Hemläxa
Efter att ha missat det efterlängtade mötet med strömstaren blev det till att ägna mig åt
det näst största nöjet så här års, nämligen att fotografera trädgårdens småfåglar.
Men i år tycks de färre än vanligt.
Både individ- och artmässigt.
Dessutom tycks de märkligt ointresserade av den mat vi bjuder på.
Men jag tar tacksamt emot vad jag bjuds på, även om varken ljus eller fotomodeller erbjudit optimala förhållanden.
För handen på hjärtat, så krävs det något utöver det vanliga om den här typen av bilder ska vara av något intresse.
Och om de nu inte har det, så gäller det att försöka se och göra något positivt av situationen i alla fall.
Missförstå mig nu inte. Jag tycker, att det är jätteroligt, att stå på pass eller sitta/ligga dold för att försöka fånga fåglarna på bild och är fortfarande inte mätt på den upplevelsen. Eftersom jag ofta dessutom inte är nöjd med resultatet, finns det fortfarande en hel del att jobba på, så jag använder dessa stunder till att försöka hitta fram till ett sätt att få bättre bilder.
Jag har tidigare beklagat mig över att inte vara riktigt nöjd med mina fågelbilder, så då är det tacknämligt att kunna öva lite på hemmaplan.
För om jag inte kan få till det hemma, när jag trots allt har chansen att reparera ev. missar, så lär jag inte vara nöjd med att missa ett tillfälle i fält.
Tillfällen, som dessutom inte går i repris.
Som svar på mina jeremiader har jag fått en del tips.
Sänkt ISO är ett.
Alltså går jag varje gång ut med kameran inställd på lägre ISO än jag brukar, bara för att upptäcka att bilderna blir oskarpa.
Och så åker ISOt upp igen.
Och jag står kvar på ruta ett.
Ett annat tips jag fått, är att försöka rigga upp grenar och sittpinnar,
där fåglarna kan mellanlanda eller vänta in sin tur.
Jag brukar faktiskt sätta upp några grenar strategiskt utplacerade för att få en ren och snygg bakgrund, så tipset var inte någon direkt nyhet.
Men nu funderade jag lite mer kring det.
Orsaken är dels, att fåglarna oftast inte väljer, att sätta sig på mina pinnar utan föredrar att mellanlanda inne i de täta buskage, som finns runt fågelautomaterna.
Kanske hade de uppsatta grenarna uppskattats mer om trycket på och därmed konkurrensen om automaten (än så länge bara en) varit större .
Men också jag har betänkligheter angående de här fotovänliga sittplatserna.
Om jag nu tycker, att bilder av småfåglar vid en foderautomat lätt blir enahanda, så blir ju inte bilderna mer intressanta om fåglarna syns sitta på en och samma pinne.
För så är det. Även om jag satt upp flera pinnar verkar fåglarna favorisera samma pinne och dessutom med förkärlek välja samma ställe på den.
Hur kul blir det?
Inte alls om ni frågar mig.
Dessutom tenderar bilderna att bli tråkiga rent innehållsmässigt.
Visst kan ljuset bli bra.
Och lika visst slipper jag, att fåglarna sitter retfullt dolda bakom någon förarglig liten gren, så att än näbben och än ögonen är dolda.
Bakgrunden blir ren. Men den blir alldeles för ren! Så jag jämför med gamla bilder, där jag lyckats någorlunda med att få fåglarna fria inne i de risiga buskagen.
Och jag tycker ofta, att det som på den gamla bilden ovan, är grenverket som gör bilden.
Då tänker jag på någon, som sa att en bra fågelbild ska vara intressant, även om man döljer fågeln!
Inte många av mina nyare fågelbilder som är bra, om man ska döma efter den måttstocken.
Det ska dessutom rätt mycket till för att en ensam fågel på en pinne ska bli spännande och det ställer extra höga krav på att den är tekniskt bra.
Nåväl, jag försöker variera grenar och pinnar i kombination med min egen position och tänker mig, att jag förhoppningsvis lär mig något på vägen.
En del fåglar bjuder ju på en mängd roliga poser och uppsyner och då kan det kanske funka men rent generellt vill jag nog, att bilden ska vara mer mångfacetterad än bilderna ovan.
Nu tar jag detta som träning i att få till skarpa och trots allt någorlunda intressanta bilder, så ta bilderna för precis vad de är:
Läxuppgifter.
Men eftersom de nu blir ganska likartade, så avslutar jag med en gammal bild för att få lite variation.
Och framför allt hoppas jag, att det ska synas, att jag gjort min läxa när jag väl hittar strömstaren eller något annat spännande ute i skog och mark.
Men den rackaren gäckade mig, Jag hörde den, såg den svepa förbi, men sätta sig.......nääää
det ville den inte.
Håller med dig om fåglar vid matningen därhemma. Trist med samma pinne och även dom gömmer sig för mig just nu.
Bara att vänta till det bli kallare, då kommer dom
Ha det gott
Marianne
Idag, när jag satt i mitt lilla gömsle vid fågelmatningen, hörde jag ett välbekant tunt läte alldeles i närheten och när jag kikade ut, satt en stjärtmes bara en halv meter från mig! Det är första gången jag ser sådana här ute på slätten. Nu ska jag bjuda på lindat späck och hoppas, att det fresta den (dem) att slå sig ner framför mig. Tror som du: Med kyla kommer fåglarna till bords.
Ha det gott du också!
Eva
Vi har samma upplevelse av att de är mindre fåglar nu än för några veckor sedan.
Färre fåglar och inte minst arten och nästan obefintligt intresse av maten. De fåglar, som ändå alltid finns i trädgården satt i buskarna och tjattrade. Tog ett frö då och då men det var långt mellan besöken vid automaten.
Säger som Marianne: Om det blir kallt kommer de nog fram.
Tack för din kommentar!
Eva
Att ha fågeln mitt i bilden tycker jag också är lite tråkigt, den ska gärna ner mot "gyllene snittet" (tror jag det kallas..) Och gärna ha mer "luft" framför fågeln, åt det håll den är vänd, eller mer luft åt det håll som bakgrund eller omgivning runt fågeln känns bäst. När jag beskär en tagen bild så placerar jag sällan en fågel mitt i bild, det känns tråkigt direkt om jag provar det!
Fågelbordsbilder tycker jag är trevligt när det händer saker! Flera arter, eller lite bråk och kivande mellan fåglarna! Bra ställe också att öva med sin kamera, med olika inställningar! Jag provade med stativ och ett kraftigt vidvinkel på kameran, som jag ställde bara 2-3 dm från matningen, lite underifrån, för att få med många fåglar väldigt nära, med bra skärpa också, som om man själv skulle vara med inne i en flock vid en fröautomat, och så hade jag en trådlös fjärrutlösare och stod 20 meter därifrån.. Knappt en fågel kom under den timme jag stod och väntade.. endast nån enstaka modig Blåmes vågade sig dit, men den flög vettskrämd iväg när jag utlöste kameran.. :-) Och Blåmesen hade blivit bättre på bild med ett tele..
Så fåglarna verkar rätt så misstänksamma om man ställer ett stativ med kamera för nära..
Din sista bild på just Blåmesen är ju annars fantastisk!
Hälsn!
Ljusåtergiving, bakgrund, någon liten detalj och inte minst modellens uttryck kan vara helt avgörande för hur bilden uppfattas.
När det gäller kompositionen håller jag också bara delvis med dig. Om man utgår från gyllene snittet eller liknade regler, blir kompositionen aldrig fel. Men ofta ointressant, tycker jag...
När det gäller skärpans vara eller inte vara, anser jag den klart överskattad, vilket dock definitivt inte hindrar mig från att försöka tillägna mig större skicklighet i att försöka uppnå den, vilket också var uppgiften denna dag. För mig är känslan i bilden mycket viktigare än skärpan och eftersom de ofta är svåra att förena, väljer jag bort skärpan. Det kan vara genom medveten 'felfokusering' eller rörelseoskärpa av olika slag. När det gäller fåglarnas vingrörelser föredrar jag oftast ett visst mått av oskärpa.
Men olika typer av bilder har olika syfte och kräver olika teknik. Min egen målsättning är, att försöka behärska så mycket jag kan, för att sen förhoppningsvis göra de bilder jag vill.
Det blev i alla fall ett ganska långt svar och jag lär återkomma till ämnet.
Roligt, att du fördrog den sista bilden, som är den enda, som inte är tagen i trädgården!
Hälsningar
Eva
Jag tackar för din positiva kommentar, som verkligen uppskattades!
Eva
Lycka till med fågelbilderna!
Katarina
Jag fortsätter min fågelresa och tar med din lyckönskan!
Eva
på dina bilder av en älskad fågel..
Jag sa exakt detta till mannen i dag att de gillar inte vår mat.
Det är enbart koltrasten som kommer och äter äpple.
Jag fotograferar inte fåglar därför njuter jag så mycket när jag ser dina bilder.
En av fåglarna den bland röda grenarna liknar Olof Palme eller liknade Olof fågeln.
Ja vilket fin avslutning på dagen detta var
natti natti på dig.
Gun-Inger
Jag hoppas och tror, att fåglarna ska komma när (om?) det blir kallt. Det är bara att vänta och se. Det blir i alla fall en stund då och då med kameran i hopp om att något roligt ska dyka upp. Det roliga kan eg. vara precis vad som helst men idag gladde mig en entita med sitt besök. Det ska inte mycket till för att roa en gammal tant....
Olof Palme? Tja, kanske det! Undrar just vad han skulle ha tyckt om att liknas vid en grönfink? Utan att förmänskliga fåglar, tycker jag ibland, att fågelporträtt beskriver mänskliga känslor och uttryck, så helt främmande för din liknelse är jag inte.
Nu tackar jag för din fina avslutning på min dag och önskar dig god natt!
Eva