CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

I dag fick jag ett efterlängtat brev med posten!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Brevet kom från Antiquaria Bok-och Bildantikvariat i Göteborg.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Och här är innehållet! Jazzfotografen Ove Alströms fina lilla bok Portrait of my Pals från 1965 som jag försökt få tag i flera år. Här kommer några uppslag.

 

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Första gången jag träffade Ove Alström var några år in 60-talet och på Gyllene Cirkeln i ABF-huset på Sveavägen här i Stockholm. Jag var där med några kompisar och lyssnade på saxofonisten Dexter Gordon tillsammans med bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen och om jag inte minns helt fel Janne Carlsson på trummor. Eftersom några av oss hade våra kameror med och också fotograferade så kom han fram till oss när det var paus och började snacka lite. Han hade med sig en 24x30 låda med ett antal av sina bilder som vi storögt fick titta igenom. Vi var alltså ett jazzintresserat gäng så vi kände till han och hans mustiga bilder tidigare från Orkesterjournalen. Det var också den kvällen jag fick reda på hur han kunde få så pass bra konsertbilder där ljuset ofta var hårt och taskigt. Hemligheten var filmframkallaren Negatol High Speed även kallad ”ryssoppan”. En framkallare som också var mycket populär bland pressfotografer, man kunde med den soppan pressa en tri-x upp till 1600 ISO eller ASA som det hette på den tiden. Framkallaren arbetade hårt i både skuggor och högdagrar vilket gjorde det byggdes upp en speciell konturskärpa. Jag testade sedan vid några tillfällen ”ryssoppan”  och jag minns att negativen fick en kraftig slöja och var ganska svårkopierade och att jag ofta var tvungen att köra på hårt eller extra hårt papper.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Den här 24 x 30 kopian på Sony Rollins fick jag av Ove Alström när jag var ute hos honom i Åkersberga på 60-talet. Vi stötte senare på varandra vid några tillfällen på Konserthuset innan flyttade han ner till Emmaboda. Och vad jag minns så gjorde han där också en bok om glasbruket.

 

För er som inte vet.

Ove  Alström var under 60 och 70-talet en av landets främsta  jazz och musikfotografer och han var under många år var flitigt verksam bland annat i Orkesterjournalen. Han arbetade också under en tid på Stockholms Stadsteater och var också senare stillbildfotograf på flera av Jan Troell filminspelningar.

 

That's all (jazz)!

/Bernt

 


Postat 2010-02-08 17:42 | Läst 8356 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

TV och boktips för oss ” insnöade” stugsittare…

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Foto: Jacques-Henri Lartigue


Fotografins historia

Viasat History fredag den 5 februari kl. 22.00

Brittisk dokumentärserie från 2006. I begynnelsen. I den första delen av dokumentärserien ser vi några av fotokonstens viktigaste uppfinningar, experiment och pionjärer. Vi får bl a veta mer om George Eastman, rullfilmens fader och Kodaks grundare som gjorde fotograferingen mer tillgänglig för allmänheten. Vi får också ta del av den legendariske franske stillbildsfotografen Jacques-Henri Lartigues verk. Säsong 1. Del 1 av 6. Producerat år 2006.

Repris lördag 6 feb. kl.14.00

 

Kanske kommer det när det gäller Kodaks rullfilmkameror att handla om Vest Poket Kodak kameror (VPK) som var den kamera som satte fart på (amatör)fotografin i början på 1910-talet. Kameran såldes i över 1.8 exemplar mellan 1912 och 1926. VPK kameran tillverkades under den här perioden i många olika utföranden och det var i de flesta fall optiken som hela tiden förbättrades.

 


 

Kameran på bilden är en VPK Autographic Special även kallad ”The Soldiers Camera” för att många soldater hade den med sig under Första Världskriget. På Autographic modellen är det en liten lucka på baksidan där man kunde skriva korta noteringar som sedan kom med när man framkallade filmen.

Autographic 127 film finns inte längre att få tag i men efke i Kroatien tillverkar fortfarande en svartvit 127 film på 100 ISO och jag har fått en rulle av ”Retro” Olle Janson som jag skall testa när ljuset blir lämpligt om några månader.

 


 

Optiken på min VPK Autographic Special kamera är av den enklare sorten och har f/8 som största bländaröppning, slutartiderna är 1/25 och 1/50 sekund plus B och T och med 100 ISO film så krävs det ju lite ljus.

 

 

Morgonens fikabok.

När jag var ute på stan i går så tog  jag mig också en sväng  ner till Stadsbiblioteket och därifrån fick jag bland annat med mig Hans Hammarskiöld praktverk.

 


 

Foto Hammarskiöld -Tiden och Ljuset


 Legend redan under sin livstid! Så kan man lugnt säga om fotografen Hans Hammarskiöld, 85 år i maj. I över sextio år har han fångat verkligheten på film och papper. Och han är fortfarande igång med nya utställningar och böcker. Fortfarande arbetar han i mörkrummet. Hans Hammarskiöld var också med och startade det numera legendariska fotografkollektivet Tio Fotografer i slutet på 50-talet.

Boken ger en bred bild av Hans Hammarskiölds fotokonst. Här finns porträtt av kända personer, reportage och modebilder,  de välkända Londonbilderna liksom fotografier av de egna barnen.

I samtal med författaren och DN-journalisten Kurt Mälarstedt  kommenterar Hans Hammarskiöld sina bilder och berättar anektoter om sitt liv som betraktare bakom kameran.

Tråkigt nog tycker jag att trycket i denna för övrigt mycket vackra bok är alldeles för grått platt och grötigt. Synd på Hammarskiölds många fina bilder.

 

Trevlig kväll!

/Bernt

 

PS. Jag har skrivit en del om Vest Pocket kameran i ett tidigare inlägg som ni hittar här!

 

Postat 2010-02-04 19:39 | Läst 4626 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ett TV-tips för kvällen!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 


 

Har ni tillgång till AXESS kanalen i ert TV utbud kan ni där i kväll klockan 20.00 se en kanadensisk dokumentärfilm om Fotografen Edward  S. Curtis (1868-1952.)

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4


 

Trevlig kväll och helg!

/Bernt


 

Postat 2010-01-22 15:45 | Läst 6076 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mest för Eken folk.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Så vågade man sig ut på stan igen. Första gången på en vecka. Har alltså suttit inne på min kammare och mått tjuvens ett tag efter flunsaattacken.

Men nu var jag tvungen att gå till banken och fixa lite snabba cash plus gå och lämna igen några böcker på Stadsbiblioteket. På väg till biblioteket passerar jag Odenplan och tänkte då titta till lite hur det går med nermonteringen av Sippans kiosk där.

Vårt stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal (m) har tidigare lovat att Sippans kiosk skall räddas och sagt följande:
– Sippans kiosk är en del av Odenplans själ. När torget förändras och blir ett nytt nav i Stockholms kollektivtrafik är det viktigt att se till att kopplingen bakåt i tiden bevaras. Jag kommer att se till att Sippans kiosk blir en del i planeringsförutsättningarna vid utformningen av torget. I och med att kiosken måste flyttas under arbetena med det nya Odenplan måste rivningslov sökas, men jag kommer att föreslå att kiosken förvaras säkert under byggtiden. När arbetena har upphört ska Sippans kiosk ställas tillbaka på Odenplan.


Så här såg det ut idag. Den lilla grävaren på bilden körde in i balkarna för att knäcka dom plus att en kille med skärbrännare sen skar ner dom i små bitar som lastades över i en container.

Alla dom som tror på stadsbyggnadsborgarrådets Alvendals vackra ord ovan om att Sippan kiosken kommer att räddas och ställas tillbaka igen i sitt ursprungliga skick på Odenplan igen räcker upp en hand!!!

 

Det var allt just nu!

/Bernt

 

Postat 2010-01-11 19:54 | Läst 3629 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ett oskrivet blad...

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

 

Då menar jag alltså inte så här på årets andra dag mig själv utan det nya året. Själv är man vid 67+ ju inget oskrivet blad direkt, snarare fulltecknat. Men lite nya upplevelser går det säkert att få ner i mitt inbyggda något stökiga kartotek. Som jag berättat tidigare tänker jag i år försöka komma igång lite med seriöst analogt fotograferande igen så nu gäller det bara att hitta/komma på något projekt att arbeta med. Som jag också skrivit om tidigare är vintern min ”cup of tea” så jag har ju lite tid på mig att fundera ut något. I bloggen kommer jag att för det mesta fortsätta digitalt även i fortsättningen med min ”dagbokskamera” LX3:an.

 


Men frammåt våren kommer det nog att dyka upp en och annan bild från mina ”nygamla” ljusfångare.

 


 

Annars då…

 


 

Dom har nu börjat montera ner ”Sippans Kiosk” på Odenplan. När arbetena med Citybanan är avslutade, vilket just nu beräknas till 2017 kommer kiosken att återuppföras på plats igen. Min bild från november 2008.

 

Veckan före jul rasslade det in en ny notebook hos mig. Min gamla är från 2004/05 och den hade det lite jobbigt när man lastade på den hela Adobe CS4 paketet. Den nya har också ett nyare Windows, snabbare processor och mera ramminne. Och sånt är ju trevligt.

 


Till slut…

 


 

Om ni missade Nina Hedenius fantastiska dokumentär ”Naturens gång” i mellandagarna så har ni fortfarande möjlighet att se den på SVTplay fram till den 26 januari. En timma och fyrtiosex minuter makalös bildpoesi! Det tyckte också Niklas Wahllöf och Croneman på DN.

 

 

Bonusbild!

 

 

 

Det var allt!

/Bernt

 

 

Postat 2010-01-02 16:35 | Läst 4336 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 62 63 64 ... 102 Nästa