Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Blog # 2312 / Min första kamera och svartvit diafilm.

Roskilde, den 17. november 2021.

Jag köpte min första kamera på en semester till min barndoms hemstad, Naksov 1964. Jag flyttade hemifrån till Roskilde i januari 1962, när jag var 18 1/2 år gammal.

Det var nog en relativt sen ålder att börja med den hobbyn – speciellt jämfört med många medlemmar här på FS-bloggen. Som jag har berättat flera gånger så kom jag aldrig igång med svartvitt och mörkrum. Det blev väldig snabbt med färg-dias - Agfa CT18 - Kodachrome II - Kodachrome 64 och Fuji Velvia.

Jag har först nyligen hört talas om en svartvit diafilm - Agfa Scala, som jag kanske ville ha använd då? Jag menar att ha läst någonstans att den fortsatte som Adox Scala - också som en 120-film.

Det blev en Ilford Sportina - inte Rapid-modellen :-) Här med en avståndsmätare, som jag fått av min avlidne svåger.

Filmsimulering. (Agfa Scala ?)

Mitt första och mitt sista köp. Avståndsmätaren sett från "rätt" sida.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2021-11-17 22:38 | Läst 1156 ggr. | Permalink

"Det går att omvändningsframkalla vilken svartvit film som helst för att få svartvita dia. Helst skall det vara en lågkänslig finkornig film om det skall bli snyggt. Enkelt beskrivet går saken ut på att man först framkallar filmen som vanligt, därefter löser man bort det som man har framkallat (i totalt mörker). Sedan ger man filmen en andra belysning - det vill säga man belyser det som finns kvar av silveremulsionen efter det tidigare momentet. Slutligen framkallar man så detta – och då har man ett svartvitt dia. Jag gjorde den här operationen på 1970-talet med Ilford Pan F exponerad efter 25 ISO. Det var mest en exercis för att se om jag klarade av saken. Det blev vackra svartvita dia."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det går att omvändningsframkalla vilken svartvit film som helst för att få svartvita dia. Helst skall det vara en lågkänslig finkornig film om det skall bli snyggt.
Enkelt beskrivet går saken ut på att man först framkallar filmen som vanligt, därefter löser man bort det som man har framkallat (i totalt mörker). Sedan ger man filmen en andra belysning - det vill säga man belyser det som finns kvar av silveremulsionen efter det tidigare momentet. Slutligen framkallar man så detta – och då har man ett svartvitt dia.
Jag gjorde den här operationen på 1970-talet med Ilford Pan F exponerad efter 25 ISO. Det var mest en exercis för att se om jag klarade av saken. Det blev vackra svartvita dia.
Svar från Erik Madsen 2021-11-17 23:19
Hej Peter - tack för din mycket fina och kloka information, men det måste finnas andra medlemmar här på FS som kan ha nytta av det. Som jag skriver: Som jag har berättat flera gånger så kom jag aldrig igång med svartvitt och mörkrum.
Nu är det för sent att gå in på det området för mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag vet inte om det skulle bli bra om man gjorde utskrifter från Agfa Scala-dias ??
Nostalgi detta, jag har enbart minnena kvar. Min första var troligen en engångskamera, det var populärt ett tag att man skickade in alltihop och fick det framkallat. Kan också ha varit någon typ kodak instamatic. Jag gick nog sedan till en systemkamera Canon FTb, jag hade också ett antal kompakt och supermini kameror men det var nog parallellt med systemkameran. Om jag skulle sparat alla kameror, mobiltelefoner, ljudanläggningar mm så skulle jag behövt ytterligare några hus
Svar från Erik Madsen 2021-11-18 17:00
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Man kan lätt bli nostalgisk i vår ålder :-)
He he ja jag har också haft en del prylar på min tid. På kamerafronten var det dock så att jag/man kunde ge sina kameror i byte när man köpte en ny. Åtminstone fram tills jag köpte min Nikon D300, där jag gav min första digitala SLR Nikon D70 i tbyte. Sen var det över också – resten såldes privat. Jag har bara behållit min första kamera (som visas här), min analoga Nikon F-301 och min D700.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul att se och läsa. Min första (en födelsedagspresent) var en Kodak instamatic 104. Sedan blev det en mängd diverse kameror från fyndlådor och loppisar.
"Riktig" systemkamera blev det inte förrän efter 21- årsåldern.
Fotade av gamla bilder en gång med sv/vit diafilm, dom flesta blev något överexponerade :(
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-11-18 17:11
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Efter att jag köpte Ilforden och fått smak för fotograferingen på allvar köpte jag en begagnad Topcon RE Super - WOW för en omväxling. Senare blev det en ny Canon AE1 och sedan en period helt utan kamera. Jag råkade bliv medlem i den lokala smalfilmsklubben och sedan blev det några helt andra kameror under en lång tid. Jag återvände till fotograferingen med den begagnade Nikon F-301, som jag har visat här på bloggen tidigare. Resten är en helt annan historia.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik,
Intressant lärdom som triggade en följdfråga. Hur funkar avståndsmätaren?
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-11-18 17:18
Hej Conny - tack för din kommentar och ditt intresse.
Avståndsmätarna fungerar genom att rikta den mot en kant i motivet, varefter du vrider på hjulet tills linjerna sammanfaller. Läs sedan av avståndet bredvid repan till vänster om hjulet och ställ in det uppmätta avståndet på kameran.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
connyM 2021-11-18 17:27
Tackar Erik.
Det låter som en snittbildssökare, fast helt fristående.
// Conny
Riktigt snygg kamera, med lätt avrundade former. Kameran har jag ingen erfarenhet v men Prontorslutaren är ju en klassisk och tillförlitlig slutare, Gissar att 125 står för snabbaste slutartid? I min gamla Nettar fanns en Pronto, snabbaste tid 1/200 s. Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-11-19 15:25
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag köpte den främst för att ta lite bilder från min barndomsby, som jag kunde visa för AG när jag kom tillbaka till Roskilde :-) Det var relativt nytt mellan AG och mig just den sommaren och hun var inte med på den semseter :-)
Du har helt rätt angående slutartiden - max 1/125 sek.
Mvh. Erik.
Spännande! Ilford sportina ser ju nätt ut, någon avståndsmätare har jag aldrig ägt. Först lånade jag lite fars 6X9 med utfällbar bälg (Agfa möjligen?) där mannen i byns fotoaffär gjorde kontaktkopior minns jag. Sen fick jag av mor 1967 när jag var 15, min första mätsökarkamera, en Yashica - vacker. Tog den på en englandsresa och glömde den på en buss i London, den kameran skulle jag gärna velat ha kvar hemma. Min tålmodiga mor gav mig inga större bannor, hon dog nyligen.
Svar från Erik Madsen 2021-11-19 15:27
Hej Stefan - tak for dine kommentarer og for din historie - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.