Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2647: En svensk båd hos Vikingeskibsmuseet i Roskilde !

21. april 2023.

Som jag lovade i mitt förra inlägg: PS: Notera "stævnen" på båten till höger, jag kommer tillbaka till den i ett senare inlägg.

Det finns några fina bilder (som man kan klikka på), som visar det när den var på toppen her i Roskilde, i en länk i slutet av blogginlägget här.

Kyrkobåt från Dalarna, Sverige 1944. Upp till 60 personer och 20-22 kunde ro den. Längd 18 m, bredd 2,2 m, djupgående 0,3 m och en toppfart på 6 knop.

Alla dessa fotografier togs på tisdagen och med TSUKIJI-simuleringen. Jag var på väg att skriva ett blogginlägg om skeppet, men så slog det mig att jag förmodligen skulle få frågan: Vad, varför och hur hamnade det skeppet på ett vikingaskeppsmuseum i Roskilde ?

========================================================================================================================

När jag själv blev nyfiken körde jag ner till museet igår och fick tag i en av skeppsbyggarna. Han sa att fartyget är en donation/gåva från Sverige, han kunde inte komma ihåg vilken sjö det hade seglat på. Det står så på skiltet ved båden, at det var på Siljansøen. Fartyget har legat här i Roskilde i många år, de första åren omfattades det av et "bådelaug", som seglade mycket med det här på fjorden. Idag är den inte längre "sjövärdig", utan ställs ut i området här varje år. Det hade nu flyttat till museet när jag kom ner dit igår och det är det första man ser när man kommer över vindbron.

Fotograferet i går med AKIHABARA-simuleringen.

Jag skäms över att säga att jag aldrig sett den förut :-) 😀 Båtbyggaren sa att den låg inne i jollehamnen, men de senaste åren har den legat på land.

Här är länken som visar det när det/den var på toppen:

https://www.vikingeskibsmuseet.dk/fagligt/museets-baadsamling/brudpiga

På gensyn.

PS: Bonusbild:

Nyfikna ungdomar besöker museet.

Inlagt 2023-04-21 17:24 | Läst 1600 ggr. | Permalink

"Intressant det här Erik! Måns har även svarat på det här om små vikingakepp! Kyrkbåtarna är en fortsättning på de här små inomskärsskeppen! De små skeppen användes även på de ryska floderna mer till Miklagård och även vidare! De forntida svearna använde liknande båtar på vattenvägarna i Svealand! Sutton Hoo-skeppet kommer nog även in här, för det va en stor roddbåt för att ta sig öven kanalen med! /B Ps. På Gotland har man eller hade ett öl som heter Dragöl! Den skeppare som inte hade dragöl med sig när man skulle dra/bära skepp förbi Aifur, en av forsarna i Dneprs, kom inte långt! Mer att läsa! https://sv.wikipedia.org/wiki/Aifur"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant. Dessa kyrkbåtar var kanske i mer skyddat vatten än vikingaskeppen? men det fanns väl ganska små vikingaskepp också? Man undrar ju lite om designen vad som var likt och vad som skilde mellan dessa båtar. Fint dokumenterat
Svar från Erik Madsen 2023-04-21 21:14
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag vet inte hur sjövärdig den här är. Det fanns mindre vikingaskepp på vikingatiden. En av dem var rekonstruktionen som jag skrev om i ett tidigare inlägg och som såldes till en dansk/amerikan.
Jag har lovat att visa några av de mindre fartygen som museet också äger – senare under säsongen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Spännande och intressant, att bygga båtar var verkligen en konst, det är fortfarande och precis som att jag tycker bilarna var vackrare förr så tycker jag nog att även båtarna var vackrare förr. Kul att se ungdomar som besöker museum, det är viktigt och allmänbildande.
Svar från Erik Madsen 2023-04-22 11:39
Hej Morgan - tak for dine kommentarer.
Vi er helt enige.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Vilken intressant rapport! Kyrkbåten är ju tämligen nybyggd men påminner ändå starkt om ett vikingaskepp.

En del såna var inte så stora. "Krampmacken" är en rekonstruktion av ett vikingatida skepp. Den byggdes 1980. 1983-1985 seglades och roddes den från Gotland, via floderna till Wisla och Donau till Svarta Havet och Konstantinopel, det vikingatida Miklagård.

Båten finns kvar. Den mäter 8 m x 2 m, har sex åror och plats för en besättning på cirka elva personer. Skrovformen och storleken är baserad på en av de båtar som hittats vid Bulverket i Tingstäde träsk. Utformningen av seglet har däremot blivit konstruerat efter de vikingatida gotländska bildstenarna.
Svar från Erik Madsen 2023-04-22 11:46
Hej Måns - tack för dina fina kommentarer och information - de uppskattas.
Museets "Havhingsten" seglade till Dublin och tillbaka igen 2007 !
Jag vet inte om du såg det här inlägget om en rekonstruktion av en mycket mindre norsk vikingabåt ?
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/roskildebloggen-2640-vikingabat-till-salu.htm
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressant det här Erik!
Måns har även svarat på det här om små vikingakepp! Kyrkbåtarna är en fortsättning på de här små inomskärsskeppen! De små skeppen användes även på de ryska floderna mer till Miklagård och även vidare! De forntida svearna använde liknande båtar på vattenvägarna i Svealand! Sutton Hoo-skeppet kommer nog även in här, för det va en stor roddbåt för att ta sig öven kanalen med!
/B
Ps. På Gotland har man eller hade ett öl som heter Dragöl! Den skeppare som inte hade dragöl med sig när man skulle dra/bära skepp förbi Aifur, en av forsarna i Dneprs, kom inte långt!
Mer att läsa!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Aifur
Svar från Erik Madsen 2023-04-22 11:58
Hej Bengt - tack för dina fina kommentarer och information och för länken.
Det är förstås ett ämne som intresserar mig mycket. Speciellt när jag bor mitt i ett av Danmarks viktiga vikingaområden.
Vår "Havhingsten" har också deltagit i flera stora "Vikingaexpeditioner". Bland annat resan till Dublin och hem igen 2007.
Det är inte bara små nöjesturer här på fjorden :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressanta iakttagelser som jag aldrig skulle ha ägnat en tanke om det inte vore för din blogg och de givande kommentarer som den genererat. Det här hör till en ganska ökänd värld för mej men du har öppnat den och gjort mer mer nyfiken.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-04-25 12:50
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det är jättebra att man/jag kan ge tillbaka. Jag känner likadant om dina fenomenala dykarbilder. och den för mig okända världen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mycket intressant i bild och textformat här. Där jag kommer ifrån på Gotland finns runskrift om resor på forsarna i österled.
Rejäla kyrkbåtar beskådade vi vid senaste besöket vid Siljan.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-04-25 12:53
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Hej Erik! Tack så mycket för de härliga bilder på kyrkbåten från Dalarna. Tänk att den letat sig till Roskilde! Om jag inte har fel så var kyrkbåtar inte ovanligt på Siljan.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2023-04-25 13:00
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Idag används flera av dem för kapronering vid midsommarfirandet, till exempel i Leksand och Rättvik.
Den här borde ha seglat på Siljansön
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, det är liksom vikingabåtarna en klinkbyggd båt, de har sina likheter. Ser ut att vara perfekt anpassad för ändamålet. Fin bonusbild med barnen som ska på äventyr!
Svar från Erik Madsen 2023-04-25 13:02
Hej Stefan - tak for dine kommentarer.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Vad kul med båten från Dalarna. Intressant och fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2023-04-25 13:03
Hej Johnny - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.
Vilken fin kyrkbåt från mina trakter
Ibland blir det missar men nu så :)
/N
Svar från Erik Madsen 2023-05-18 21:18
Hej Nini - tak for dine kommentarer.
Undskyld for en meget meget for sen reaktion.
Med mange venlige hilsener fra Erik.