koll på hur det är med synen hos dessa små arter, är den välutvecklad?
Hälsningar
Per-Åke
generellt så har fåglar mycket bra syn och vissa kan även uppfatta ultraviolett ljus. Olika grupper av fåglar ser olika våglängder av UV-ljuset och exempelvis ser tättingar kortare våglängder än rovfåglar. Detta medför i sin tur att många mindre fåglar som för människan ser ut att ha en färgstark fjäderdräkt, som blåmes eller sidensvans, för en rovfågel eller kråkfågel ter sig i det närmaste "osynliga" eller perfekt kamouflerade gentemot naturen runt omkring. Kolla på Wikipedia. Sidan är mycket bra med många referenser.
Hälsningar Lena
Stort tack för Din komplettering, mycket intressant! Det där med olika våglängder hade jag ingen aning om men det förklarar en hel del. Skall kolla vidare på WP, har fått så många funderingar nu när jag kommit fåglarna lite närmre genom fotograferingen.
Hälsningar
Per-Åke
Gissar som Lena att et är hörseln de förlitar sig på, kan ibland se koltrasten stå på gräsmattan med huvudet på sned, ser ut som om den lyssnar och så dyka ner och dra upp en mask.
Tack för Din återkoppling, roligt att Du uppskattar mina bilder! Koltrastens beteende som Du beskriver känner jag också igen. Har dock inte reflekterat så mycket om varför den gör det.
Hälsningar
Per-Åke