Ögonblick i min verklighet

Från slumområde till älskad idyll

I det äldsta bostadsområdet i staden är det lugnt och tyst. Ändå ligger de små husen vid  de smala och oregelbundna gatorna mitt i staden. Området heter Kyrkbacken, och har anor sedan medeltiden. Som en stilla ö ligger stadsdelen i en bullrande betongöken.

På 40-talet var Kyrkbacken hårt slitet. Det talades om rivning, men de gamla husen levde vidare. En bit in på 60-talet stod utedassen på rad i området, och något måste göras. Situationen var ohållbar. Då beslöt man att Kyrkbacken skulle totalrenoveras.

Idag är Kyrkbacken en idyll och ett omtyckt bostadsområde. En oas mitt i Västerås. På flera av husen finns en skylt som berättar om byggnadens historia.

Bilderna är tagna 9 mars 2014 med Nikon D200 och 35/2.0.

 

 

 

Inlagt 2014-03-12 14:49 | Läst 2302 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilket härligt gammalt område att promenera omkring i och du fick till en fin dokumentation med bilderna!
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-12 17:02
Tack Danne! Ja, området är värt ett besök om man är intresserad av gångna tider och historia.
Ha det fint!
Jon Anders
Fina bilder från ett riktigt mysigt o välbevarat område! Ha det gott, LO
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-12 17:03
Tack för det LO!
Ha det gott du också!
Jon Anders
Fint område, inte mycket sådant bevarat idag. dels rivningshysteri och dels bränder har utplånat det mesta. Här i Stockholm har vi ett liknande område utefter Åsöberget, men det är nog det enda sammanhängande gammal trähusbebyggelse som vi har kvar i staden.
-affe
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-12 17:07
Tack Affe! Jag har vandrat runt vid Åsöberget på Söder. Bra att det är bevarat. Om jag inte minns fel, så bodde Per Anders Fogelströms romanfigurer Henning och Lotten på Åsöberget i boken "Mina drömmars stad".
Ha det bra!
Jon Anders
Intressanta bilder från en bevarad historisk miljö levande även på 20 hundratalet. Hur har den klarat sig genom alla år och stadsplaner?
mvh Jörgen
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-12 20:15
Tack för din kommentar Jörgen! Varför Kyrkbacken i Västerås inte stadsplanerats är en bra fråga. Det kan bero på att området aldrig legat i vägen för stadens expansion.
ha det bra!
Jon Anders
Fina dokumentär-och miljöbilder. Super.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-12 22:17
Tack så mycket för din positiva kommentar Erik!
Ha gott!
Jon Anders
En del säger ju att Läkare borde heta Lekare eller slaktare då de inte ser patienten som människa utan mera som ett köttstycke. Titeln SPÖGUBBE blir jag nyfiken på.
Tänk,..det kanske jag kan kalla mig, SpöGumma när jag kommer in i käppåldern och kan hjälpa till mot de som är elaka mot barn och djur.
Härligt blogginlägg.

//Johanna
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-13 11:21
Stort tack för din kommentar Johanna! En spögubbe var en kyrkvaktare som såg till att människor inte somnade under gudstjänsten. Han skulle också jaga ut hundar som kommit in i kyrkan. Spögubben kunde säkert vara elak om han hade den läggningen.
Hoppas att du blir en spögumma som hjälper de svaga och utsatta!
Ha det riktigt bra Johanna!
Jon Anders
Såna här områden är mysigt att vandra omkring i! Fina bilder som vanligt!
Ha en riktigt bra dag!
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-13 12:51
Din kommentar gör mig glad Heléne!
Ha en fin dag du också!
Jon Anders
Fina bilder på ett härligt område....vilken tur att några finns kvar!

Samtidigt kommer det mig att minnas ett program på TV som gick för flera flera år sedan, där man intervjuade gamla kommunalpolitiker. De som varit med om att riva dessa gamla områden och sett till att lådorna med Domus och systembolaget kom upp. En av herrarna grep mig när han berättade om fattigdomen som fanns i dessa gamla hus....dasset på gården...och att en av hans tankar var att det fanns inget bevaransvärt i dessa byggnader, för honom symboliserade de bara fattigdom och klasskillnad....
Jag tycker fortfarande att vad de gjorde var en styggelse när de bara rev och skapade skokartonger runt våra torg, men hans ord fick mig att bli lite mer ödmjuk.
Svar från Jon Anders Klockar 2014-03-13 19:10
Tack för din kommentar Annelie! Det finns en sanning i vad kommunalpolitikern sade. Människorna som bodde på Kyrbacken före upprustningen hade det svårt på många sätt. Boendemiljön var usel, och de flesta hade små inkomster. Men man trivdes trots allt.
Efter områdets renovering blev det inte roligt för de som tidigare bott där. Boendekostnaden blev för hög. Alla måste flytta. In flyttade människor med gott om pengar. Kyrkbacken blev ett högstatus boende. De som bott där förut hamnade i förorterna mitt i betongen.
Det är svårt att få till rättvisa åt alla.
Ha nu sköna fotodagar!
Jon Anders