CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Mina digitala äventyr.

Till att börja med är det kanske bäst att säga att när det gäller mina digitala ljusmaskiner så är alla vad man brukar kalla instegsmodeller, alltså kameror för amatörer.

Mitt digitala äventyr började med en Canon PowerShot G5, låter inte så märkvärdigt i dag kanske men när den kom var nästan lika omskriven som Fujifilms X10 är i dag. Och den kostade runt 9000 när jag skaffade den hösten 2003. Med på bilden också G5:ans vidvinkeladapter.

Skånebild 2006 med G5:an

Nästa maskin på resan blev en Canon EOS 350D som jag köpte begagnad med kitobjektiv strax före jul 2006. Den var då ca ett år gammal och jag fick den för halva nypriset. Nästan omgående två nya Sigma objektiv till den. En 17-70 mm och en 10-20 mm. 350:an funkade länge riktigt bra för mig och dess upplösning på  8 megapixel var tillräckligt för mig. Har printat flera 50 x 70 bilder med gott resultat. Men min tidigare goda syn har med åren avtagit en del och till slut fick jag problem med den lilla displayen.

Stockholmsbild med 350:an.

Samma problem, alltså att kunna kolla exponeringen m.m på displayen fick jag med tiden på G5:an och när Panasonic kom med sin lilla Lumix LX3:a 2008 så slog jag till och den funkar fortfarande riktigt bra. Mindre, lättare, snabbare autofokus, bättre upplösning och mera vidvinkel.

Gnestabild med LX3:an

Sen har jag också bytt 350:an mot en EOS 50D, också den mest för den bättre displayen och lite för den bättre upplösningen. Men den är stor och tung och jag har den nästan aldrig med mig när jag ströpromenerar på stan. Då är det LX3 som gäller!

Brödåkrabild med 50D.

Vad är då mina önskemål för framtiden då när det gäller digitalt? Först på önskelistan står nog en fullformatare men dom är lite för dyra för mig just nu men det rasslar ju in nya modeller hela tiden så snart kan man nog få tag i tex en Mark II för min konstnärslön, alltså 10-12 tusen. När det gäller promenadkamera så är jag rätt sugen på Panasonics GX1:a som jag läst skall vara en riktig godbit men den kostar ju en bra slant den också med den bästa optiken. Framtiden är oviss...

Annars då…


Fick en förfrågan via kontakten efter mitt förra inlägg om vad det var för märklig kamera som Bengan satt och inspekterade. Det är en Cambo Wide 4 x 5” vidvinkelkamera. Till den har jag två objektiv en 47mm plus en 65mm båda Schneider Super Anguloner. Två rullfilmsmagasin 6 x 9 och 6 x 12 cm plus en bunt bladfilmsmagasin. Jag har tidigare någon gång skrivit mera utförligt om Cambon, men det inlägget hittar jag inte just nu.

 Bonusbild!


Trevlig helg!

/Bernt

Postat 2011-12-16 21:07 | Läst 10192 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är mycke snack om Fujifilms Finepix X100 nu…

Sida-vid-sida jämförelse av Fujifilms Finepix X100 och den klassiska Leica M3:an. Finepix X100 har nu kommit ut på marknaden i Japan och bör anlända till alla oss andra inom en mycket snar framtid.

Image credit: Nokton

Och här kan ni hämta hem en PDF på manualen och läsa medans ni väntar på kameran.

 

Annars då…


Man börjar tina upp lite efter vinteräventyret. Lite stel i kroppen fortfarande. Men snart kommer värmen tillbaka så man kan ge sig ut och börja vandra på stadens gator igen…

/Bernt

Postat 2011-03-10 19:30 | Läst 10794 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Om de sista filmrutorna + en nygammal Summicron 50:a + lite märkliga Leicabitar.

Förr i tiden när jag bara fotograferade analogt brukade jag nästa alltid ta några självporträtt om jag hade några rutor kvar på rullen innan den skulle soppas. Numera när man arbetar digitalt tar ju ”rutorna” nästan aldrig slut. Jag har för det mesta ett 16 GB kort i min DSLR Canon och jag har aldrig lyckats fylla det med bilder när jag är ute och vandrar i verkligheten. Kanske beror det på att jag fortfarande tänker analogt även fast jag fotograferar digitalt. Med andra ord så är jag ingen ”sprayfotograf” och därför brukar det inte bli mer än tre-fyra exponeringar på varje motiv jag hittar.

Ovanstående nytagna självporträtt fanns med på det 16 GB kort som jag slangade över till en av mina hårddiskar för ett par timmar sedan men där fanns också bilder som jag tog i maj 2010. Det fanns totalt 685 bilder på kortet tagna DSLR:en under ca 9 månader, ingen sprayfotografering direkt. Men jag har nog i stället tagit minst ett par 1000 bilder med min lilla LX3:a under samma period.

 

Lennarts Summicron 50:a har hittat hem till sitt hus igen.


För ett par dagar sedan köpte jag den Summicron 50:a typ 4 som fotografen Lennart Nilsson haft på sin M6:a, den som jag köpte förra hösten. Det var samma trevliga säljare som förra gången och han levererade också personligen den här gången.

Ytterligare några Leica bitar.


Leitz Canada Elcan 90mm f / 1,0.

Leitz Noctilux 50mm f /1,2 på ett hus gjort för NASA

En Leitz Xenon 50mm f /1,5 på ett Leica 250GG hus.

Elcan 50mm f /2 monterad på Leitz KE-7A, en militär version av Leica M4 för amerikanska armen.

Leica Gun med Hektor-HEFAR 13,5cm f/4,5.

..............................................................................................................................................................

FUCK ART LET´S BE HEDGE FUND MANAGERS!

/Bernt

Postat 2011-02-16 11:53 | Läst 11404 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

No unnecessary words.

/Bernt

Postat 2011-01-18 16:13 | Läst 10453 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Så var det fredag igen och möjlighet för er att i helgen titta på konst i ”luppnivå”.

Vi börjar oss närma slutet på tredje novemberveckan och jag har suttit inne hela veckan förutom min avstickare upp till söder i onsdags.  Många filmer har fladdrat förbi mina ögon under veckan både på datorn och på teven.

En hel del bläddrande i fotoböcker har det blivit under veckan också och böcker från de här tunga ”elefanterna” ligger framme just nu. Aders Petersen, Christer Strömholm och Sune Jonsson.

 

In i luppnivå på Botticellis Venus födelse plus några andra konstverk.

Ett italienskt fotoföretag som har lagt ut ett antal högupplösta bilder på några av de mest kända konstskatterna från Uffizierna, museet i Florens. Bilderna har en upplösning på upp till 28 miljarder pixlar. Detaljer på tavlorna som är så små som en hundradel av en millimeter görs synliga. OBS! Det tar en stund att läsa in bilderna som ni hittar här! Och glöm inte att dra upp sidan till fullskärm!

 

En liten bortglömd “gobit” från 70-talet (ur ”min” låda)!


Olympus 35RC verkar vid första anblicken vara en ganska vardaglig liten kompakt 70-tals mätsökarkamera, men den är troligtvis en av de bästa och troligtvis den minsta 35 mm mätsökarkamera som någonsin gjorts med automatiska och manuella exponeringinställningar.

Olympus 35RC är en enkel kamera som bara råkar ha allt vad en fotograf behöver. Och den har dessutom ett bra och mycket skarpt objektiv och ett exponeringsystem som ger perfekta exponeringar varje gång med ett minimum av krångel. Visserligen med ett fast objektiv (42mm f/2.8), men annars nästan i samma klass som tex Leica/Minolta CL tycker jag.

Det är inte bara jag som gillar min gamla fina Olympus 35RC, så det finns en hel del att läsa om på nätet om ni är intresserade:

Scott Young´s 35 RC sida.

Ken Rockwell´s 35 RC sida.

Steve Gandy´s 35 RC sida.

Andrew Yue´s 35 RC sida.

 

Tvåmillioneretthundratusen kr för en Helmut bild på Bukowskis!.

Det är ju ingenting man snyter ur näsan direkt, så då får man nöja sig med en A4 print. Sen kan man fundera över om det är bra eller dåligt för fotokonsten när priserna drar iväg så här.

 

Bonusbild!


Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Det var just på den här stranden den berömda shackscenen mellan riddaren och döden ur Bergmanfilmen ”Det Sjunde Inseglet” blev inspelad.

 

Trevlig helg från Carlzonz kammare!

/Bernt

Postat 2010-11-19 15:15 | Läst 10866 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa